- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Vergunninghouders en asiel
- Praktijkvoorbeelden
- Zorgcomplex tijdelijk omgetoverd tot appartementen – Cello-gebouw Vught
Inhoud kennisdossier
Thema’s
Deel deze pagina via
Zorgcomplex tijdelijk omgetoverd tot appartementen – Cello-gebouw Vught
Woningcorporatie Woonwijze in Vught transformeerde een voormalig zorgcomplex tot appartementen. Inmiddels wonen er 32 vergunninghouders in het ‘Cello-gebouw’. De corporatie verbouwde de ruimten en creëerde daarmee meerdere slaap- en woonkamers in de appartementen. Vele vrijwilligers leverden een bijdrage aan de transformatie.
Bewoners
Op 14 september 2015 betrokken de eerste vergunninghouders de appartementen. De eerste bewoners waren gezinnen, vervolgens vestigden ook alleenstaanden zich in het pand. Inmiddels zijn alle appartementen bewoond. Oudere of zorgbehoevende vergunninghouders wonen niet in het Cello-gebouw. De vergunninghouders delen het pand met een maatschappelijk ondernemer (in o.a. rolstoelen) op de begane grond.
Transformatie
Aanvankelijk kocht Woonwijze het Cello-gebouw voor sloop-nieuwbouw, waardoor het al enige tijd leeg stond. In samenwerking met de gemeente Vught besloot de corporatie het pand tijdelijk te transformeren. Dit werd mogelijk op basis van een leegstandsvergunning van vijf jaar. Door ruimtes samen te voegen en meerdere entrees te creëren ontstonden er appartementen voor gezinnen en woonunits met individuele kamers voor alleenstaanden. In de woonunits delen de vergunninghouders een keuken, toilet, wasmachine en badkamer. Er is één woonunit voor vrouwen en één woonunit voor mannen. De appartementen beschikken over een eigen keuken, badkamer en toilet. Woonwijze voorzag zowel de kamers als appartementen van vloerbedekking en (rol)gordijnen. De transformatie van het Cello-gebouw duurde tweeënhalve maand en kostte Woonwijze circa 200.000 euro.
Tijdelijke verhuur
Woonwijze verhuurt de appartementen tijdelijk. De vergunninghouders hebben een huurcontract voor maximaal vijf jaar, oftewel totdat de leegstandsvergunning is afgelopen. Er is geen minimum gesteld aan hun woonduur. De kamers voor alleenstaanden zijn gemiddeld 18,5m2. Dit is inclusief de gezamenlijke keuken, het toilet en de badkamer. De huurprijs van de kamers is 193,24 euro per maand. De familiewoningen variëren tussen de 74 en 170m2 en variëren in prijs tussen de 350 en 550 euro per maand. Woonwijze rekende de exploitatie door op basis van de verwachte huurinkomsten in de vijf jaar van de leegstandsvergunning. Dat waren de maximale kosten. Om binnen het budget te blijven hielp de Woonomgevings Ploeg (WOP) bij de verbouwing. Zij witten de muren, deden klusjes rondom het pand en maakten de tuin in orde.
Integratie
Woonwijze maakte deze woonruimte mogelijk in samenwerking met de gemeente en Vluchtelingenwerk. Ze wilden het proces zo vloeiend mogelijk laten verlopen en zorgden ervoor dat de nieuwe bewoners zich snel thuis voelden in hun nieuwe huis. De integratie met de wijk was ook onderdeel van dit proces. De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk, de woonconsulent en de adviseur participatie van Woonwijze onderhielden daarvoor intensief contact met elkaar en met de vergunninghouders. Zij leidden de vergunninghouders rond in het pand en door de wijk en vertelden hen over de mogelijkheden. Hierdoor werden zij een vertrouwd gezicht. Daarnaast verlaagde dit de drempel voor omwonenden om hun nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Voor meer informatie neemt u contact op met Robert Jan van Gerven via r.vangerven@woonwijze.nl.