Woonzorgvisie

De woonzorgvisie met integrale woonzorgafspraken was voorheen een document dat niet wettelijk was voorgeschreven. Gemeenten konden zelf bepalen met wie en hoe zij de woonzorgvisie opstelden, over welke groepen deze ging en welke inhoud deze had. In de programma’s ‘Een thuis voor iedereen’ en ‘Wonen en zorg voor ouderen’, beide onderdeel van de Nationale Woon- en Bouwagenda, wordt aangestuurd op het realiseren van voldoende en geschikte huisvesting voor aandachtsgroepen en ouderen, met een arrangement van voorzieningen. Wanneer de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting aannemen, wordt het maken van integrale woonzorgafspraken als onderdeel van het volkshuisvestingsprogramma een verplichting voor iedere gemeente.

Actuele kennis

Zorg- en welzijnspartijen betrekken bij prestatieafspraken over ouderenhuisvesting

Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen, 26 november 2024

Gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties maken jaarlijks prestatieafspraken. Hierin staan doelen voor de volkshuisvesting en afspraken over hoe de partijen samenwerken om die doelen te realiseren. Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting stelt voor om bij het maken van lokale prestatieafspraken ook zorg- en welzijnspartijen te betrekken. Waarom is het belangrijk om hen te betrekken? En hoe pak je dit aan?

Lees verder


Duik in de praktijk om het huisvesten van kwetsbare groepen te versnellen

8 juli 2024

Maak de doelgroep en de problematiek rond het huisvesten van aandachtsgroepen tastbaar. Dat helpt bij het maken van afspraken over de huisvesting van deze groepen. Laat bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen vertellen waar zij tegenaan liepen en neem beslissers mee naar de praktijk. Deze en andere lessen leren we van de zes koploperregio’s van het landelijke programma ‘Een thuis voor iedereen’ die actief aan de slag gingen om (een evenwichtigere verdeling van) de huisvesting van aandachtsgroepen in de regio een impuls te geven. In deze visuele overzichten delen we enkele belangrijke lessen van de koplopersregio’s.

Lees verder


Wonen en zorg in het volkshuisvestingsprogramma

12 maart 2024

Wanneer het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting in werking treedt, moeten gemeenten een volkshuisvestingsprogramma opstellen met een visie op wonen en zorg, die in lijn is met het Wmo-beleidsplan. Om beleidsmakers bij gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties te ondersteunen bij deze opgave, biedt deze handreiking inzicht in wat het wetsvoorstel van hen vraagt bij het maken van integrale woonzorgafspraken binnen het volkshuisvestingsprogramma.

Lees verder


Bewoners betrekken bij de woonzorgvisie

14 juli 2022

Burgerparticipatie kan ervoor zorgen dat de woonzorgvisie beter aansluit bij de bewoners. Zo kom je er achter hoe de visie en beleid valt bij de direct betrokkenen. Daardoor kan je komen tot slimmere en creatievere ideeën. De waarom is helder, maar hoe doe je dat dan? Hoe kunnen gemeenten gebruikmaken van de expertise van hun bewoners? Hoe betrek je hen bij het opstellen van de visie? Daarover gingen we in gesprek met Mark Verhijde (Mark Verhijde Advies en projecten) en Nanneke van der Heijden (SMEE advies).

Lees verder


Betrek de gemeenteraad bij de woonzorgvisie

26 april 2022

De gemeenteraad moet de woonzorgvisie vaststellen. Vaak komt de gemeenteraad pas aan het einde van het traject in beeld. Daarmee mist de visie de input van de volksvertegenwoordigers én wordt de kans op weerstand van de raad, met wijzigingen op de visie als gevolg, groter. Sander Engelen, adviseur bij Necker van Naem, legt uit hoe én wanneer de gemeenteraad het best betrokken kan worden. En we spraken met beleidsadviseurs over hoe zij dit aanpakken in hun gemeente.

Lees verder


Meerpartijensamenwerking bij ontwikkelen en uitvoeren van de woonzorgvisie

30 maart 2022

Zelfstandig thuis wonen, het liefst steeds langer. En niet alleen een dak boven ons hoofd, maar ook een thuis met voorzieningen in de buurt. Hoe realiseren we dat? Centraal staat de woonzorgvisie, de basis om een groeiende groep ouderen en mensen die uitstromen uit beschermd wonen en maatschappelijke opvang te faciliteren in hun woon- en zorgbehoeften. Met een woonzorgvisie werken gemeenten en hun partners aan een gezamenlijke aanpak.  In deze Podcast31 gaat Dore van Duivenbode in gesprek over samenwerken om tot een goede, breed gedragen woonzorgvisie te komen én uit te voeren.

Lees verder


Woonzorgvisie