Circulaire economie

Kennisdossier: Economische veerkracht

Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen: van de winning van grondstoffen tot consumptie. Grondstoffen dreigen schaars te worden door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Publicaties en onderzoek

Locatiekenmerken circulaire bedrijvigheid in en rondom de stad

Mooi Nederland, 16 december 2024

De bureaus EUR/UPT (Erasmus Universiteit Rotterdam / Urban Port & Transport Economics) en Rienstra Beleidsonderzoek en Beleidsadvies presenteren het rapport ‘Locatiekenmerken circulaire bedrijvigheid in en rondom de stad’. Het rapport verschaft inzicht in de locatiekenmerken van de huidige circulaire bedrijvigheid in Nederland, en beoogt de transitie naar een circulaire economie te ondersteunen.

Lees verder


‘Circulaire hubs’ als leidraad voor strategisch locatiebeleid

RO magazine, 13 oktober 2024

Om de circulaire transitie ruimtelijk mogelijk te maken, is het nodig dat er ruimte is voor verschillende circulaire hubs op vijf soorten strategische locaties: multimodaal bereikbare HMC (Hoge Milieu Categorie)-terreinen, watergebonden bedrijventerreinen, industriële clusters, bedrijventerreinen aan de rand van steden, en locaties nabij ov-punten en winkelcentra. Met alle andere ruimteclaims die spelen, moeten overheden daar nu op voorsorteren. Dit kan niet alleen aan gemeenten en provincies worden overgelaten.

Lees verder


De Lichtkogel: Materialentransitie

Rijkswaterstaat, juni 2024

De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat er een energietransitie gaande is. Dat er ook hard gewerkt wordt aan een materialentransitie is veel minder bekend. Toch is die net zo goed nodig om het doel van een klimaatneutraal Nederland in 2050 te halen. Daarbij worden verschillende paden bewandeld, zoals verminderen van materiaalgebruik, meer inzetten op onderhoud en renovatie, hergebruiken van producten of onderdelen en terugwinnen van energie uit materialen. Hoe kunnen we als bouwketen kansen benutten en deze transitie realiseren? Deze editie van De Lichtkogel gaat hier uitgebreid op in.

Lees verder


Reparatie in de circulaire economie: Europese wetgeving, productontwerp en verdienmodellen

TU Delft, november 2023

In deze whitepaper worden de kansen en uitdagingen van reparatie toegelicht vanuit verschillende invalshoeken. Conclusie: ‘Een betere repareerbaarheid vereist een integrale ontwerpaanpak die zowel het product, wetgeving, nieuwe bedrijfsmodellen als opvoeding van consumenten omvat.’ 

Lees verder


Ruimte voor de circulaire economie

Planbureau voor de Leefomgeving, september 2023

Wat zijn de ruimtelijke voorwaarden voor een circulaire economie? Binnen deze publicatie is er aandacht voor de implicaties voor ruimtelijk beleid in het bereiken van een circulaire economie. Om de doelstelling van een circulariteit in 2050 te halen, opgesteld door de Nederlandse overheid, zijn er aanpassingen nodig in de huidige vorm van de economische structuur. Er moet minder worden geconsumeerd en meer worden hergebruikt om de gestelde doelstellingen te halen. Dit rapport schetst de ruimtelijke implicaties en toekomstbeelden voor de Nederlandse economie.

Lees verder


Watergebonden bedrijventerreinen: cruciaal voor de circulaire economie in Zuid-Holland

Platform31, 14 augustus 2023

Gemeenten en provincies moeten zuinig zijn op hun bedrijventerreinen met een waterverbinding, en zeker die in of nabij steden. Nederland heeft een uniek netwerk van waterwegen die zich uitstekend lenen voor transport. Deze locaties zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de circulaire economie en vragen om goede verbindingen met achterliggende bedrijventerreinen in de regio.

Lees verder


Terugkijken: activiteiten Platform31

Webinar: Ruimte maken voor de Circulaire Economie

Kennisnetwerk Regionale Economie, 30 oktober 2023

In dit webinar zoomen we in op het in september 2023 verschenen onderzoeksrapport Ruimte voor Circulaire Economie van het Planbureau voor de Leefomgeving. Vervolgens is er aandacht voor twee praktijkvoorbeelden vanuit de provincie Zuid-Holland en de gemeente Tilburg.


Rijksprogramma

Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 – 2030

In een circulaire economie worden spullen die nu nog als afval worden gezien, hergebruikt. Zo hebben we minder of geen nieuwe grondstoffen uit de aarde nodig. Daarom wil het kabinet dat de economie in 2050 volledig circulair is. Het Nationale Programma Circulaire Economie (NPCE) bevat maatregelen om de komende jaren zuiniger om te gaan met grondstoffen.

Lees verder

circulaire-economie