- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Ruimte voor maatschappelijke voorzieningen
- Succesfactoren voor bruisende maatschappelijke voorzieningen
Succesfactoren voor bruisende maatschappelijke voorzieningen
22 februari 2024
Door Roosmarijn Peet, Sweco
Enige tijd geleden deed ik onderzoek naar de succesfactoren voor maatschappelijke voorzieningen. Zijn ze nog steeds van toepassing of zijn er nieuwe factoren te bedenken?
Sterk concept en locatie
Toekomstbestendig maatschappelijk vastgoed vraagt om een goed concept. Een vraaggestuurde aanpak of een aanpak op basis van doelgroep-, leefstijl en consumentenonderzoek. Dit is een kanteling ten opzichte van het verleden waar sterk functie- en aanbodgericht ontwikkeld en ingedeeld werd. Een goede centrale locatie in de wijk draagt bij aan de nabijheid en daarmee laagdrempeligheid. Het komt bovendien tegemoet aan onze vergrijzende samenleving waarin de actieradius van sommigen steeds beperkter wordt.
Mix van publiek privaat
Veel maatschappelijk vastgoed was van oudsher afhankelijk van een publieke geldstroom en dat maakte exploitaties kwetsbaar. Dalen subsidies aan verenigingen en stichtingen, dan daalt de vraag naar ruimte. Het toevoegen van kostendragers (commerciële functies) maakt exploitaties sterker en minder kwetsbaar. Daarnaast laten de principes van doelmatig en tegen zo laag mogelijke kosten zich lastig rijmen met de groeiende vraag naar kwaliteit en beleving. (Sociaal) ondernemers hebben daarnaast meer (wettelijke) mogelijkheden om commerciële activiteiten toe te voegen en zo een verrassende mix van functies te maken.
Socialiserend & inspirerend
Puur accommoderen is niet meer voldoende. Beleving wordt steeds belangrijker en maatschappelijk vastgoed gaat zich meer ontwikkelen richting hospitality. Maatschappelijk vastgoed moet gastvrij en uitnodigend zijn. In zijn opperste vorm kan het een plek zijn voor innovatie, interactie en uitwisseling. Bij de jongere generatie zien we ook dat kwaliteit belangrijker is dan functionaliteit.
Innovatief & experimenteel
Groot aandachtspunt bij maatschappelijke voorzieningen is de exploitatie. Het is vooralsnog een zoektocht naar innovatieve verdienmodellen waarbij budgetten uit het sociaal domein slim gecombineerd worden samen met bijvoorbeeld de inzet van vrijwilligers of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het koppelen van diverse publieke geldstromen biedt hiervoor kansrijke mogelijkheden: “de ene hand wast de andere”. Het is de ontwikkeling van een nieuw financieringsinstrumentarium dat uitgaat van financiering op basis van activiteiten in plaats van gebouwen.
Contact: roosmarijn.peet@sweco.nl