Nieuws

De Atlas van Voorzieningen

Vrije Universiteit Amsterdam, 3 december 2024

De recent gelanceerde website Atlas van Voorzieningen geeft de gemiddelde afstand van alle inwoners in een gebied tot de dichtstbijzijnde betreffende vestiging berekend over de (auto-) weg. De Atlas van Voorzieningen is onderdeel van het project ‘De stad voor iedereen’ van het Kenniscentrum Ongelijkheid.

Zie: website atlasvanvoorzieningen.nl
Zie ook: het rapport De bereikbaarheid van voorzieningen op buurtniveau (2008-2021): een analyse van de Atlas van Voorzieningen


Van NOVEX-gebieden leefbare stadsdelen maken, dan helpt samen leren

Gebiedsontwikkeling.nu, 2 december 2024

In de 17 NOVEX-gebieden liggen er meer uitdagingen op gebiedsontwikkelaars te wachten dan louter het bouwen van genoeg woningen. De inzet moet zijn leefbare stadsdelen te maken, met genoeg sociale en maatschappelijke voorzieningen. Maar hoe? Dat is de vraag die werd beantwoord tijdens de tweede Community of Practice Grootschalige Woningbouwgebieden.

Lees verder

Zie ook: werkboek Sociale voorzieningen (Community of Practice Grootschalige woningbouwgebieden)


Vijf inzichten om tot de gewenste voorzieningen voor leefbare en vitale wijken te komen

Gebiedsontwikkeling.nu, 21 november 2024

Nederland moet alle zeilen bijzetten om te voldoen aan de groeiende vraag naar woningen. De vraag is niet alleen waar we al die nieuwe woningen plaatsen, maar ook hoe we de leefbaarheid, vitaliteit en het bijbehorende voorzieningenniveau in die nieuwe en bestaande wijken borgen. Dit artikel deelt de inzichten van een verdiepingssessie georganiseerd door de Kring van Adviseurs (KvA) van de stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG).

Lees verder


Aan de slag met maatschappelijke voorzieningen voor een sterke en leefbare stad

Platform31, 21 november 2024

Het programmeren en realiseren van maatschappelijke voorzieningen is complex. Hoe stem je het aanbod af op de behoeften van bewoners, zorg je voor voldoende financiering en benut je schaarse ruimte slim? Dit artikel geeft inzicht in de belangrijkste aspecten rondom programmering, financiering, ruimtegebruik en samenwerking en biedt aanknopingspunten om daar invulling aan te geven.

Lees verder


Vijf niveaus van sociale impact, uitgezet in de tijd

Gebiedsontwikkeling.nu, 11 november 2024

Gebiedsontwikkelaars krijgen steeds meer oog voor het maken van maatschappelijke impact. Dan gaat het om veel meer dan alleen goed stenen stapelen. De kunst is om het fysieke en het sociale domein te verbinden en beide perspectieven gelijkwaardig in ogenschouw te nemen. Siobhan Burger neemt ons mee in haar praktijk als programmamanager Sociale Impact bij Dura Vermeer.

Lees verder


Huisvestingteams helpen huisartsen zoeken naar spaarzame ruimte voor praktijk

NOS, 3 november 2024

Steeds meer ‘huisvestingsteams’ schieten huisartsen te hulp om aan het groeiend aantal praktijkruimtevragen van huisartsen te voldoen. De zogenoemde ‘H-teams’ zijn samenwerkingen tussen de gemeenten, huisartsenallianties en de zorgverzekeraars. Ze zijn actief in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem.

Lees verder


Hoe kom je tot complete buurten?

Springco Urban Analytics – Stipo, juni 2024

In deze whitepaper laten deze twee adviesbureaus zien hoe zij gemeenten vanuit een combinatie van de nieuwste data technieken en visie van de stad op ooghoogte kunnen ondersteunen bij hun verdichtingsvraagstukken en het doorontwikkelen van hun buurten en wijken naar goede woon, werk en leefomgevingen.

Lees verder


Financiering maatschappelijke voorzieningen kent diverse opties; neem regie en benut de markt

Platform31, 24 april 2024

Is er nog plek voor maatschappelijke voorzieningen in verdichtende steden? En zijn deze voorzieningen nog wel betaalbaar bij je gebiedsontwikkeling? Het antwoord is ja. Pak als gemeente de regie en schuw de kansen uit de markt niet. Juist door voorzieningen te combineren met commerciële initiatieven, ontstaan meer mogelijkheden om maatschappelijke functies te financieren. In dit artikel laten we zien hoe je hierop kunt inzetten en welke mogelijkheden er zijn.

Lees verder


Eemnes combineert maatschappelijke voorzieningen succesvol in multifunctioneel gebouw

Platform31, 12 maart 2024

Het Huis van Eemnes is een goed voorbeeld van een multifunctionele accommodatie. Het gebouw is speciaal ontworpen om een huiskamer voor inwoners te zijn, waarbij verschillende maatschappelijke en commerciële organisaties samenwerken. Voor het oprichten van zo’n multifunctioneel, flexibel gebouw zijn er bepaalde succesfactoren. Zoals duidelijk communiceren, een ervaren projectleider en kwartiermaker, en professioneel beheer. Het Huis van Eemnes kan gemeenten, maatschappelijke organisaties en ontwikkelaars met soortgelijke plannen inspireren.

Lees verder


Referentienormen: hulpmiddel bij kiezen van juiste voorzieningen

Platform31, 8 februari 2024

Maatschappelijke voorzieningen zijn van groot belang voor de leefbaarheid. Steeds meer (middel)grote steden ontwikkelen referentienormen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over welke voorzieningen nodig zijn in de veranderende stad, en wat haalbaar is in de beperkte ruimte. In dit artikel vind je voorbeelden, verdiepende informatie en praktische tips voor het werken met referentienormen.

Lees verder


Maatschappelijke voorzieningen bij stedelijke transformatie: van behoefte naar realisering

Platform31, 22 maart 2023

In nieuwe woongebieden is het essentieel om te zorgen voor voldoende maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, speelplekken, bibliotheken en sportaccommodaties. De ruimte voor deze voorzieningen staat steeds meer onder druk. Ook is het vaak niet duidelijk wat de wensen van bewoners zijn en hoe die behoefte zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Ingrid de Moel (Bouwstenen voor Sociaal), Heidi Mensink (gemeente Zwolle) en Gert Jan Hagen (Springco) delen hun ervaringen met effectieve oplossingen hiervoor.

Lees verder


maatschappelijke-voorzieningen2