Deel deze pagina via:
nieuws
Procesvoering en communicatie belangrijkste uitdagingen bij start pilot Verlichte regels winkelgebieden
Niet de inhoud van de regels zelf, maar de procesvoering en communicatie blijken de grootste hoofdbrekens op te leveren bij het verlagen van de regeldruk voor ondernemers in het kernwinkelgebied. Tijdens de startbijeenkomst van de pilot Verlichte regels winkelgebieden was er volop herkenning van vragen en kennisuitwisseling over oplossingen.
Lees verder
Van aanloopstraat naar toekomstpad
Was de route naar het stadshart in de jaren negentig vooral een sfeervol winkelgebied, tegenwoordig staan veel panden in deze aanloopstraten leeg. Met het experiment ‘Aangename Aanloopstraten’, dat zijn officiële kick-off had op 4 juni 2015 in Hilversum, werken Platform31, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en veertien gemeenten samen aan nieuwe perspectieven voor deze bijzondere stadsstraten.
Lees verder
Regierol gemeenten noodzakelijk bij publiek-private aanpak leegstand
25-06-2015
In 2014 sloten 18 G32-steden zich aan bij de leerkring Kantoren- en winkelleegstand van Platform31. Om van elkaar en externe experts te leren welke rollen en instrumenten gemeenten kunnen inzetten om leegstand te voorkomen of bestrijden. Belangrijkste conclusie: leegstand kan alleen in publiek-private samenwerking worden opgepakt en gemeenten moeten hierin een regierol nemen.
Lees verder
Stedelijke herverkaveling als oplossing voor leegstand
06-06-2015
Stedelijke ververkaveling is dé oplossing voor het leegstandsvraagstuk. Dat vinden verschillende gemeenten. In 2014 verscheen hierover zelfs een onderzoeksrapportage. Wat is de meerwaarde van dit instrument? Hoe heilzaam is het instrument in de poging de Nederlandse binnensteden aantrekkelijker te maken? John Bardoel, Lars Pijlman en Mathieu Vaessen geven hierop antwoord in het vakblad voor Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (S+RO).
Lees verder
Samen in de startblokken voor toekomstbestendige retail
19-03-2015
Het stadshart van de toekomst moet een visitekaartje zijn voor bezoekers en een ontmoetingsplek waar inwoners zich thuis voelen. Met dit gemeenschappelijke doel voor ogen zetten vertegenwoordigers van overheden en marktpartijen op 17 maart 2015 hun handtekening onder de Retailagenda. Tegelijkertijd werd het startschot gelost voor de uitvoering van twintig afspraken die de sfeer en beleving in de Nederlandse binnensteden moeten verbeteren.
Twaalf gemeenten kijken kritisch naar retailregels
17-03-2015
In het hoofdkantoor van de HEMA in Amsterdam zetten minister Kamp van Economische Zaken en diverse betrokken partijen vanmiddag hun handtekening onder de Retailagenda. Voor 12 winkelgebieden is dit tegelijkertijd de officiële start van het experiment Verlichte Regels Winkelgebieden.
Pop-up retail wint aan terrein
12-02-2015
“Pop-up retail past in mijn ogen in de tijdgeest: meer flexibiliteit, anders omgaan met eigendom en het combineren van on- en offline retail”, zegt Caroline de Jager, eigenaar van Popupsquare en matchmaker die vanuit het DNA van gebieden en ondernemers een geschikte ruimte zoekt voor (tijdelijke) retailers.
Scherpe keuzes tussen kansrijke en kansarme winkelgebieden noodzakelijk
14-10-2014
Nieuwe investeringen zijn hard nodig om winkelgebieden aan te passen aan het veranderende consumentengedrag en om te kunnen concurreren met webwinkels. Maar ondernemers en vastgoedeigenaren durven pas te investeren in winkelgebieden als er duidelijkheid is over de toekomst van dat gebied.
Rol van beleggers en financiers bij
bestrijden leegstand kantoren en winkels
14-07-2014
De beweegredenen van institutionele belegger Syntrus Achmea en vastgoedfinancier FGH Bank bleken confronterend voor de aanwezige ambtenaren, maar leverden ook nieuwe helderheid over het oplossen van de leegstandsproblematiek.
Leerkring leegstand enthousiast over
slimme sloop
27-03-2014
Het vinden van nieuw gebruik gaat voor een aanzienlijk aantal lege gebouwen niet lukken. Er is simpelweg teveel vastgoed van te lage kwaliteit. Waar zet je als gemeente dan op in als er steeds meer kantoren en winkels in je stad leegstaan? Kunnen we op sommige plekken structurele leegstand leren accepteren? En moeten we niet eens veel serieuzer gaan kijken naar de mogelijkheden van sloop, gekoppeld aan slim hergebruik?
Vitaminen voor de binnenstad
Nieuws uit kennisdossier Vitale binnensteden wordt vier keer per jaar gebundeld in de nieuwsbrief Vitaminen voor de binnenstad.
Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar Saskia Hinssen.