Midsize Brabant

Concurrentie van lagelonenlanden en banenvernietiging door technologische innovatie dagen middelgrote steden in Noord-Brabant uit, dat betoogt Haroon Sheikh in dit essay dat deel uitmaakt van een toekomstverkenning van BrabantKennis en Ruimtevolk. De resultaten van de toekomstverkenning zijn ook relevant voor middelgrote steden elders in Nederland, die net als de Brabantse steden te maken hebben met veranderingen in hun stedelijke economie als gevolg van technologische ontwikkelingen en het vertrek van jongeren en hoger opgeleiden naar de grote steden.

Het verhaal van Midsize Brabant, met steden als Oss, Oosterhout, Veghel, Waalwijk, Uden, Roosendaal en Bergen op Zoom, blijft vaak onderbelicht, aangezien er meer aandacht is voor grote steden en het platteland. Analyse en beleid voor het midden ontbreekt, terwijl het toekomstperspectief van deze groep juist zo uitdagend is.

De serieuze sociale en economische uitdagingen waar Midsize Brabant de komende jaren voor staat, worden sterk beïnvloed door wereldwijde trends en ontwikkelingen, stelt Sheikh. De eerste uitdaging voor de competitiviteit van middelgrote Brabantse steden is de toetreding van goedkope arbeid in opkomende markten in Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Een tweede uitdaging komt van technologische innovatie, die in rap tempo de werkgelegenheid in verschillende sectoren onder druk zet.

Concurrentie van lagelonenlanden

Een centrale drijver van de economische opkomst van de lagelonenlanden is het proces van urbanisering, wat voor een aanwas van goedkope en hardwerkende arbeidskrachten zorgt. Door grote investeringen in infrastructuur komen in opkomende landen enorme stedelijke clusters tot stand, vaak met meer dan 1 miljoen inwoners, die de strijd aangaan met klassieke industriesteden. Zijn steden met minder dan 100.000 inwoners bestand tegen deze hevige concurrentie?

Banenvernietiging door technologische innovatie

De tweede grote uitdaging voor middelgrote steden is de invloed van technologie op de banenmarkt. Meer nog dan eerdere innovaties leidt ICT tot een enorme golf van automatisering en vernietiging van werkgelegenheid. Denk aan magazijnrobots of zelfrijdende auto’s die vele logistieke medewerkers overbodig zullen maken in de regio.

‘Pas oude vaardigheden toe op nieuwe domeinen’

Het is te overhaast om de rol van middelgrote Brabantse steden in de veranderende wereldeconomie af te schrijven, benadrukt Sheikh. Achter de productie van goederen en diensten gaat een lokaal ecosysteem met daarin besloten vaardigheden schuil. Bedrijven en steden moeten oude vaardigheden toepassen op nieuwe economische domeinen. Dit vereist een goed besef van de eigen arbeidsmarktkwaliteiten en de impliciete vaardigheden die in het regionale systeem aanwezig zijn.

Sheikh pleit voor langetermijnstrategieën van lokale en regionale overheden in Brabant. Veranderingen in productie en consumptie zoals het opkomende ‘Internet of Things’ en ‘de stad als ervaring’ zijn kansen waar Midsize Brabant op zou kunnen inspelen. De vooruitzichten lijken nu misschien slecht, maar de ervaring leert dat steden veerkrachtig zijn en zich kunnen aanpassen aan nieuwe economische verhoudingen. (bron BrabantKennis)

Download