Opgeleverd! Voorbeeldige zelfbouwprojecten in Amsterdam

Zelf een eigen huis bouwen in Amsterdam is voor steeds meer verschillende groepen bereikbaar. Een paar jaar terug kon er individueel en in bouwgroepen worden gebouwd, nu is dat palet uitgebreid met wooncoöperaties en ‘Samen in het klein’ voor drie of vier huishoudens. Voor wooncoöperaties worden pilots uitgevoerd met het uitgeven van zelfbouwkavels in Amsterdam. De toekomstige huurders vormen samen een (coöperatieve) vereniging en de leden bouwen samen huurwoningen. Door deze constructie kunnen huurwoningen met een sociale of middeldure huur gebouwd worden en wordt zelfbouw voor steeds meer Amsterdammers toegankelijk. ‘Samen in het klein’ is een vorm waarbij twee tot vier huishoudens twee of meer appartementen op een zelfbouwkavel bouwen. Het totale aanbod zelfbouwwoningen is in 2017 uitgekomen op 415 (355 koopwoningen en 60 huurwoningen) tegenover 316 vorig jaar. De gemeente verwacht in 2018 opnieuw een stijging verwacht. Vooral op Centrumeiland komt een groot aanbod van zelfbouwwoningen.

De publicatie ‘Opgeleverd! Voorbeeldige zelfbouwprojecten in Amsterdam’ geeft een fraai beeld van 29 bijzondere Amsterdamse zelfbouwprojecten. Die variëren van vrijstaand , in een rij, samen in het klein of in het groot en in bestaande bouw. Zelfbouwers zijn vaak vernieuwend op het gebied van duurzaamheid (energiegebruik en hergebruik van bouwmaterialen), betaalbaarheid (‘meer kwaliteit voor hetzelfde geld’), bijzondere woningtypen (met gedeelde ruimten) en architectuur. De publicatie geeft inspiratie aan startende zelfbouwers – individueel of in groepen – in het hele land. De Amsterdamse zelfbouwers geven handige tips, bijvoorbeeld: .

  • “zoek contact met andere zelfbouwers voor het voeden van je enthousiasme, durf en kennis”
  • “stem goed af hoe de woningen in detail op elkaar aansluiten”.

Dat kennisdelen vind je ook bij de projecten, bijvoorbeeld over de kosten en de verdeling zelf doen en uitbesteden. Dat zelf doen architectuur van hoge kwaliteit oplevert, blijkt uit de prijzenkast van zelfbouwers onder wie ‘Klussen op de Klarenstraat’ en ‘KlusFlat Kleiburg’. Zelfbouwen levert een enorm grote variëteit in bouwvormen en groottes. In absolute zin is het natuurlijk geen bijdrage aan het woningtekort in de stad, wel aan de behoefte aan gevarieerde architectuur en woonvormen. Ondanks de optimistische toon, klinkt er tussen de regels door wel een waarschuwing: zelfbouwen vraagt een flinke tijdsinvestering. Sommigen ervaren het als een tijdelijke tweede baan.