- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Langer zelfstandig thuis
- Woonvormen senioren
Woonvormen senioren
De groep senioren is divers en zij stellen allemaal andere eisen aan hun woning en woonomgeving. De één verkiest een grote mate van anonimiteit en zelfstandigheid, terwijl de andere senior meer behoefte heeft aan een meer gezamenlijke woonvorm. Tot 2030 moeten er zo’n 290.0000 woningen voor senioren gebouwd worden: het merendeel gelijkvloers en levensloopbestendig. Maar ook 80.000 in de geclusterde setting en 40.000 zorggeschikt. Dit vraagt om verschillende soorten woonvormen en -ontwerpen. Niet alleen bouwkundige eisen en planning, maar ook financiële overwegingen spelen een rol.
Een van deze woonvormen is een geclusterde woonvorm. Geclusterd wonen biedt een oplossing door zelfstandigheid te combineren met gedeelde faciliteiten, zoals gemeenschappelijke ruimtes en diensten. Deze woonvorm stimuleert sociale interactie, samenredzaamheid en vermindert gevoelens van eenzaamheid. Deze woonvorm is ideaal voor senioren die hun autonomie willen behouden maar ook behoefte hebben aan gemeenschapszin. Gemeenten en ontwikkelaars spelen een cruciale rol in het ontwerpen en faciliteren van deze woonvormen, waarbij aandacht voor toegankelijkheid en levensloopbestendigheid centraal staat.
Door het sluiten van verzorgingshuizen verdween ook een ontmoetingsfunctie voor de buurt. Zijn er alternatieven voor deze huizen? Er zijn enkele voorbeelden van succesvolle transformatie naar wooncomplexen met een verfrissende manier van welzijn en zorg in het complex en voor de buurt:
Actuele kennis
Architectuur wijst de weg: tips voor dementievriendelijk ontwerp
Platform31, 4 december 2024
Dementie heeft een aanzienlijke impact op het vermogen van mensen om zich ruimtelijk te oriënteren. Ze kunnen moeite hebben om hun locatie te begrijpen of de weg te vinden naar een bepaalde plek. Dit vraagt aandacht voor hoe we onze huizen en wijken ontwerpen. Met de juiste ontwerpprincipes kunnen we mensen met dementie helpen hun weg te vinden in de gebouwde omgeving. Hoe kunnen we hier in (verbouw)plannen rekening mee houden? We belichten actuele kennis uit onderzoek en praktijk om de gebouwde omgeving dementievriendelijk te maken.
Ouderenhuisvester SOR creëert 2.000 woningen door bestaand bezit optimaal te benutten
10 oktober 2024
Rotterdamse ouderenhuisvester SOR maakt zich hard voor het versneld toevoegen van 2.000 betaalbare en zorggeschikte ouderenwoningen in de stad. SOR ontwikkelde hiervoor de innovatieve ‘BIG5’-strategie: vijf oplossingen, zoals het optoppen van gebouwen en het splitsen van woningen, om het bestaande bezit optimaal te benutten. Zo creëert SOR op korte termijn nieuwe woningen én draagt bij aan duurzame, toekomstbestendige seniorenhuisvesting.
Wageningse senioren denken mee over woonplannen voor ouderen
10 september 2024
De grote vraag naar woningen voor senioren – met en zonder zorgbehoefte – leidt tot veel nieuwe plannen. Maar hoe weet je dat wat je bouwt ook aansluit bij de doelgroep? In Wageningen hebben verschillende organisaties zich verenigd in het Platform Wageningse Ouderen. Zij adviseert, gevraagd en ongevraagd, over het thema wonen voor ouderen.
Amsterdam pakt regie: extra inzet op geclusterde woonvormen
10 september 2024
Veel Amsterdamse ouderen wonen nog niet in een woning die geschikt is om langer zelfstandig te blijven wonen. Samen met betrokkenen organisaties in de stad, bracht de gemeente Amsterdam de opgave voor geclusterde woonvormen in beeld. De partijen maken plannen om bouw en transformatie te versnellen. In een intentieverklaring is onder meer afgesproken om vijfhonderd geclusterde woonvormen per jaar te realiseren. Amsterdam laat zien hoe deze ambitie vorm krijgt in de dagelijkse praktijk.
Geclusterde woonvormen voor senioren
10 juli 2023
Het aantal ouderen groeit in de komende jaren sterk. Dit vraagt om nieuwe woonvormen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in. Deze handreiking biedt informatie over wat geclusterd wonen voor senioren is en wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het ontwikkelen van geclusterd wonen. Het helpt gemeenten en ontwikkelende partijen (markpartijen, corporaties, zorgaanbieders, sociaal ondernemers en burgerinitiatieven van senioren) om keuzes te maken in de vormgeving van een specifiek project van geclusterd wonen voor senioren.
Voorsorteren op langer zelfstandig thuis: de pre-mantelzorgwoning biedt uitkomst
3 juli 2024
Wonen in nabijheid van verwanten die hulp en steun kunnen bieden, is de behoefte van steeds meer families; ook vóór het ontstaan van een mantelzorgvraag. Het pre-mantelzorgwonen biedt hiervoor uitkomst. Steeds meer gemeenten faciliteren dit in de vorm van beleid. Hoe speel je als gemeente in op deze tijdelijke woonwensen? We gaan in op beschikbare regelgeving en beleidskeuzen.
Geclusterd wonen
26 april 2023
Wonen als je ouder bent. Wat als je prima uit de voeten kunt in jouw appartement, maar contact met de jonge generatie mist. Of als je gehecht bent aan het huis waar je al jaren woont. En waar je de kinderen grootgebracht hebt? Wat maakt verhuizen dan de moeite waard? In deze podcast gaat Dore van Duivenbode met experts in gesprek over toekomstbestendig wonen voor ouderen.
Woonvarianten voor senioren: dertig praktijkvoorbeelden
24 november 2022
Nederland vergrijst. In 2040 tellen we 3,3 miljoen 65+ers. Er is grote behoefte aan nieuwe woonvormen en -concepten waar senioren oud kunnen worden – variërend van aantrekkelijke ‘empty nest’-woonconcepten, die ouderen verleiden door te stromen uit hun eengezinswoning, tot woonvormen gericht op langer thuis wonen met zorg en ondersteuning in nabijheid. Maar het aanbod blijft sterk achter op de vraag. Welke voorbeelden en inzichten van nieuwe woonconcepten zijn de afgelopen jaren gerealiseerd? Deze publicatie ordent aan de hand van de tien woonprofielen voor senioren de dertig voorbeelden.
Catalogus woonvormen voor senioren
Zorgsaamwonen, 30 mei 2022
De catalogus geeft informatie over de verschillende typen woonvormen voor senioren die er op dit moment in Nederland zijn en geeft per type één of meer voorbeelden. De catalogus maakt referentieprojecten inzichtelijk en ondersteunt daarmee de afwegingen van ontwikkelaars bij woningcorporaties of andere ontwikkelende partijen en van (toekomstige) bewoners bij de keuzes over nieuwe woonvormen voor senioren.
Een businesscase vergroot de haalbaarheid van woonvarianten voor senioren
6 december 2021
Er is grote behoefte onder senioren aan nieuwe woonvormen. Variërend van woonconcepten die hen verleiden door te stromen vanuit hun eengezinswoning tot woonvormen gericht op langer thuis wonen met zorg en ondersteuning in nabijheid. Als je een locatie hebt, kun je voor nieuwe initiatieven aanspraak maken op de stimuleringsregeling wonen en zorg van RVO. Een businesscase blijkt dan een belangrijke succesfactor.
Woonprofielen senioren – verdieping op gebiedsniveau
7 mei 2021
Wat zijn woonwensen van senioren en welke woonproducten sluiten daarop aan? Die vraag stond centraal in de publicatie Woonprofielen van senioren van juli 2020. Deze aanvulling verdiept deze naar gebiedsniveau. Met antwoorden op vragen als: Wat betekent zo’n analyse als je deze toepast op een gebied? Waaruit bestaat de woonvraag? Wat is de ruimtelijke verdeling? Hoe verhouden vraag en het bestaande aanbod zich tot elkaar en wat kun je er vervolgens mee?
Woonvarianten voor senioren: financiële haalbaarheid
16 februari 2021
We zien steeds meer nieuwe woonvarianten met een combinatie van wonen, welzijn en zorg. Ook sociaal ondernemers, woningcorporaties en projectontwikkelaars doen hierin een aanbod. De geldstromen voor wonen, zorg en welzijn zijn echter gescheiden en de financiering van dergelijke woonconcepten is ingewikkeld. Deze publicatie bundelt de verschillende aspecten die een rol spelen bij het verkrijgen van financiering en deelt voorbeelden van businesscases.