Nieuwonen
Wonen op weg naar 2040
Door Wim Vierling, Platform31
Het stoeptegelformaat van de publicatie Nieuwonen lijkt wel een knipoog naar de rijksnota’s van weleer. Het initiatief voor een vergezicht op het wonen in 2040 is dit keer niet in handen van de overheid maar van een groep enthousiaste experts die op hun beurt 40-tal van experts uit de wereld van het wonen aan het woord laten.
Diversiteit aan woonwensen
Het resultaat mag er zijn. En kloek boek, licht van toon – verwacht geen wetenschappelijke diepgang – met passie in beeld gebracht en helder met vele infographics ondersteunt. Het geeft een mooie stand van zaken van het wonen anno nu, soms even terugblikkend en vooruitkijkend, rond thema’s als de economie & de woningmarkt, krimp en vergrijzing, het wijzigend speelveld, kopen of huren, verduurzamen, de maakbaarheid van het wonen (participatieve planvorming), nieuwe woonconcepten, de opkomst van het themagericht wonen en de trek naar de stad. Vast staat dat het ‘one-size-fits-all’ niet meer bestaat, daarvoor is de diversiteit aan woonwensen te groot geworden.
Gelijkgestemden
Deze inhoudelijke verhalen worden telkens afgewisseld met voorbeelden van eigentijds wonen: de vaak gelukkig ogende bewoners tonen trots hun woningen in Amsterdam (klusflat in de Bijlmer, een collectief wooncomplex op Java-eiland), Esveld (starterwoning in Brabants krimpgebied), Eindhoven (collectief particulier opdrachtgeverschap), Soesterberg (energieneutrale woning), Almere (wonen in de duinen), Groningen (samen bouwen en wonen), Rotterdam (Turkse woongemeenschap) en Zoetermeer (jongerenwoningen in een kantoor). De rode draad is dat groepen gelijkgestemden elkaar weten te vinden door een gezamenlijke interesse en levensstijl en het initiatief nemen om hun woonwensen te vervullen. Dat gaat gepaard met een groeiende behoefte aan kleinere woningen met gedeelde voorzieningen en aan huurwoningen in het middensegment. Als extraatje nog een viertal thematische artikelen die een tijdsbeeld geven van het gebruik van de directe woonomgeving, buiten en binnen: de stoep, het plein, de keuken en de woonkamer.
Voor wie de trends wil volgen – ontwikkelaars die verschuiven van een sturende naar een meer regisserende rol en bewoners die transformeren in producent van energie en beheerder van collectieve voorzieningen – is het boek een echte aanrader. De uiteenlopende thema’s stippen nieuwe ontwikkelingen aan. Heel diep gaat dat niet. Maar dat is niet erg als je het koffietafelboek gebruikt als vetrekpunt om je eigen of gezamenlijke beeld te creëren van nieuwe woonvormen. De toekomst is nooit af.
Bestel
Menno Bosma, Theo van Oeffelt en Hans Ouwerkerk (red), Nieuwonen, 2016.
Zesde deel in de reeks Publiek Geheim, www.publiekgeheim.nl.