Samenwerking

Langer zelfstandig thuis wonen vergt samenwerking tussen verschillende partijen, omdat wonen, zorg en welzijn hier hand in hand gaan. Partijen die hierbij betrokken zijn gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties. Maar ook de samenwerking met ouderenbonden, senioren en bewoners is belangrijk. Senioren kennen hun eigen wensen en behoeften natuurlijk het beste. De gemeente heeft een verantwoordelijkheid daar waar het gaat om het aanbod van welzijn- en zorgvoorzieningen. Kan en wil een gemeente een rol pakken om de samenwerking tussen de wonen-, zorg- en welzijnspartijen te faciliteren?

Actuele kennis

Senioren willen best verhuizen, maar wel in eigen buurt

22 mei 2024

Senioren willen zelf niets liever dan zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar kan dat wel? Waar hechten ze waarde aan? Bureauvijftig en Vilans vroegen het in een onderzoek aan de senioren zelf. De antwoorden laten zien wat deze nieuwe generatie denkt nodig te hebben om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen: ontmoetingsplaatsen en passende woonruimte in de eigen buurt om te kunnen doorverhuizen naar een huis dat kleiner is of beter past bij de zorgvraag.

Lees verder


WoonZorgwijzer: basis voor een gesprek over wonen, welzijn en zorg

21 maart 2024

De WoonZorgwijzer is een op data gebaseerd instrument dat gemeenten, corporaties en aanbieders van zorg en welzijn kunnen gebruiken bij het bepalen van hun beleid en aanbod. Met kaarten op een laag schaalniveau toont de WoonZorgwijzer informatie over de aanwezigheid van aandoeningen in een gebied, zoals het aandeel mensen met een licht verstandelijke beperking of somatische aandoening. Het geeft ook aan in welke mate deze aandoeningen leiden tot beperkingen, bijvoorbeeld bij administratie en financiën en mobiliteit of tot angst- en stemmingsproblemen. Deze inzichten zijn waardevol bij gesprekken tussen gemeenten, corporaties en aanbieders die wonen, zorg en welzijn gebiedsgericht willen organiseren.

Lees verder


Woonzorgvisie Oss: fysiek en sociaal domein werken pragmatisch samen

30 november 2023

Om aandachtsgroepen een positie te geven op de krappe woningmarkt, werken afdelingen uit het fysieke en het sociaal domein in de gemeente Oss pragmatisch samen met de betrokken (zorg)partijen. Het doel is een evenwichtige verdeling van de beschikbare woningen, nu en in de toekomst. Met een nieuwe woonzorgvisie, als aanvulling op de woonvisie, geeft Oss invulling aan de gevoelde urgentie om de verschillende aandachtsgroepen te kunnen huisvesten.

Lees verder


Bewoners betrekken bij de woonzorgvisie

14 juli 2022

Burgerparticipatie kan ervoor zorgen dat de woonzorgvisie beter aansluit bij de bewoners. Zo kom je er achter hoe de visie en beleid valt bij de direct betrokkenen. Daardoor kan je komen tot slimmere en creatievere ideeën. De waarom is helder, maar hoe doe je dat dan? Hoe kunnen gemeenten gebruikmaken van de expertise van hun bewoners? Hoe betrek je hen bij het opstellen van de visie? Daarover gingen we in gesprek met Mark Verhijde (Mark Verhijde Advies en projecten) en Nanneke van der Heijden (SMEE advies).

Lees verder


Onderzoek voor de woonzorgvisie

3 februari 2022

Met een woonzorgvisie werken gemeenten met partners aan een gezamenlijke aanpak. En vertalen lokale woonzorgopgave ambities naar concrete prestatieafspraken over wonen, welzijn en zorg. In deze Podcast31 gaat Dore van Duivenbode in gesprek over onderzoek dat nodig is voor het maken en uitvoeren van de woonzorgvisie.

Lees verder


Samenlevingsopbouw in de wijk

30 augustus 2020

Door de transities in het sociaal domein wonen steeds meer mensen met een kwetsbare positie zelfstandig in de wijk. Het belang van sociale cohesie in de wijk is misschien wel groter dan ooit. Hoe bevorder je dat er sprake is van sociale samenhang in een bepaalde buurt of wijk en dat groepen zich met elkaar verbinden? Dit is een belangrijke vraag die Platform31 stelde in het innovatieprogramma Langer Thuis – inclusieve wijk. In dit artikel zetten wij praktijkgerichte theorie op een rijen gaan we in op rollen en verantwoordelijkheden. Ook tonen we werkwijzen die gestoeld zijn op methoden – zodat een structurele aanpak kan ontstaan – en inspirerende voorbeelden hoe bewoners in ons land initiatief nemen om buurten vitaal te maken en te houden.

Lees verder


Lancering woonzorgwijzer 3