Programma’s en interventies
Slagkracht in de wijk
WijkWijzer, juni 2023
Met de aankondiging van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid door minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, is de aandacht terug voor het leefklimaat in kwetsbare wijken. Hoewel het Rijk teruggrijpt op een lange beleidstraditie, vraagt de huidige tijd om nieuwe oplossingen en werkwijzen. Dit praktijkboek helpt gemeenten, maatschappelijke partners, ondernemers en bewoners op weg met het opzetten van een slagvaardige wijkaanpak. In dit praktijkboek zijn lessen en inzichten uit wetenschappelijke literatuur en praktijkonderzoek vertaald in concrete tips, checklists en praktijkvoorbeelden. Niet om voor te schrijven ‘hoe het moet’, maar om inspiratie en praktische ondersteuning te bieden bij het opzetten van een integrale wijkaanpak. De praktijkvoorbeelden zijn verzameld in gebieden waar sprake is van een dermate ernstige cumulatie van opgaven en problemen, dat een langlopende integrale wijkaanpak nodig is.
Een thuis voor iedereen
Ministerie van BZK, 2022-
Het programma ‘Een thuis voor iedereen’ is het 2e van de 6 programma’s onder de Nationale Woon- en Bouwagenda. Dit programma heeft als doel te zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor alle aandachtsgroepen met een evenwichtige verdeling over gemeenten en met de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding. Om dit doel te realiseren maken rijk, provincies, gemeenten en corporaties afspraken over bouw, toewijzing en ondersteuning. Het gaat hierbij onder andere om mensen met een sociale en/of medische urgentie en om mensen die uitstromen uit een intramurale instelling. (2022)
Krachten bundelen in de buurt: 5 inspirerende verbindingen tussen sociaal werk en ggz bekeken door een ervaringsdeskundige
Platform31, september 2020
Werken aan een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag staat al lang hoog op de agenda. Hoe kom je tot een persoonsgerichte aanpak voor een groep waar voldoende en toereikende hulp voor nodig is? Zodat deze mensen optimaal kunnen deelnemen aan de samenleving. Denk aan mensen met ernstigste psychische of psychosociale problemen, mensen met dementie of LVB. Het zorgen voor veiligheid – van zowel deze mensen als omwonenden – en integratie in de wijk vormen hierin een belangrijk onderdeel. Deze publicatie geeft een kijkje in de keuken van een vijftal praktijken. Achtereenvolgens zijn dat Leiden, Wageningen, Tiel, Breda en Amstelveen. Daarbij reflecteren een ervaringsdeskundige ggz en een familie-ervaringsdeskundige op de beschreven praktijkvoorbeelden.
Handreiking ‘Overlast voorkomen in de wijk’
Platform31 en Aedes, maart 2019
Overlast voorkomen in de wijk, hoe doe je dat? De laatste jaren hebben woningcorporaties geregeld te maken met overlast in de wijk veroorzaakt door huurders die zorg of begeleiding nodig hebben. Deze overlast zet de leefbaarheid onder druk. Hoe kunnen overlastsituaties worden voorkomen? Hoe kan samenwerking rondom personen met verward gedrag worden ingericht? Welke voorbeelden van preventieve aanpakken zijn er? En wat kan monitoring betekenen?
Factsheet Platform31 en HHM: 24-uurszorg in de wijk, een voorwaarde voor ambulantisering
Platform31, juli 2020
Steeds vaker wonen mensen met een psychische kwetsbaarheid zelfstandig in de wijk en komen hulpverleners bij hen thuis. Zij krijgen vooral overdag begeleiding en als het nodig 24-uurszorg: 24/7 is zorg dichtbij bereikbaar én beschikbaar. Een luisterend oor of iemand waarbij de persoon met vragen terecht kan, kan helpen om tot rust te komen en (ergere) problemen te voorkomen. Deze 24-uurszorg in de wijk is dan ook een belangrijke voorwaarde voor ambulantisering. Deze publicatie gaat in op de wijze waarop je 24-uurszorg kunt organiseren.
Zelfstandig wonen na beschermd wonen of opvang: Lessen uit het experiment Weer thuis in de wijk
Platform31, april 2018
Dertien samenwerkingsverbanden – van gemeente, woningcorporatie en ggz-zorgaanbieder – gingen in 2016 en 2017 met elkaar en Platform31 aan de slag in het experiment Weer thuis in de wijk. Het doel? De uitstroom uit voorzieningen versnellen en verbeteren. Platform31 ondersteunde de samenwerkingsverbanden met onderzoek naar innovatieve projecten en ontwikkelde nieuwe instrumenten of aanpakken op de drie vraagstukken. Ook organiseerde Platform31 bijeenkomsten waarbij de partners onderling ervaringen konden uitwisselen en hun vragen konden voorleggen aan experts en de andere deelnemers. In ruil voor deze kennis stellen experimentpartners aan het eind van het experiment hun praktijk open voor een procesevaluatie, met als doel anderen te laten leren van de ‘wielen’ die in de dertien samenwerkingsverbanden zijn uitgevonden. De resultaten van deze procesevaluatie staan beschreven in deze publicatie.
Podcast31 – Zelfstandig wonen in de wijk
Platform31, augustus 2021
Het beschermd wonen en de maatschappelijke opvang worden getransformeerd. Zelfstandig wonen is nu de norm voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Maar hoe ziet dit zelfstandig wonen eruit? Er is immers een groot verschil tussen beschermd en zelfstandig wonen. In het kader van het experiment Weer Thuis gaat het in deze Podcast31 over vernieuwende woonvormen en over hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen goed ‘landen’ in de wijk.
Wijkwijzer: gezondheid, zorg en hulpverlening
Met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) wordt gewerkt aan de verbetering van 20 kwetsbare stedelijke gebieden. Want in een aantal gebieden in Nederlandse steden staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk. Inwoners hebben te maken met verschillende problemen rondom onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid. Deze problematiek wordt in samenhang aangepakt. WijkWijzer is een belangrijke schakel in de kennisinfrastructuur van dit programma. WijkWijzer is een platform voor kennisuitwisseling tussen beleidsmakers, wijkprofessionals en actieve bewoners.
Community building – gemengd wonen met bewoners met psychische kwetsbaarheid
Platform31, juni 2022
Het is een nieuwe stap voor corporaties en zorginstellingen: mensen met complexe psychiatrische aandoeningen grotendeels zelfstandig laten wonen in een gemengd complex met reguliere huurders. En ze helpen doorstromen naar een eigen woning in de wijk waar ze hun netwerk hebben opgebouwd. Het vraagt intensieve samenwerking tussen corporatie en zorgorganisatie. Twee Utrechtse partijen realiseerden deze gemengde woonvorm met succes.
Leernetwerk sociale basis voor de ondersteuning van gezinnen in de wijk
IVO, november 2022
Door middel van casusbesprekingen leren organisaties en individuen die actief zijn in het ondersteunen van gezinnen van elkaar. Centraal staat de leervraag hoe gezinnen met hulpvragen effectief ondersteund kunnen worden en hoe interprofessioneel leren georganiseerd kan worden. De deelnemers aan het leernetwerk werken bij organisaties die actief zijn in drie Rotterdamse wijken als gezinsondersteuner, kindercoach, linkwerker, trainer, vrijwilliger of medewerker ouderbetrokkenheid op een basisschool.
Welke rol kunnen buurtbewoners spelen?
FLOW
Flow geeft een overzicht van een aantal bestaande initiatieven en projecten voor het betrekken van buurtbewoners op het thema verward gedrag. Welke rol kunnen buurtbewoners spelen?
Verward in de Wijk
Zorg voor Beter, 2024
Lees meer: https://www.zorgvoorbeter.nl/over-ons
De kennisbundel Verward in de Wijk biedt hulpverleners veel informatie over ziektebeelden, de omgang met verward gedrag en organisatie van zorg.