- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Economische veerkracht
- Toekomstgerichte bedrijventerreinen
Toekomstgerichte bedrijventerreinen
Kennisdossier: Economische veerkracht
Bedrijventerreinen staan aan de vooravond van een uitgebreide herstructurering. Deze herstructurering dient verschillende doelen. Ten eerste dienen de vaak versteende omgevingen te worden vergroend, met het oog op klimaatadaptatie, biodiversiteit en de belevingswaarde. Ten tweede dient de ruimte op bedrijventerreinen beter te worden benut. Op dit moment is er nog te vaak sprake van lage dichtheden, en hebben terreinen vaak geen duidelijk economisch profiel of milieucategorie. Dit is wel wenselijk, bijvoorbeeld om een innovatief ecosysteem te stimuleren, om ruimte te creëren voor circulaire activiteiten of om reststromen te kunnen benutten. Een veelgehoorde ambitie is daarom om ‘het juiste bedrijf op de juiste plek’ te krijgen.
Bedrijventerreinen in binnenstedelijke gebieden staan bovendien onder toenemende druk als gevolg van de woningbouwopgave. De uitdaging voor de komende jaren is om wonen en werken op dit soort werklocaties zo goed mogelijk met elkaar te integreren. Welk type werk leent zich voor functiemenging en past dus goed in de ‘nieuwe wijkeconomie’? Welke bedrijfsprocessen (eventueel) meerlaagse bedrijfsruimte, en wat kan beter geclusterd worden op (buitenstedelijke) bedrijventerreinen? En hoe verhoudt het gewenste en noodzakelijke type bedrijvigheid zich tot de skills van de nabije beroepsbevolking?
De (her)ontwikkeling en herinrichting van werklocaties leidt tot regionale ruimtelijke puzzels. Op deze pagina in het kennisdossier geven we een overzicht van relevante nieuwsberichten en (onderzoeks)publicaties over de verduurzaming en herstructurering van bedrijventerreinen, functiemenging en werklandschappen van de toekomst.
Publicaties en onderzoek
Herontwikkeling van verouderde bedrijfslocaties
Buck Consultants International, 14 november 2024
Succesvolle herontwikkeling van verouderde bedrijfslocaties helpt bedrijven in ruimtenood, vermindert ‘verdozing van het landschap’, levert behoud werkgelegenheid op leidt tot toekomstbestendige bedrijventerreinen door verbetering van kwaliteit en duurzaamheid. In de afgelopen 8 jaren zijn 116 verouderde bedrijfslocaties (elk minimaal 15.000 m2) herontwikkeld, waardoor 4,4 miljoen m2 (merendeels) nieuw bedrijfsvastgoed is ontwikkeld. Daarmee is 320 hectare nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein niet nodig geweest, ook al omdat de locaties na de herontwikkeling veel intensiever worden benut (92% hogere ruimte-intensiteit).
Zie ook: Tegelijkertijd met het onderzoek is een ‘Leidraad Herontwikkeling Bestaande Bedrijfslocaties’ gepresenteerd. Deze Leidraad biedt concrete handvatten om als lokale overheid aan de slag te gaan met herontwikkeling in goede dialoog met de markt.
Ruimtelijke Economische Verkenning: bouwsteen voor visie op ruimtelijk en economische structuur
Ministerie van EZ, 25 september 2024
Minister Beljaarts (ministerie van EZ) heeft de Tweede Kamer in een voortgangsbrief geïnformeerd over de stand van zaken rond het programma Ruimte voor Economie. Daarbij heeft hij de Ruimtelijke Economische Verkenning (REV) aangeboden. Op basis van de REV start het ministerie met de ontwikkeling van een visie op de ruimtelijk en economische structuur van Nederland. Samen leveren ze de economische bouwstenen voor de Nota Ruimte.
Lees verder (Kennisnetwerk Regionale Economie)
Samen werken
Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, juli 2024
Bedrijventerreinen bieden cruciale kansen voor de verduurzaming van bedrijven en de samenleving. Om deze te verzilveren moet de overheid heldere doelen stellen en ondernemers ondersteuning bieden. De Rli komt met mogelijke beleidsmaatregelen om de verduurzaming van bedrijventerreinen en de ondernemingen die er zijn gevestigd, te versnellen.
Ruimte nodig voor werken en ondernemen: VNG-position paper
VNG, mei 2024
Doordat de prioriteit ligt op woningbouw is de economische functie onder druk komen te staan. Maar (ruimte voor) ondernemen en werk zijn de basis voor het verdienvermogen van ons land. De VNG benoemt in een position paper de opgaven die gemeenten zien en waar zij voor staan samen met provincies en het Rijk.
Terugkijken: activiteiten Platform31
Trendtalk | Zo geef je werken en ondernemen de ruimte in de groeiende stad
Platform31, 18 juni 2024
Nederlandse steden zoeken naar mogelijkheden om de juiste bedrijven op de juiste plek te kunnen vestigen. Het huidige financiële en juridische instrumentarium is daarvoor in de meeste gevallen ontoereikend. De provincie Utrecht en de regio Drechtsteden tonen aan dat herstructurering toch mogelijk is. Om hun aanpak ook elders in Nederland uit te rollen, is onder meer een landsdekkend revolverend investeringsbudget nodig, geïnspireerd op de impulsaanpak winkelgebieden.
Webinar: Samen Werken: Kiezen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen
Kennisnetwerk Regionale Economie i.s.m. Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, 16 januari 2024
In dit webinar is het eind 2023 verschenen Rli-adviesrapport gepresenteerd. Op basis van een drietal stellingen gaan de deelnemers vervolgens het gesprek aan.
Kennisnetwerk Regionale Economie
Doe mee en deel mee!
Het Kennisnetwerk Regionale Economie is een community en platform voor iedereen die werkt aan ondersteuning van het mkb en ontwikkeling van de regionale economie.