- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Zorg en veiligheid
- Samenwerking in het zorg- en veiligheidsdomein
- Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek
Met bruggen bouwen verschil maken: Regisseurs Zorg & Veiligheid in de eenheid Amsterdam
NSCR, juli 2024
Onlangs is het actieonderzoek naar de functie van regisseur Zorg & Veiligheid (Z&V) binnen de eenheid Amsterdam uitgevoerd. Onderzoekers van de VU en het NSCR voerden deze studie over de afgelopen drie jaar uit in samenwerking met politieonderzoekers van de Dienst Regionale Intelligence Organisatie (DRIO). Ze hebben zich gericht op de organisatie en de praktijk van de regisseurs Z&V in de basisteams, de casuïstiek die ze in behandeling hebben en het verschil dat de regisseurs maken binnen deze casuïstiek. Zie hier het onderzoeksrapport.
Podcast ONBEGREPEN
ONBEGREPEN, is de podcast over ons complexe zorgsysteem en het onbegrip en wantrouwen dat dat kweekt, juist onder hulpverleners en ervaringsdeskundigen die het systeem zo goed kennen. Zij weten precies weten waar het knelt, en waar het anders moet.
ONBEGREPEN wordt gemaakt door Wiebe Ruijtenberg, van de Universiteit Leiden, in samenwerking met de mensen van het Team Toeleiding & Bemoeizorg in Dordrecht (TT&B). Na 10 jaar toeleiden en bemoeien maakt het team de balans op, in gesprek met Wiebe, met (voormalige) klanten, en met collega’s van aanpalende organisaties, zoals de gemeente Dordrecht, de politie, het meldpunt zorg en overlast, en GGZ instellingen.
Luister verder (Soundcloud) of op Spotify
Crafting Resilience: Veerkracht en Veiligheid
In een vijf jaar durend onderzoeksproject gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) / Nationale Wetenschapsagenda (NWA), gaat een uitgebreid consortium bestaande uit praktijkpartners, beleidspartners en partners vanuit diverse kennisinstellingen aan de slag met een reeks vragen gekoppeld aan de notie ‘veerkracht’. Op basis van te verwerven inzichten wordt gereflecteerd op de vraag hoe veerkracht, zorg en veiligheid met elkaar samenhangen in de hedendaagse samenleving. Daarbij besteden ze uitdrukkelijk aandacht aan de mogelijk verschillende beelden en ideeën die hierover bestaan nationaal en lokaal overheidsniveau en op het niveau van uitvoeringsinstanties en de samenleving. Binnen de onderzoekslijn ‘Veerkracht en Veiligheid’ vindt kennisuitwisseling plaats tussen onderzoekers, professionals en beleidsmakers in Communities of Practice, gefaciliteerd door Platform31. (lopend)
Zie ook: verslag bijeenkomst Community of Practice ‘Veiligheidszorg’ als product van vraag & aanbod? (12 september 2024)
Eindrapportage leercirkel laagdrempelige ondersteuning voor personen met onbegrepen gedrag Zaanstreek-Waterland
In het kader van het regionale GGD-project Borgen, Inbedden en Verbinden hebben onderzoekers van het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk van de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met de GGD Zaanstreek-Waterland een leercirkeltraject georganiseerd om laagdrempelige ondersteuning voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te versterken. Het project is uitgevoerd binnen de Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam en Omgeving waarvan het lectoraat penvoerder is en de GGD een partner. Het traject bestond uit vier sessies:
- Inventarisatie van de huidige praktijk van laagdrempelige ondersteuning aan mensen met een psychische kwetsbaarheid
- Uitwisseling van knelpunten en oplossingsrichtingen
- Maken van een verbeterplan
- Evaluatie. (2022)
Interorganisationele samenwerking zorg en politie: een internationaal literatuuronderzoek
Een systematische review van 13 succesvolle samenwerkingsvormen tussen politie, zorg en welzijn, die als doel hebben ondersteuning te bieden aan mensen (volwassenen en kinderen) met uiteenlopende en soms meerdere, complexe psychische problemen. Het paper behandelt effectiviteit en benoemt praktijkvoorbeelden uit de uitgelichte modellen van samenwerking. (2018)
Lees verder (pdf)