Digitalisering
Kennisdossier: Economische veerkracht
Digitalisering speelt een cruciale rol in het vergroten van de economische veerkracht van steden en regio’s. Digitale toepassingen leiden tot het optimaliseren van bedrijfsprocessen en vergroten het innovatiepotentieel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de doelgerichte inzet van artificiële intelligentie, maar ook voor robotisering en automatisering. Dergelijke toepassingen kunnen zorgen voor een verhoogde arbeidsproductiviteit, wat essentieel is voor de veerkracht van onze economie.
In het kader van strategische autonomie, zet het Rijk de komende jaren in op het bevorderen van een aantal belangrijke sleuteltechnologieën. Om deze hightechbedrijven te ondersteunen, is een goed functionerend netwerk van toeleveranciers in steden en regio’s essentieel. Hetzelfde geldt voor het faciliteren van innovatieve startups en scale-ups. Regio’s die het ecosysteem en ondernemersklimaat bieden waarin ambitieuze ondernemers kunnen floreren, zijn de koplopers van de toekomst.
Op deze pagina in het kennisdossier geven we een overzicht van relevante nieuwsberichten en (onderzoeks)publicaties over de digitale economie. Hierbij besteden we specifiek aandacht aan de impact voor stad en regio.
Nieuws
Robotisering in de voedingsindustrie gaat niet vanzelf
Rabobank, juli 2024
Food fabrikanten zetten de komende jaren vol in op robotisering om personeelsschaarste op te vangen. Robotiseren gaat echter niet vanzelf. Naast het investeringsrisico kunnen robots ook aanpassingen in productieprocessen vereisen. De Rabobank zet de uitdagingen op een rij.
Publicaties en onderzoek
Aan de slag met digitale werkinstructies
TNO, juni 2024
In veel productieprocessen, waaronder assemblage, blijft de inzet van mensen nodig. Deze mensen moeten goed geïnstrueerd worden. Hierbij wordt lang niet altijd gebruik gemaakt van digitale technieken, terwijl dit een uitkomst zou kunnen zijn voor personeelskrapte. Wat motiveerde productiebedrijven om gebruik te maken van een digitaal instructiesysteem, en hoe gingen ze daarin te werk? TNO interviewde 8 bedrijven over de keuze, het implementatieproces en de leerpunten die daarbij werden opgedaan.
Hightechindustrie 2040
TNO, juni 2024
Tot circa 2030 investeert Nederland fors in de transformatie van de hightechindustrie, vooral via Nationaal Groeifonds programma’s zoals NXTGEN HIGHTECH, Quantum Delta NL en PhotonDelta. Maar hoe zorgen we dat de Nederlandse hightech ook daarna toekomstbepalende innovaties, economische groei en hoogwaardige banen blijft genereren? TNO sprak met een groot aantal experts, ondernemers en beleidsmakers.
Terugkijken: activiteiten Platform31
Impact Digitale Werkplaatsen 2023
Kennisnetwerk Regionale Economie, 25 september 2023
Er zijn twintig Digitale Werkplaatsen verspreid door het land die, sinds de oprichting van de eerste werkplaats eind 2019, al meer dan 2700 ondernemers hebben geholpen met hun digitaliseringsvraagstukken. Dat gaat van online sales & marketing tot data en automatisering, met inzet van 10.000 studenten. Zo’n 1400 ondernemers hebben een 0- en/of 1-meting ingevuld en deze resultaten zijn door Katapult geanalyseerd.
Webinar Kennissessie Digitaliseringsvouchers
Kennisnetwerk Regionale Economie, 13 oktober 2022
Door meer innovatiekracht voor het mkb te organiseren ontstaan er slimme nieuwe oplossingen voor de grote complexe vraagstukken van deze tijd. Daarom werken ondernemers, overheden en onderwijs in het innovatie ecosysteem RvN@ samen aan duurzame netwerkversterking, talentbehoud en marktinnovaties. Door te experimenteren en te doen. RvN@ is altijd aan het werk op drie niveaus: strategisch, tactisch en uitvoerend. Deze unieke methode vraagt om grote flexibiliteit maar zorgt tevens voor versnelling. De combinatie van sterke doekracht stelt in staat strategische keuzes bij te sturen met praktijkervaring.
Kennisnetwerk Regionale Economie
Doe mee en deel mee!
Het Kennisnetwerk Regionale Economie is een community en platform voor iedereen die werkt aan ondersteuning van het mkb en ontwikkeling van de regionale economie.