Inhoud kennisdossier
Deel deze pagina via:
Opinie
Als je overal kan zijn, waar ben je dan?
Bella Bluemink, Platform31, februari 2020
In een smart society maakt digitale technologie het mogelijk om altijd en overal met iedereen in contact te staan. Je zou zeggen dat het dan ook niet meer uitmaakt waar je bent; je bent immers daar waar je inlogt. Toch kiezen wij iedere week, iedere dag en ieder uur een plek uit om te verblijven. Maar waarom kiezen we juist deze plek? Want als je overal kan zijn, waar ben je dan?
Pionieren op het platteland – kleine gemeenten zetten in op data
Platform31, april 2019
De wijdverbreide term ‘smart city’ impliceert dat digitale ontwikkelingen voorbehouden zijn aan steden. Onterecht, zo bewijzen de Kempengemeenten, vijf plattelandsgemeenten in Noord-Brabant. In samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zetten deze gemeenten data in om de dienstverlening richting inwoners te verbeteren. Jeroen Weekers (25) is projectleider bij gemeente Eersel en coördinator van het eerste en enige Rural Data Center van Nederland. En dat werpt zijn vruchten af, zegt Weekers: ‘’Wat ik persoonlijk het interessantste vind, is dat we echt een verandering in gang hebben gezet. In alle lagen van alle organisaties hebben we het zaadje weten te planten.’’
Gemeente Leiden werkt met data-analyses aan een smart society
Platform31, januari 2019
Voor het project Data in de stad sprak ik met Hanny Zalme van de gemeente Leiden over hun Urban Data Center waarbij ze samen met het CBS het datagedreven werken binnen de gemeente willen professionaliseren.
Binnenkort verwacht… de digitale tweelingstad van Rotterdam
Platform31, november 2018
Vorige week sprak ik met Roland van der Heijden van de gemeente Rotterdam over het Platform31-project Data en de Stad. Hij vertelde mij dat de gemeente Rotterdam samen met partners werkt aan de ontwikkeling van een digitale driedimensionale evenknie van de havenstad. Een plaats waar de digitale wereld en de fysieke wereld samenkomen in een ‘digitale tweeling’: een digitaal kopie van de huidige fysieke werkelijkheid. In deze digitale omgeving moet informatie over de stad op gemakkelijke wijze inzichtelijk en toegankelijk gemaakt worden. Datastromen vinden hun weg om hergebruikt te worden door overheden, burgers of bedrijven. Zo kan een inwoner op ieder gewenst moment de parkeerbezetting inzien in een visuele weergave van de straat die hij wenst te bezoeken en heeft de brandweer direct toegang tot een 3D-model van een gebouw waar zich een brand voordoet.