- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Arbeidsmarkt en Onderwijs
Contact
deel deze pagina via:
Dit kennisdossier is mogelijk gemaakt door
Kennisdossier Arbeidsmarkt en Onderwijs
Leerpunten uit (wetenschappelijk) onderzoek
Het gaat beter op de Nederlandse arbeidsmarkt. Nu sinds 2017 het aantal mensen met een bijstandsuitkering daalt, lijken er voor werkzoekenden betere tijden aan te breken. Er blijven echter voldoende grote uitdagingen voor beleidsmakers. Door robotisering en automatisering dreigt een groot aantal banen te verdwijnen, statushouders weten de weg naar werk nog niet te vinden en de flexibilisering op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat een kwetsbare groep alleen tijdelijk werk kan vinden. Dit kennisdossier dient als ondersteuning van lokale en regionale beleidsmakers bij de uitdagingen van de arbeidsmarkt nu – en die van de toekomst.
Over het thema arbeidsmarkt en onderwijs wordt veel geschreven. Doel van het dossier is om te informeren over de actuele kennis op het thema arbeidsmarkt en onderwijs en het delen van ideeën over de toekomst van de arbeidsmarkt. De belangrijkste onderzoeks- en beleidsrapporten (van bijvoorbeeld CPB, SCP, PBL, CBS, SER) staan voor enkele relevante thema’s gepresenteerd. Hier komen ook thema’s naar voren waar Platform31 kennis over ontwikkelt. De actualiteit in cijfers geven een beeld van het nu. Met rapporten en interviews worden ideeën gegeven over de toekomst van de arbeidsmarkt.
“Stimuleer en waardeer leerlingen voor kansengelijkheid in het onderwijs”
Het discussiestuk ‘Toekomst van ons onderwijs’ was in 2020 het startpunt van een breed gesprek over de toekomst van het onderwijs. Groot onderhoud aan het onderwijssysteem is nodig om ervoor te zorgen dat alle leerlingen en studenten de kans krijgen het optimale uit hun talenten te halen. Eén van de aandachtspunten is de toenemende kansenongelijkheid. Lees meer over “Stimuleer en waardeer leerlingen voor kansengelijkheid in het onderwijs”
Corona biedt nieuwe kansen voor de arbeidsmarkt
Nederland heeft te maken met een steeds groter wordende krapte op de arbeidsmarkt. Die krapte uit zich in kwantitatieve, kwalitatieve en regionale mismatches. Corona heeft die problemen nog uitvergroot. Platform31 sprak met Frank Cörvers over hoe die mismatches ontstaan en wat de overheid, het onderwijsveld en het bedrijfsleven eraan kunnen doen. Lees meer over Corona biedt nieuwe kansen voor de arbeidsmarkt
Actueel beleidsonderzoek
Monitor werk Fryslân: meer werkgelegenheid en meer krapte
FSP, februari 2023
Aanhoudende arbeidsmarktkrapte in publieke sectoren vraagt om ferme keuzes van kabinet
SER, februari 2023
Monitor techniek: onderwijs en arbeidsmarkt
O&S, gemeente Amsterdam, februari 2023