Nieuws

Het werkveld van wonen en zorg is continu in beweging. Veel organisaties werken aan nieuwe woonconcepten en aan vernieuwende samenwerkingsvormen en de overheid heeft ook programma’s en (stimulerings)maatregelen om Langer Zelfstandig thuis te faciliteren. Hieronder zijn de laatste ontwikkelingen te lezen.

Zorg- en welzijnspartijen betrekken bij prestatieafspraken over ouderenhuisvesting

Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen, 26 november 2024

Gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties maken jaarlijks prestatieafspraken. Hierin staan doelen voor de volkshuisvesting en afspraken over hoe de partijen samenwerken om die doelen te realiseren. Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting stelt voor om bij het maken van lokale prestatieafspraken ook zorg- en welzijnspartijen te betrekken. Waarom is het belangrijk om hen te betrekken? En hoe pak je dit aan?

Lees verder


Voorsorteren op langer zelfstandig thuis: de pre-mantelzorgwoning biedt uitkomst

Platform31, 3 juli 2024

Wonen in nabijheid van verwanten die hulp en steun kunnen bieden, is de behoefte van steeds meer families; ook vóór het ontstaan van een mantelzorgvraag. Het pre-mantelzorgwonen biedt hiervoor uitkomst.

Lees verder


Voorsorteren op langer zelfstandig thuis: de pre-mantelzorgwoning biedt uitkomst

Platform31, 3 juli 2024

Wonen in nabijheid van verwanten die hulp en steun kunnen bieden, is de behoefte van steeds meer families; ook vóór het ontstaan van een mantelzorgvraag. Het pre-mantelzorgwonen biedt hiervoor uitkomst.

Lees verder


Gebiedscoalities aan de slag voor een gezonde en sociale leefomgeving

Platform31, 2 mei 2024

Een leefomgeving die gezond, veilig en sociaal is, betekent een betere buurt voor iedereen. Maar die komt niet vanzelf tot stand. In BuurtSaam werken twaalf gebiedscoalities aan ruimtelijke toekomstperspectieven voor een inclusieve samenleving. Met speciale aandacht voor de bewoners die drempels ervaren om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld door psychische kwetsbaarheid, lichamelijke beperkingen of ouderdom.

Lees verder


Prognose wonen met zorg 2023

ABF Research, 26 maart 2024

De te verwachten totale vraag naar zware (intramurale) verpleeghuiszorg gaat door de stijging van het aantal 75-plussers tot 2040 toenemen met ruim 106 duizend en komt dan uit op 244 duizend cliënten. Tegelijkertijd gaat door de stijging van het aantal ouderen met mobiliteits- en andere beperkingen ook de vraag naar voor ouderen geschikte woningen toenemen voor huishoudens 65+, met 407 duizend tot 2040. Het gaat dan om 77 duizend geclusterde ouderenwoningen (niet per definitie verpleegzorgplekken!), voor driekwart te realiseren in de sociale huursector. Daarnaast zijn voor huishoudens 65+ 244 duizend nultredenwoningen extra gewenst, voor bijna twee derde in de koopsector, en is er vraag naar 87 duizend. Het prognosemodel Primos Wonen met zorg 2023 biedt per gemeente zicht op de toekomstige vraag naar intramurale zorg en op de opgave aan voor ouderen geschikte woningen.

Lees verder


Ouderenhuisvesting: lokaal maatwerk biedt voldoende perspectief

EIB, 9 februari 2024

Het ministerie van BZK wil in de woningbouwprogrammering tot 2030 bijna 300.000 woningen voor ouderen reserveren. Uit een analyse van het EIB naar toekomstig woon- en verhuisgedrag van drie groepen ouderen komt naar voren dat alleen de hierbinnen geplande 80.000 geclusterde woonvormen en de 40.000 zelfstandige verpleegzorgplekken lijken aan te sluiten bij de behoefte. Voor de 170.000 toegankelijke woningen die de minister hiernaast wil realiseren geldt dit niet. Er zullen in de periode tot 2030 weliswaar 340.000 ouderen verhuizen naar een toegankelijke woning, maar door sterfte en institutionalisering staat daar een aanbod van 440.000 toegankelijke woningen tegenover.

Lees verder


Wonen met een plus in Rijswijk

16 november 2023

Als het kan, willen de meeste mensen graag zelfstandig blijven wonen. Maar dan wel in een geschikte woning, met zorg en aandacht dichtbij. Om dit mogelijk te maken, ontwikkelden Rijswijk Wonen, Welzijn Rijswijk en zorgorganisatie Florence het concept Wonen met een plus. Voor ouder wordende Rijswijkers die graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Het concept is het resultaat van samenwerking: “Zoek elkaar op en kijk samen naar de mogelijkheden binnen de gemeente.”

Lees verder


Tien tips voor dementievriendelijk wonen

8 november 2023

In Nederland neemt het aantal mensen met dementie sterk toe. Bijna 300 duizend mensen in Nederland hebben dementie en dat loopt op tot ruim een half miljoen in 2040. Van deze mensen woont 70 procent zelfstandig. Het dementievriendelijk maken van woningen en leefomgeving vraagt de nodige aanpassingen op sociaal, fysiek en organisatorisch vlak. Deze inzichten en tips helpen je om in je eigen lokale praktijk bij te dragen aan een dementievriendelijker Nederland.

Lees verder

Zie voor een uitgebreid overzicht van artikelen over de ‘langer zelfstandig thuis’ de website van Platform31:

Nieuwsarchief (2022-2021)

Mantelzorg