Vluchtelingen wonen en werken in verpleeghuis

In het woonzorgcentrum Zalem in Katwijk krijgen tien vergunninghouders met een medische achtergrond woonruimte, scholing en werk. Zij volgen een opleiding om ouderen te verplegen. Voordat de vergunninghouders aan deze opleiding konden beginnen, werden zij onderworpen aan een sollicitatieprocedure. Het traject startte met twee mannen en drie vrouwen. Inmiddels wonen alle tien de vergunninghouders in Zalem.

Aanleiding

Ouderen blijven langer thuis wonen als gevolg van de veranderingen in de zorg. De kamers in verzorgingstehuizen blijven daardoor langer leeg. Tegelijkertijd is het in de ouderenzorg moeilijk om verpleegkundigen aan te trekken en ontstaan er tekorten in het medisch personeel. Directeur Gerard Herbrink van DSV | Verzorgd Leven greep de kans om jonge vergunninghouders daarvoor aan te wenden en hielp hen tegelijkertijd aan een woonruimte.

Proces

Het duurde ongeveer een jaar voordat dit plan uitvoering kreeg. De gemeente Katwijk, COA, stichting Welzijn en DSV investeerden in communicatie met medewerkers, bewoners en hun familieleden. Aanvankelijk was er enige weerstand. Bewoners en personeel waren bang dat de vergunninghouders de banen van andere werkzoekenden of het huidige personeel zouden overnemen. Daarnaast maakten zij zich zorgen over ontslag van het laag opgeleide personeel, omdat deze jonge vergunninghouders uiteindelijk aan de slag gaan als hoger opgeleid personeel dat nauwelijks nog te vinden is voor de ouderenzorg.

Doelgroep

Het woonzorgcentrum biedt plaats aan tien vluchtelingen. Dit zijn zowel vrouwen als mannen, afkomstig uit Eritrea en Syriƫ. Alle vergunninghouders zijn halverwege de twintig jaar oud. In hun land van herkomst behaalden zij reeds een medische opleiding. In Nederland worden zij bijgeschoold, zodat zij voldoen aan de Nederlandse standaard. Sinds 1 april zijn alle tien de vergunninghouders aan het werk.

Opleiding en werk

Het leertraject bestaat uit twee fasen. De eerste fase duurt ongeveer acht maanden en draait om taal en inburgering. Een vrijwilliger, waarvan haar moeder in het woonzorgcomplex woont, geeft dagelijks Nederlandse les aan de vergunninghouders. In de tweede fase staat hun beroepsvorming centraal. Afhankelijk van hun vooropleiding duurt dit ongeveer drie tot vier jaar. Voor de vergunninghouders zitten er geen kosten verbonden aan de opleiding. Tijdens de tweede fase ontvangen zij een leerlingensalaris conform cao.

Woning

In het woonzorgcentrum stond bijna de gehele vierde verdieping leeg. De jonge vergunninghouders hebben ieder een eenkamerappartement van ongeveer 30m2 op deze verdieping. Alle kamers hebben eigen sanitair. Er is een woonkeuken ingericht waar de vergunninghouders gezamenlijk kunnen koken en eten. Ze kunnen er wonen tijdens hun gehele studie en hebben een tijdelijk huurcontract bij de zorginstelling DSV | Verzorgd leven. Qua huurprijs zijn de appartementen gewaardeerd via het woningwaarderingssysteem. Het pand zelf wordt over enige jaren gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Geerts via hgeerts@dsv-verzorgdleven.nl.

In de media