Deel deze pagina via:
Publicaties
Totaal integraal. De Impuls – Kickstart voor de binnenstad
Impulsaanpak Winkelgebieden, december 2024
In dit magazine delen verschillende gemeenten, ondernemers en vastgoedeigenaren hun inzichten, ervaringen en ideeën. Je leest bijvoorbeeld over de integrale visies van Dordrecht en Waalwijk, de ervaringen van ondernemers uit Hengelo, en de samenwerkingen die cruciaal zijn voor een succesvolle transformatie. Verder over: lokale investeerders in Spijkenisse, van ‘place to buy naar place to be’ in Roosendaal, de metamorfose van winkelcentrum de Els in Waalwijk, een klimaatbestendige winkelstraat in Alkmaar en de aanpak van ondermijning in Schinveld.
De moderne agora
De Nieuwe Winkelstraat, november 2024
Centrumgebieden zijn gebaat bij brede programmering om vitaal te zijn en te blijven. Zo blijven ze aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Dit is vooral een opgave voor gemeenten, vastgoedeigenaren en retail(organisaties). Bekijk het centrum als een moderne agora, een plaats waar mensen samenkomen. Dit pleit voor een brede binnenstad met gemengde functies die niet minder, maar juist meer ruimte nodig heeft. Een open blik is belangrijk. We kijken in de praktijk nog te vaak naar de oplossing in retail en horeca, terwijl functies zoals cultuur, zorg, onderwijs, ambachten, werken en ontspanning kansrijk zijn, waarde toevoegen en centrumgebieden meer betekenis geven. Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) heeft expert Arno Ruigrok de opdracht gegeven voor deze verkenning naar de verbreding van functies in centrumgebieden.
Transitie-uitdagingen voor de Nederlandse retailsector
SEO, augustus 2024
Dit onderzoek verkent de investeringsbehoeften van de Nederlandse retailsector met het oog op de uitdagingen en kansen die voortkomen uit de transities verduurzaming, digitalisering, en talentontwikkeling. Uit het onderzoek blijkt dat de retailsector extra investeringen ter waarde van 1,2 procent van de omzet per jaar nodig heeft om de ‘Triple Transformation’ (verduurzaming, digitalisering en talentontwikkeling) te realiseren. Zonder deze investeringen lopen vooral kleinere retailers het risico om achter te blijven, wat kan leiden tot economische en sociale gevolgen zoals werkloosheid en verlies aan concurrentievermogen.
Levendigheid centraal
RVO, juni 2024
Magazine waarin allerlei praktijkervaringen en inspiratie vanuit de Impulsaanpak winkelgebieden-gemeenten (Apeldoorn, Enschede, Hengelo, Someren) zijn verzameld. Aangevuld met lessen vanuit steden of dorpen die geen IW-subsidie hebben aangevraagd of ontvangen, zoals Den Haag, Deventer, Groningen en Winschoten.
Zie ook: Resultaten Impulsaanpak winkelgebieden (RVO)
Het veranderd winkellandschap in Nederlandse binnensteden
Colliers, april 2024
Terwijl de winkelmarkt nog niet hersteld is van de coronacrisis, staan steeds meer winkels in de veertig grootste binnensteden leeg. In het eerste kwartaal versnelde het tempo en wachten nu 2.500 winkels op een nieuwe huurder, 8,3% van het totaal. Vooral kleinere plaatsen hebben het zwaar en kampen met 11% leegstand. Een groot deel daarvan staat al langer dan een jaar te huur. Dit blijkt uit het nieuwe winkelmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers.
Impulsaanpak op stoom
RVO, december 2023
Samenwerking, leren van elkaar en begrip hebben voor de situatie van de ander zijn de sleutels tot succesvolle transformaties. In dit magazine laten verschillende gemeenten (Bunschoten-Spakenburg, Deventer, Hilversum, Oldenzaal, Rijswijk, Sittard-Geleen en Utrecht) zien welke plannen zij hebben. Ze worden aangevuld door winkeliers, ondernemers, bezoekers, vastgoedeigenaren en kennisexperts, En welke instrumenten zetten provincies in om gemeenten te helpen? En wat zijn de uitdagingen en mogelijkheden van wonen boven winkels?
Samen werkt – centrumorganisaties van morgen
DNWS, november 2023
Veranderende functies in centrumgebieden en maatschappelijke opgaven leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden. Betrokkenheid van ondernemers, eigenaren, gemeente en andere partijen is niet vanzelfsprekend, maar wel hard nodig. DNWS en Stad & Co hebben samen met de Hogeschool van Amsterdam en tientallen centrumorganisaties, gemeenten en experts onderzoek gedaan naar toekomstige vormen van samenwerking in centrumgebieden.
Zie ook:
- werkboek Samen werkt – centrumorganisaties van morgen (pdf)
- Ontwikkelingenkaart – een praktisch handvat (pdf)
- praktijkvoorbeeld Den Bosch
- praktijkvoorbeeld Leiden
Ruimte voor economie en werk
oktober 2023
De ruimtebehoefte van maak- en productiebedrijven neemt toe, terwijl de beschikbare ruimte hiervoor in Nederlandse steden juist afneemt. Ook het ‘traditionele’, ‘stadverzorgende’ mkb in de steden het moeilijk. Alle G40-gemeenten signaleren deze problemen, maar de sturingsmiddelen om ruimte voor economie en werk te borgen en in balans te brengen met wonen zijn beperkt. Behalve aandacht voor overeenkomstige knelpunten waar G40-gemeenten tegenaan lopen, gaat deze publicatie ook in op mogelijke kansen en op de behoeften van gemeenten richting de rijksoverheid.
Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken
juli 2023
Klimaatverandering: één van de gevolgen is de toename van hittestress in steden, wat een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de inwoners. Het wordt steeds urgenter om hittestress te voorkomen en bewoners plekken voor verkoeling te bieden. Het rapport werkt richtlijnen voor koelteplekken uit; de infographic vat dit samen in aanbevelingen.
Functiemenging op bedrijventerreinen
februari 2023
Stedelijke verdichting is onvermijdelijk als gevolg van de woningbouwopgave en de beleidskeuzes in de Nationale Omgevingsvisie. Steeds meer bedrijventerreinen in Nederland ondergaan daarom een transformatie en worden omgetoverd tot een efficiënt ingericht gemengd woon-werkgebied. Om bedrijven en woningen succesvol te kunnen mengen moeten overheden en ontwikkelaars met veel factoren rekening houden. Deze publicatie brengt de knelpunten bij het mengen van wonen en werken in kaart en zet daar oplossingsrichtingen tegenover.
Economische agenda voor stad en regio
juni 2022
Een schets van economische trends en ontwikkelingen, opgaven en uitdagingen waarmee wethouders Economische Zaken (EZ) en regionale EZ teams in de collegeperiode 2022-2026 te maken krijgen. Centrale vraag: wat kunnen gemeenten en regio’s doen om de transitie naar een nieuwe economie aan te jagen?
Transformatie van winkelgebieden
juni 2022
Winkelgebieden hebben te maken met een toenemende leegstand. Leegstand betekent meer dan het onbezet zijn van een pand. Verschraling van het kwalitatieve aanbod, effecten op de leefbaarheid en veiligheid en vatbaarheid voor ondermijnende activiteiten zijn daarvan voorbeelden. Transformatie van winkelgebieden is een pijler om deze problemen tegen te gaan. Deze factsheet deelt handvatten en voorbeelden.
Verkenning G6 binnensteden
BURA Urbanism en Stec Groep, april 2022
In deze verkenning trekken de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht samen op met de ministeries van EZK, BZK en JenV. Het doel is de aanzet tot een samenwerkingsagenda waarin gedeelde opgaven benoemd worden. De laatste jaren stonden de G6- binnensteden er goed voor. De coronapandemie heeft echter bestaande trends en ontwikkelingen in stroomversnelling gebracht; zo winkelen we steeds meer vanuit huis en wordt de economie steeds meer op diensten gericht. Hiernaast
neemt de verdichting van de binnenstad toe en moeten ook in de binnenstad klimaatvraagstukken opgelost worden. Dit zorgt dat ervoor dat de binnensteden van de zes grote gemeenten op een kantelpunt staan. De huidige functiemix voldoet niet meer, de druk op ruimte is groot, criminaliteit dreigt permanent voet aan de grond te krijgen, de noodzaak voor vergroening en verduurzaming is hoog. De Nederlandse binnensteden staan aan een vooravond van een grote transitie in gebruik, programmering en vorm.
De maatschappelijke meerwaarde van retail
INretail, februari 2022
Samen met ondernemers en 75 partijen uit de wetenschap, het onderwijs, het vastgoed, de lokale overheid en de financiële sector heeft INretail een visie uitgewerkt op de maatschappelijke meerwaarde van de detailhandel.
De bezoeker centraal als nieuw binnenstadsnormaal
november 2021
Vijf concrete aanbevelingen voor een vitale en duurzame binnenstad
Keuzes die ontwerpers en beleidsmakers voor binnensteden maken, beïnvloeden het gedrag en de beleving van bezoekers. En daarmee de vitaliteit van de binnenstad. Belangrijk dus om bij de keuzes die ze maken de mens centraal te stellen.
Herstel van binnensteden
september 2021
Binnensteden zijn een belangrijke economische motor voor de regio én het kloppend hart van de samenleving. De coronacrisis heeft bestaande knelpunten in binnensteden en dorpskernen versterkt. Dat maakt het nog belangrijker om er met een nieuwe blik naar te kijken. Wat staat gemeente, provincies en Rijk te doen om de knelpunten aan te pakken, kansen te verzilveren en te komen tot duurzaam economisch herstel en toekomstbestendige binnensteden?
Duurzame en leefbare kernen richting 2025
Retailagenda, juni 2021
Uitgebreid onderzoek naar de belangrijkste drijfveren die impact uitoefenen op retail en kernen in de toekomst. De focus bij deze strategische visie ligt op de vitaliteit van kernen, steden en dorpen, waar retail en vastgoed bijdragen aan de leefbaarheid.
De coronacrisis en de stad
juli 2020
Een verkenning van scenario’s, effecten en handelingsperspectieven voor gemeenten
Tijdens de coronacrisis moeten steden beredeneerde keuzes maken voor de toekomst. Op een moment waarop het verloop van de crisis ongewis is en de (in)directe maatschappelijke gevolgen voor inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en gemeenten moeilijk zijn in te schatten. Hoe doe je dat?
Lees de publlicatieSmart Distributie & Buy Local
Retailagenda, oktober 2020
Gezamenlijke online platforms winnen zeker sinds de coronacrisis snel aan populariteit. Dat brengt meteen een aantal vragen met zich mee. Want hoe start je als winkelgebied of centrum een eigen platform? En hoe zorg je ervoor dat het een succes wordt? In de publicatie ‘Smart Distributie & Buy Local – leren van living labs’ worden negen succesfactoren beschreven en is een praktisch stappenplan opgesteld om zelf aan de slag te gaan
Trendanalyse Stedelijke verdichting en veiligheid
juni 2019
De strategische agenda van het ministerie van Justitie en Veiligheid ‘Samenwerken aan Recht en Veiligheid’ geeft inzicht in de veiligheidsopgaven voor steden. Onder meer in relatie tot stedelijke verdichting en de inrichting van de openbare ruimte en wijkontwikkeling. De inzichten en handelingsperspectieven uit deze trendanalyse kunnen dienen als bouwstenen voor de strategische overleggen tussen het ministerie en de steden.
De nieuwe binnenstad
maart 2018
Met de publicatie ‘De nieuwe binnenstad’ wil Platform31 de discussie over hoe om te gaan met de binnenstad naar een volgende fase brengen. Op basis van de trendanalyse zijn vier toekomstscenario’s beschreven, en worden beleidsaanbevelingen gedaan om te komen tot innovatieve aanpakken voor de binnenstad van de toekomst.
Winkelgebied van de toekomst
maart 2015
Experts over de toekomst van tijdelijke retail
In winkelgebieden vinden de laatste jaren ingrijpende veranderingen plaats. Consumenten winkelen anders, grenzen tussen on- en offline vervagen, verschillen tussen kansrijke en kansarme gebieden worden groter. Om onze winkelgebieden succesvol aan te passen aan deze ontwikkelingen, zijn nieuwe strategieën nodig.
Winkelgebied van de Toekomst
februari 2014
We gaan anders winkelen en dat wordt steeds meer zichtbaar en merkbaar in winkelgebieden. Voor winkeliers, vastgoedeigenaren, gemeenten en andere partijen is de uitdaging om onze winkelgebieden aan te passen aan de nieuwe trends en ontwikkelingen.