- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Economische veerkracht
- Naar een veerkrachtige economie
Naar een veerkrachtige economie
Een economie is veerkrachtig wanneer er in voldoende mate wordt ingespeeld op belangrijke transities, trends en ontwikkelingen. Denk aan de energietransitie, digitalisering of de transitie naar een circulaire economie, maar ook aan een veranderende beroepsbevolking of nieuwe politiek-maatschappelijke ideeën over brede welvaart en het terugdringen van de negatieve externe effecten van economische groei. Een veerkrachtige economie anticipeert bovendien zowel op lange termijn uitdagingen als plotselinge gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een pandemie zoals Covid-19, of een financiële- of energiecrisis. Dit betekent dat het essentieel is dat steden en regio’s strategisch vooruitkijken en gedegen analyses blijven maken van oorzaak-gevolgrelaties.
De huidige ontwikkelingen vragen om een andere inrichting van de economie en de arbeidsmarkt. Dit begint in steden en regio’s. Meer verbinding en afstemming tussen gemeenten onderling draagt bij aan veerkrachtige regionaal economische visies, inclusief ambitieuze uitvoeringsagenda’s. Daarbij blijft de samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven van groot belang. Het formuleren van gezamenlijke ambities en het mobiliseren van partijen helpt om de focus op de economische veerkracht van de regio voldoende scherp te krijgen.
Op deze pagina in dit kennisdossier geven we een overzicht van relevante nieuwsberichten en (onderzoeks)publicaties over de veerkracht van de Nederlandse economie. De aandacht gaat niet alleen uit naar hoe de economie presteert, maar ook naar hoe deze zich vernieuwt en aanpast aan veranderende omstandigheden.
Terugluisteren
Een langjarige strategie én structureel geld zijn nodig voor de economische ontwikkeling van Nederland. En slimme coalities waarin partijen zich gezamenlijk, elk vanuit hun kracht en op verschillende schaalniveaus, inzetten voor het versterken van onze regio’s, met oog voor hun onderlinge verschillen. Er zijn al goede voorbeelden waarbij Rijk en regio’s succesvol samenwerken. Luister naar de podcast met: Carla Kranenborg – van Eerd (wethouder, gemeente Breda), Sierdjan Koster (adjunct professor, Rijksuniversiteit Groningen), Anton Bos (adviseur, BMC) en Jorn Koelemaij (onderzoeker, Platform31).