Kamergewijs verhuren – Werkendam

Drie jonge alleenstaande vergunninghouders wonen sinds 1 februari 2016 samen in een eengezinswoning in Werkendam. De woning was eigenlijk gelabeld voor verkoop. Vanwege de taakstelling kozen de gemeente en de corporatie ervoor om de verkoopnorm te verlagen. De vergunninghouders wonen inmiddels een half jaar samen. Binnenkort start een tussentijdse evaluatie.

Onderhoudsarm

De naoorlogse eengezinswoning is enigszins aangepast voor de komst van drie individuele bewoners. Zo heeft elke bewoner een afsluitbare kamer, variërend in grootte. De kleinste kamer is 8 m2, de grootste kamer is 12 m2. De andere ruimten, zoals de woonkamer, hal, keuken, badkamer en tuin delen ze met elkaar. Ook de tuin is aangepast. Deze is onderhoudsarm gemaakt.

Inclusief inboedel

Woningcorporatie Woonlinie verzorgt de verhuur, exploitatie en het beheer van de woning. De bewoners krijgen een huurcontract voor maximaal vijf jaar en betalen 275 euro huur per maand exclusief servicekosten. Daarnaast betalen ze voor de inboedelverzekering en een vergoeding voor het meubilair dat de gemeente voorafgaand aan hun komst regelde. De bewoners hoefden daardoor zelf geen meubels aan te schaffen.

Extra begeleiding

Het project kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen Woonlinie en Vluchtelingenwerk. Er was veel ruimte voor extra begeleiding in het project. De technisch opzichter van Woonlinie bezoekt de woning één keer per zes weken. Vluchtelingenwerk is de eerste weken één tot twee keer per week in de woning aanwezig geweest. Dit is inmiddels afgebouwd naar één keer per maand.

Wisselwoning

De beslissing om kamergewijs te verhuren komt voort uit een toenemende taakstelling én de huishoudsamenstelling van de vergunninghouders. De corporatie heeft vooral (grote) eengezinswoningen beschikbaar. Wanneer deze steeds aan alleenstaande vergunninghouders verhuurd worden schiet de realisatie van de taakstelling niet op en drukt de taakstelling te veel op de slaagkans van reguliere woningzoekenden. De ingezette woning blijft beschikbaar voor deze doelgroep. Mocht één van de vergunninghouders verhuizen, dan maakt deze plaats voor een andere vergunninghouder.

Evaluatie

Op dit moment evalueren Woonlinie en de gemeente deze vorm van kamergewijs verhuren. Ze willen mogelijke verbeterslagen goed in beeld brengen voordat ze een tweede en mogelijk derde woning inzetten. Enkele ervaringen die ze opdeden zijn:

  • Schenk aandacht aan de communicatie met vergunninghouders. Ondanks dat in alle documenten en brieven is aangegeven dat het om een gedeelde woning gaat, waren de vergunninghouders in eerste instantie verrast over het feit dat ze geen eigen woning kregen.
  • Communiceer veelvuldig met de directe buren en omwonenden. In Werkendam ging Vluchtelingenwerk persoonlijk langs.
  • Zorg dat de huisgenoten dezelfde achtergrond hebben om cultuurverschillen te voorkomen. Het COA kan hierbij helpen.
  • Voorkom overlast voor de buurt. In Werkendam maakten ze de tuin onderhoudsarm en sloten ze extra ruimten af, zoals vliering, zolder en garage om overlast te voorkomen.

Voor meer informatie neemt u contact op met Margriet Gruiters van Woonlinie via m.gruiters@woonlinie.nl

Logo Woonlinie
Logo gemeente werkendam
Foto kamergewijs verhuren Werkendam1
Foto kamergewijs verhuren Werkendam3