Nieuws
Ruimtelijke Economische Verkenning: bouwsteen voor visie op ruimtelijk en economische structuur
Ministerie van EZ, 25 september 2024
Minister Beljaarts (ministerie van EZ) heeft de Tweede Kamer in een voortgangsbrief geïnformeerd over de stand van zaken rond het programma Ruimte voor Economie. Daarbij heeft hij de Ruimtelijke Economische Verkenning (REV) aangeboden. Op basis van de REV start het ministerie met de ontwikkeling van een visie op de ruimtelijk en economische structuur van Nederland. Samen leveren ze de economische bouwstenen voor de Nota Ruimte.
Lees verder (Kennisnetwerk Regionale Economie)
Brede welvaart in landelijk gebied: gebruik cijfers én lokale beleving
Platform31, 26 juni 2024
Het denken in termen van brede welvaart wint snel terrein. Ook landelijke gemeenten en regio’s zoeken naar manieren om dit te meten en gebruiken in beleid. Maar de op statistiek gebaseerde bevindingen komen niet altijd overeen met de heersende gevoelens van bestuurders of bewoners. Twee praktijkvoorbeelden laten zien dat het helpt om harde cijfers te combineren met lokale belevingen en gesprekken met betrokkenen.
Hoe je als EZ-team voor brede welvaart en economische veerkracht zorgt
Platform31, 10 april 2024
Als team EZ kun je werkelijk verschil maken om de transitie naar een circulaire, digitale en inclusieve economie te realiseren. Hoe? Door kennis te laten circuleren, te weten wat bij ondernemers leeft en te kijken naar de unieke bijdrage van jouw stad en regio.
Structureel regionaal-economisch beleid nodig
Rabobank, 3 april 2024
De groei van de productiviteit, en daarmee van het verdienvermogen van de Nederlandse economie, staat onder druk. Beleid dat gericht is op het verbeteren van de productiviteit is daarom belangrijk. En dat beleid kan niet heen om het belang van regio’s, aldus de Rabobank.
Brede welvaart stimuleert open gesprek over economische initiatieven
Platform31, 2 oktober 2023
De gemeente Hollands Kroon wil bij de beoordeling van nieuwe economische initiatieven brede welvaart als uitgangspunt nemen. Dit om een open gesprek tussen bestuur, inwoners en initiatiefnemers over de maatschappelijke meerwaarde en de maatschappelijke impact van een initiatief aan te jagen. Van faciliterende houding naar duidelijke keuzes die de brede welvaart in het gebied bevorderen. In dit artikel legt Platform31 uit hoe de toepassing van brede welvaart er voor de gemeente Hollands Kroon in de praktijk uit moet komen te zien.
Welke regio’s lopen voorop in de transitie naar een nieuwe economie?
Rabobank, 18 september 2023
Voor het eerst is de transitie naar een duurzame en inclusieve economie letterlijk op de kaart gezet. En hieruit blijkt dat verschillen tussen Nederlandse regio’s relatief klein zijn. Kleiner dan de verschillen tussen de bedrijven in de regio’s zelf.
Watergebonden bedrijventerreinen: cruciaal voor de circulaire economie in Zuid-Holland
Platform31, augustus 2023
Gemeenten en provincies moeten zuinig zijn op hun bedrijventerreinen met een waterverbinding, en zeker die in of nabij steden. Nederland heeft een uniek netwerk van waterwegen die zich uitstekend lenen voor transport. Deze locaties zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de circulaire economie en vragen om goede verbindingen met achterliggende bedrijventerreinen in de regio. In opdracht van de provincie Zuid-Holland hebben de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en de Vereniging Deltametropool de handen ineengeslagen om de ruimtebehoefte van de circulaire economie in beeld te brengen. Hierbij focussen zij vooral op de activiteiten die in de toekomst moeten gaan plaatsvinden op bedrijventerreinen die gebruik maken van transport over water.
Platform31 sprak met hoofdauteur van de studie Karel Van den Berghe, docent Ruimtelijke Planning en Economie aan de TU Delft, over de aanpak en de uitkomsten van dit onderzoek.
De toekomst van werklocaties
Ministerie van EZ, oktober 2022
Wat is de toekomst voor bedrijfsterreinen in Nederland? Als aanzet tot een antwoord op deze vraag presenteerde minister Adriaansens (EZK) een brief aan de Tweede Kamer met daarin de contouren van een programma rondom werklocaties. Speerpunten zijn daarin: ruimte voor verduurzaming, innovatie op campussen en voldoende ruimte behouden voor industrie ook waar dat in conflict komt met bijvoorbeeld de woningbouwopgave, zoals in de regio Amsterdam.
Heeft COVID geleid tot structureel ander reisgedrag?
Kennisinstituut voor Mobilteitsbeleid, juli 2022
Na afschaffing van de coronamaatregelen, werken Nederlanders momenteel nog ruim tweemaal zoveel thuis als vóór de pandemie, gemiddeld 6,5 uur per week. Op lange termijn verwachten zij iets vaker naar kantoor te gaan, maar nog altijd tweemaal zoveel thuis te blijven werken als vóór de pandemie, gemiddeld 6 uur per week. Daarnaast is de houding die Nederlanders hebben ten aanzien van verschillende vervoerwijzen weer nagenoeg gelijk aan die van vóór de pandemie.
Circulaire Bedrijventerreinen: samen circulair
Week van Circulaire Economie, februari 2022
De TU Delft en de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam, Fontys Hogeschool, Saxion Hogeschool en Het Groene Brein presenteren tijdens een sessie in de Week van Circulaire Economie hoe praktijkgericht onderzoek naar circulaire bedrijventerreinen nieuwe inzichten oplevert voor bedrijven en overheden.
De overheid gaat outside the box: Start samenwerking met 10 startups
Intergov, 14 februari 2022
Geen ellenlange overheidsaanbestedingen, maar startups mee laten denken over innovatieve oplossingen voor overheidsvraagstukken. Dat is waar het programma Startup in Residence Intergov (SiR Intergov) voor staat. En het is tot nu toe zeer succesvol gebleken. Voor de vierde keer gaan ambtenaren van diverse ministeries, provincie en gemeente de samenwerking aan met kleine bedrijven, die bij ‘gewone’ aanbestedingen niet aan bod zouden komen.
De 'doorvrager' wint in de binnenstad die bindt
Alleen samen krijgen we de binnenstad vitaal. Een boodschap die in alle voorgaande interviews met professionals uit Spijkenisse te horen was. Blijkbaar makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe schrijf je een binnenstadsverhaal dat ondernemers, eigenaren én bezoekers aanspreekt? Lees meer over De 'doorvrager' wint in de binnenstad die bindt
Eigenaarschap van vastgoed én van unieke, stedelijke ervaringen
Wat betekent het om eigenaar te zijn van een stukje binnenstad? In deel drie van de interviewreeks over de binnenstad van Spijkenisse spreken we met Jaco den Hoedt en Steven Manhave, beiden vastgoedeigenaar in het hart van de stad. En vastgoedeigenaar mét hart voor de stad, zo verklaren ze. Lees meer over Eigenaarschap van vastgoed én van unieke, stedelijke ervaringen
Schuring geeft glans in Spijkenisse
Ons gesprek over de nieuwe betekenis voor de middelgrote stad gaat verder met Léon Soeterboek, wethouder in Nissewaard en Rob Vester, voorzitter van de BIZ in Spijkenisse. We gaan in op de werkzame bestandsdelen in de samenwerking tussen gemeente, ondernemers en eigenaren. Wat kunnen andere gemeenten leren van het driepartijenoverleg? Lees meer over Schuring geeft glans in Spijkenisse
Nieuwe betekenis voor de middelgrote stad – samen aan de slag in Spijkenisse
De interviewreeks in het kader van de vitale binnenstad van Spijkenisse wordt om de week op het Kennisnetwerk Regionale Economie gepubliceerd. Voor dit eerste interview spraken we Sandra Suijkerbuijk, projectmanager bij het Kadaster en Arno Ruigrok, retailexpert in het herstel van binnensteden en de positie van de middelgrote stad. Wat maakt Spijkenisse als middelgrote stad onder de rook van Rotterdam bijzonder? Lees meer over Nieuwe betekenis voor de middelgrote stad – samen aan de slag in Spijkenisse
Samen aan de slag voor het Drentse mkb
Ik Ben Drents Ondernemer is hét Drentse programma voor het mkb. In dit artikel leest u alles over het versterken van het mkb in de regio. In Drenthe werken overheden, onderwijs en ondernemers samen aan sterk ondernemerschap en meer concurrentiekracht en werkgelegenheid. Lees hoe ze dat in Drenthe aanpakken, wat dat oplevert en welke lessen we daaruit kunnen trekken. Lees meer over Samen aan de slag voor het Drentse mkb
Terugkijken: webinar veilig digitaal ondernemen
Wilt u met ondernemers het gesprek aangaan over cyberweerbaarheid? In dit webinar bieden we gemeenten inspiratie hoe het mkb gestimuleerd kan worden om op een veilige manier mee te bewegen met de digitale transitie. Lees meer over Terugkijken: webinar veilig digitaal ondernemen
De korte voedselketens en de gemeente
Als gemeente kun je verschillende stappen zetten om het produceren en consumeren van voedsel in korte ketens te stimuleren en ondersteunen, maar hoe vul je die rol goed in? Dit webinar biedt inspiratie door met een gevarieerd programma praktijkvoorbeelden en dilemma’s naar voren te brengen. Lees meer over De korte voedselketens en de gemeente
Podcast31 – #5 Hoe breng je leven in de Participatiewet?
De Participatiewet is erop gericht dat mensen weer aan het werk komen, maar in de praktijk vinden veel gemeenten de uitvoering best lastig. In Tilburg is gekeken hoe het beter kan. In deze Podcast31 kijken we naar de aanpak en opbrengsten van hun Vertrouwensexperiment: helpen we mensen beter met minder regels en meer vrijheid? En welke ruimte biedt de Participatiewet daarvoor? Lees meer over Podcast31 – #5 Hoe breng je leven in de Participatiewet?
Sociaal ondernemerschap stimuleren, hoe doe je dat?
ROZ is Partner in Ondernemen en heeft van de gemeente Hengelo de opdracht gekregen om sociaal ondernemerschap te stimuleren en verder te ontwikkelen. Ilse van den Brand en Marte Di Prima, allebei adviseur sociaal ondernemen bij ROZ, vertellen over hun aanpak. Lees meer over Sociaal ondernemerschap stimuleren, hoe doe je dat?
Maakindustrie als essentieel onderdeel van de stad
Maakbedrijven hebben de stad nodig en de stad heeft maakbedrijven nodig. Het internationale onderzoeksproject Cities of Making onderzocht welke instrumenten gemeenten en regionale overheden kunnen inzetten om te komen tot een goede mix van maken en wonen in de stad. Lees meer over Maakindustrie als essentieel onderdeel van de stad
Zó stimuleer je een impact ecosysteem!
Op 16 mei 2019 trok Impact Noord met een bus vol ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers naar Den Haag, ImpactCity. Impact Noord is een vereniging die ondernemen met maatschappelijke impact in Noord-Nederland aanjaagt en versterkt. Zij gingen naar Den Haag omdat zij zagen dat er veel gebeurt in die stad rondom impact ondernemen, onder het motto ‘Doing good and doing business’. Lees meer over Zó stimuleer je een impact ecosysteem!
Circulariteit meenemen in beslissingen: hoe, wat en waarom?
Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit vraagt om een integrale aanpak waarbij circulariteit veel meer is dan recyclen alleen. Het creëren van circulaire water-voedsel-energiestromen, kan een belangrijke bijdrage leveren aan zo’n integrale benadering. Rachel Greer van de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoekt hoe afval weer als grondstof kan dienen. Lees meer over Circulariteit meenemen in beslissingen: hoe, wat en waarom?
Maak ruimte voor de maakindustrie
In de veranderende maatschappij zijn bedrijventerreinen steeds vaker multifunctioneel ingericht. Dit heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid en het ruimtegebruik van de maakindustrie. Marie Claire van Doremalen, regiosecretaris Zuid-Holland bij Metaalunie, stelt dat de ruimte voor ondernemen in het gedrang komt. Lees meer over Maak ruimte voor de maakindustrie
Pleidooi voor ambachtelijkheid
In een interviewreeks bevraagt Platform31 experts over hun visie op de toekomst van de arbeidsmarkt. Klaas Mulder, docent aan de Hogeschool Utrecht, vertelt over het stimuleren van werkgelegenheid en de opkomst van de 'schorteneconomie'. Lees meer over Pleidooi voor ambachtelijkheid
Nieuw perspectief op werk door verborgen matches
Kunnen verborgen matches (lokale) overheden helpen bij het matchen van werkzoekenden aan werkgevers? Recent onderzoek van Deloitte laat zien dat ‘verborgen matches’ nieuw perspectief kunnen bieden voor 130.000 werkzoekenden. Wat zijn verborgen matches precies, hoe vind je ze en op welke manier bieden zij kansen voor (lokale) overheden? Platform31 vroeg het aan Johan Stuiver van Deloitte Consulting. Lees meer over Nieuw perspectief op werk door verborgen matches
Krapte op de arbeidsmarkt? Investeer duurzaam in nieuw én huidig personeel!
In een interviewreeks bevraagt Platform31 experts over hun visie op de toekomst van de arbeidsmarkt. Ruud Gerards, projectleider en onderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, vertelt over de sector metalektro. Lees meer over Krapte op de arbeidsmarkt? Investeer duurzaam in nieuw én huidig personeel!
‘We kijken allemaal naar de groei en krimp van steden’
Hoe kan een stad economisch succesvol zijn en tegelijkertijd leefbaar, een fijne plek om te wonen? Hoe houden we welvaart en welzijn met elkaar in balans? En van wie is de stad? Allemaal vragen die centraal staan in het deelcongres De Welvarende Stad op de Dag van de Stad op 29 oktober. Een van de sprekers daarbij is Otto Raspe, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. ‘Hoe kunnen we de stadseconomie zo inrichten dat iederéén profiteert?’ Lees meer over ‘We kijken allemaal naar de groei en krimp van steden’
Tien punten voor de economische agenda van stad en regio
De publicatie De Economische agenda voor stad en regio biedt steden en regio’s een handreiking aan alle partijen die de komende tijd met de lokale en regionale economie aan de slag gaan. Lees meer over Tien punten voor de economische agenda van stad en regio
“Openbaar bestuur heeft essentiële rol in het faciliteren van ecosystemen”
Een duidelijke visie, parallelle belangen, gedeelde ambities en een gemeenschappelijk draagvlak; het zijn de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle Triple Helix-samenwerking. Dat bleek op 22 september tijdens de vierde editie van de Entrepreneurial Ecosystem Academy (EE A). Lees meer over “Openbaar bestuur heeft essentiële rol in het faciliteren van ecosystemen”
Sturen op regionale ecosystemen
De juiste omgang met economische ecosystemen werkt regionale en nationale concurrentiekracht, innovatie en maatschappelijke vitaliteit in de hand. Maar hoe kan men het beste sturing geven aan regionale (economische) ecosystemen, wat is daar voor nodig en hoe pak je dat aan? Lees meer over Sturen op regionale ecosystemen