Prefab woningen in Barneveld

In het centrum van Barneveld staan 22 prefab woningen. Woningstichting Barneveld realiseerde en exploiteert de woningen. De gemeente maakte dit mogelijk door een tijdelijke ontheffing op het bestemmingsplan van tien jaar. Daarnaast maakte de gemeente de grond bouwrijp. Deze aanpak resulteert in betaalbare en degelijke huisvesting voor 40 statushouders.

Tijdelijke locatie

Een prefab woning is een woning waarvan de belangrijkste componenten niet op de bouwplaats worden gefabriceerd, maar kant-en-klaar worden aangeleverd vanuit de fabriek. In april en mei 2016 werden de woningen op een grasveld in het centrum van Barneveld geplaatst en verder afgewerkt voor bewoning. Ook legde de gemeente wegen en andere infrastructuur aan. De huizen blijven tien jaar op deze tijdelijke locatie staan, daarna zet Woningstichting Barneveld ze op hun definitieve locatie. De prefab woningen zijn verplaatsbaar, ombouwbaar, herinzetbaar, terug leverbaar en toch zo degelijk dat ze na tien jaar nog minimaal 40 jaar geëxploiteerd kunnen worden.

Bewoners

Woningstichting Barneveld startte in juni 2016 met de verhuur van de woningen. Alle huizen zijn inmiddels bewoond. In één woning woont een gezin, in twee andere woningen een stel. De meeste woningen worden gedeeld door alleengaanden. De netto huur bedraagt 586 of 628 euro, afhankelijk van de gezinsgrootte. De alleengaanden betalen 229 euro netto huur per persoon. Alle bewoners tekenden een huurcontract voor vijf jaar.

Woning delen

De woningen verschillen in grootte. In de drie- en vierkamerwoningen wonen twee alleengaanden, in de vijfkamerwoningen wonen drie alleengaanden. Hun slaapkamers zijn tussen de 12 en 15m2. Zij delen de badkamer, keuken, woonkamer, buitenruimte en het toilet. De woningstichting, VluchtelingenWerk en buurtbewoners zorgden voor (tweedehands) meubilair. De gemeente en de woningstichting regelden witgoed. Mannen en vrouwen wonen apart. Er is één woning met twee vrouwen.

Begeleiding

VluchtelingenWerk begeleidt de bewoners met coaches. Zij helpen de statushouders met integreren in Barneveld en met allerlei praktische zaken. Bij hen kunnen ze terecht met vragen. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-ers) krijgen begeleiding van coaches uit de organisatie Timon. Deze coaches helpen hen in de omgang met omwonenden.

Openhuizenmiddag

Op 10 mei nodigde Woningstichting Barneveld buurtbewoners uit om een kijkje te nemen in de prefab woningen. Er was veel belangstelling voor deze middag. De buurtbewoners werden ontvangen door medewerkers van de woningstichting, de gemeente en VluchtelingenWerk. Zij gaven hen een rondleiding.

Kennismaking nieuwe bewoners

De buurtbewoners konden de nieuwe inwoners van Barneveld ontmoeten tijdens een informele bijeenkomst op 17 september (uitnodiging, pdf). De partners organiseerden een gezellige middag met hapjes, drankjes en spelletjes voor de kinderen. De partners stimuleerden hiermee de omgang tussen alle bewoners in de wijk.

Trots op hun aanpak

De partijen zijn trots op hun samenwerking in deze maatschappelijke opgave voor huisvesting van vergunninghouders. Binnen een relatief korte termijn kreeg deze groep een nieuwe woonplek in de gemeente Barneveld. Tijdelijke woningen met een permanente uitstraling, volgens een snelle en unieke conceptbouwmethode.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Woningstichting Barneveld via info@wstg-barneveld.nl

Logo Weespersluis
Foto Barneveld prefeb6
Foto Barneveld prefeb5
Foto Barneveld prefeb4
Foto Barneveld prefeb1