Nieuws

Leren van City Deals: complexe problemen tackelen door experimenteren in verbinding

Platform31, 19 maart 2025

Interbestuurlijk samenwerken aan experimenten en innovatie kan helpen bij het oplossen van complexe vraagstukken in de leefomgeving. Dat leren we uit tien jaar City Deals. Hun succes bevat vier lessen voor publieke professionals die aan dit soort opgaven werken: creëer experimenteerruimte, zorg voor brede steun van stakeholders, stimuleer energieke samenwerking met koplopers en benut strategische kansen.

Lees verder


Waarderen van variatie

NSOB, 6 december 2024

In dit essay bestudeert de NSOB de Regio Deals als variant van interbestuurlijk resultaatgericht samenwerken. De onderzoekers vergelijken verschillende instrumenten van samenwerking tussen Rijk en decentrale bestuurslagen: Deals, Nationale Programma’s en structurele samenwerkingsverbanden. Het laat verschillende manieren zien waarop interbestuurlijke samenwerking vorm krijgt. Dit meervoudige perspectief op interbestuurlijk resultaatgericht samenwerken is nodig om de Regio Deals te begrijpen in samenhang met andere sturingsinstrumenten.

Lees verder


27 voorstellen voor laatste ronde Regio Deals

Ministerie van VRO, 8 november 2024

Voor de zesde en laatste ronde van de Regio Deals hebben regio’s 27 voorstellen ingediend bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De voorstellen tellen op tot ongeveer 565 miljoen euro, een stuk meer dan er te verdelen is. Dit kan betekenen dat regio’s geen of minder geld krijgen dan aangevraagd. Het Rijk heeft 244,3 miljoen euro beschikbaar gesteld en ook regio’s zelf dragen bij. Het kabinet gaat de voorstellen beoordelen en maakt begin 2025 bekend welke voorstellen het Rijk samen met de regionale partners gaat uitwerken tot Regio Deals. Het streven is om de deals na de zomer van 2025 te ondertekenen. 

Lees verder


Staat van regio’s en steden 2024: waar staan we en wat moet er gebeuren?

Comité van de Regio’s, 14 oktober 2024

De publicatie The State of Regions and Cities 2024 door het Comité van de Regio’s legt de vinger op de zere plekken die lokale overheden moeten aanpakken om te voldoen aan Europese doelstellingen rond onder meer duurzaamheid, democratie en cohesie. Dit jaarlijkse rapport is een belangrijke gids voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van onze regio’s. In Nederland verergeren de woningcrisis en stijgende levensonderhoudskosten de sociale ongelijkheid.

Lees verder


Reflectie op regeerprogramma en rijksbegroting 2025: impact op steden en regio’s

Platform31, 5 oktober 2024

In het regeerprogramma en rijksbegroting van het kabinet-Schoof ontbreekt bij een aantal beleidsvoornemens een duidelijke visie, ambitie en financiële verantwoording. Dit zorgt voor onduidelijkheid onder provincies en gemeenten, die voor tal van opgaven aan de lat staan. Ook zijn de plannen soms tegenstrijdig. Positief is de aandacht voor samenhang tussen opgaven en oplossingen, en dat er werk wordt gemaakt van een nieuwe Nota Ruimte. De voorgenomen systeemverbeteringen, het verminderen van de regeldruk en aanpassingen van de werkwijze om het vertrouwen van de burger terug te winnen vereisen een lange adem. En het is afwachten in hoeverre de plannen van dit ‘kabinet van de regio’s’ de regionale verschillen in Nederland echt zullen terugdringen. Dit zijn enkele constateringen in de reflectie van Platform31 en een aantal van haar netwerkpartners op het regeerprogramma en de eerste rijksbegroting van het kabinet-Schoof.

Lees verder


Toekomstbestendige verdeling provinciefonds vraagt bestuurlijke keuzes

ROB, 20 september 2024

De verdeling van het provinciefonds moet ervoor zorgen dat de verschillende provincies de middelen ontvangen om uitvoering te kunnen geven aan de opgaven waar zij verantwoordelijk voor zijn. Dat is een ingewikkeld vraagstuk; niet alleen omdat de omvang en de aard van de opgaven per provincie verschillen, ook de wijze waarop zij daar invulling aan kunnen geven. Het is daarom niet mogelijk de toekomstige verdeling louter en alleen te destilleren uit bestaande uitgavenpatronen. Het verdeelvraagstuk van het provinciefonds vraagt om een langetermijnvisie op de taken van provincies, en keuzes van de fondsbeheerders.

Lees verder


Planbureaus: ‘Kabinet kiest voor brede welvaart hier en nu ten koste van later’

SCP, PBL en CPB, 19 september 2024

In de uitwerking van plannen van het nieuwe kabinet is beperkt aandacht voor de lange termijn. Deze gaat voornamelijk uit naar prioriteiten hier en nu zoals de bestrijding van armoede en het behoud van koopkracht. Dat schrijven het SCP, het CPB en het PBL in hun gezamenlijke rapport ‘Reflectie brede welvaart Prinsjesdag 2024’.

Lees verder


Actieagenda Sterk bestuur

Ministerie van BZK, 12 juni 2024

Ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen zetten met de actieagenda Sterk Bestuur in op het verbeteren van de samenwerking tussen Rijksoverheid en de decentrale overheden. In de voortgangsbrief lezen we hoe de opgavegerichte werkwijze van de actieagenda helpt bij het bouwen van bestuurlijk-financiële arrangementen die bijdragen aan de realisatie van maatschappelijke opgaven en tegelijkertijd recht doen aan de bestuurlijke-financiële verhoudingen tussen overheden

Lees verder


Besturen in regionale ecosystemen

Ministerie van BZK, 29 maart 2024

Het onderzoek Besturen in regionale ecosystemen’ onderzoekt hoe regionale ecosystemen functioneren en hoe partnerschappen tussen bestuurlijke, economische en maatschappelijke actoren bijdragen aan welzijn en welvaart. Het analyseert verschillen in democratische legitimiteit en effectiviteit van deze ecosystemen en bouwt voort op de aanbevelingen van het rapport ‘Maak Verschil’ uit 2016.

Lees verder


Verder uitstel van vernieuwing financiële verhouding Rijk en decentrale overheden is onverantwoord

ROB, 29 februari 2024

Echte voortgang in de maatschappelijke problemen zoals klimaat, wonen en asielopvang kan alleen als het raamwerk van de financiën op korte termijn grondig wordt aangepakt. De onbalans tussen taken en verantwoordelijkheden van de decentrale overheden wordt steeds groter. Nu sluit de bekostiging van decentrale overheden niet aan bij de mogelijkheden die decentrale overheden hebben om de uitgaven te beheersen. Dat schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur vandaag aan minister Hugo de Jonge van BZK in het advies ‘Een raamwerk voor toekomstbestendige financiële verhoudingen’.

Lees verder


WRR vraagt aandacht voor toekomstgericht beleid

WRR, 18 januari 2024

Met de publicatie Toekomstgericht beleid. Perspectieven en agenda’s uit het werk van de WRR benadrukt de WRR het belang van toekomstgericht beleid. De publicatie is opgesteld voor de leden van de onlangs aangetreden Tweede Kamer. Toekomstgericht beleid vraagt om meer dan zicht op langetermijnontwikkelingen. Voor de vertaling van deze ontwikkelingen naar concrete beleidskeuzes in het heden, zijn ook een besef van samenhang tussen maatschappelijke uitdagingen én een kritische reflectie op aannames in het huidige beleid noodzakelijk

Lees verder


Trendtalk Kansen voor regionale ontwikkeling

Platform31, 9 januari 2024

Een langjarige strategie én structureel geld zijn nodig voor de economische ontwikkeling van Nederland. En slimme coalities waarin partijen zich gezamenlijk, elk vanuit hun kracht en op verschillende schaalniveaus, inzetten voor het versterken van onze regio’s, met oog voor hun onderlinge verschillen. Er zijn al goede voorbeelden waarbij Rijk en regio’s succesvol samenwerken.

Luister verder


interbestuurlijke-samenwerking-pexels-ivo-nederhof