Programma’s en interventies

Werkagenda Aansluiting reguliere zorg en forensische zorg en de beleidsreactie op de evaluatie van art 2.3 Wet forensische zorg

Tweede Kamer, 25 november 2024

Voor een hoogrisicodoelgroep hebben betrokken veldpartijen samen met de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport de handen ineen geslagen, zodat deze personen de zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Ze werken elf maatregelen uit in de Werkagenda Aansluiting forensische zorg en reguliere zorg.

Lees verder


Ede maakt mensbeelden expliciet om beleid te verbeteren

Platform31, 7 november 2024

De gemeente Ede wil de gezondheid en bestaanszekerheid van inwoners duurzaam versterken. In een zoektocht ontdekte de gemeente dat onbewuste aannames over hoe mensen zich gedragen – mensbeelden – sterk bepalend zijn voor het succes van beleid. Door de leermodule ‘Mensbeelden bij beleid’ te doorlopen, verkende Ede hoe deze mensbeelden het beleid beïnvloeden. Dit biedt waardevolle inzichten voor gemeenten die hun beleidsaanpak willen verbeteren door de inwoner centraal te stellen en effectiever in te spelen op complexe sociale vraagstukken.

Lees verder


De Doorbraakmethode

Het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) liet met sociale zusterfirma Sociaal Hospitaal in verschillende steden kleinschalig zien dat hulp en ondersteuning voor mensen met meerdere problemen goedkoper en beter kan. Sociaal Hospitaal werkt met de zelf ontwikkelde Doorbraakmethode®. Die garandeert voorspelbaarheid, navolgbaarheid en betrouwbaarheid van het proces. De Doorbraakmethode is er om maatwerk makkelijk te maken. Voor professionals. Voor gemeenten. Voor verzekeraars. Met een digitale tool, online leeromgeving, boek en help-out is het voor iedere sociaal professional mogelijk om maatwerk te maken én onderbouwen met een maatschappelijke rekensom en de wet.

Lees verder


Aanpak ter Voorkoming van Escalatie gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden

Een gezin met problemen krijgt soms hulp van (meerdere) professionals. Goede samenwerking is daarbij cruciaal. Wie heeft de regie als problemen groter worden en wanneer is opschalen (of juist afschalen) nodig? AVE richt zich op een integrale Aanpak ter Voorkoming van Escalatie bij huishoudens met oplopende problematiek. Het doel is het voorkómen van een dreigend escalerende situatie en het beperken en beëindigen van een escalerende situatie. Deze sluit aan bij de reguliere 3D aanpak van gemeenten en geeft helderheid over regie en verantwoordelijkheden. De aanpak kan lokaal als leidraad gebruikt worden om met protocollen en wellicht nieuwe werkafspraken de hoe-vraag te beantwoorden. Met als doel hulpverlening tijdig op te schalen en stagnatie in de samenwerking te doorbreken en zo oplopende problemen te voorkomen of zo snel mogelijk beheersbaar te maken.

Lees verder (pdf)


Streettriage Twente

ZonMw

Bij Streettriage gaan een ggz-verpleegkundige en een politieagent samen naar een zogenaamde e33- melding (persoon met verward gedrag) en kijken of er sprake is van een lichamelijk, psychiatrisch, justitieel (strafrechtelijk) of psychosociaal probleem. Ook bepalen ze samen welke hulp er op dat moment nodig is, eventueel met ondersteuning van Ambulance-Oost of van de Ambulante Zorg Twente (AZT). Mocht het nodig zijn, zorgt het Streettriage team ook voor vervoer naar de juiste plek. Deze samenwerking voorkomt dat mensen op de verkeerde plekken terecht komen en lang moeten wachten op adequate vervolgzorg, bijvoorbeeld door een onnodig verblijf op het politiebureau of het wachten op een beoordeling van de crisisdienst.

Lees verder


Magazine Zorg & Veiligheid: Twee werelden, één opgave

Zorg&Sociaalweb, 2023

Met onder meer: Minke Poppens over het belang van zorg en veiligheid en ervaringsdeskundigheid. Anja Schouten over haar rol als burgemeester in de samenwerking tussen zorg en veiligheid. Violet Petit-Steeghs en Hans Vollaard over de aanpak van verward gedrag binnen regio’s. Hans Boutellier over de handhavingsparadox en georganiseerde drugscriminaliteit. Monique Kollau en Hans Licht over regievoeren in Zorg- en Veiligheidshuizen. Léon Sonnenschein en Hans Versteeg over gegevensdeling in het zorg- en veiligheidsdomein. Leonie Aarsen en Nicole Langeveld over lokale samenwerking

Lees verder


Goede samenwerking in Zeist om echt het verschil te maken

Movisie, 7 februari 2023

Gemeente Zeist is al een aantal jaren bezig met het verbeteren van samenwerking ten behoeve van inwoners die psychische en maatschappelijke problemen ervaren. Zij zien dat de kans op een doorbraak en oplossing groter is wanneer er breder gekeken wordt naar een probleem dan alleen vanuit de eigen organisatie. Met ‘GGZ in de wijk’ dat in 2019 als project is gestart, slagen ze er anno 2022 in om de inwoner centraal te zetten.

Lees verder


Heerlen vestigt Centrum Veiligheid, Leefbaarheid, Zorg & Recht

Het Centrum dient als samenwerkingsplek voor professionals uit wijk en regio op het gebied van veiligheid, leefbaarheid, zorg en recht. In totaal zijn er 26 organisaties, teams of opleidingen die zich verbinden aan het centrum.

Lees verder

Foto: Alex Schroder