Inhoud kennisdossier
Meer over dit onderwerp
- Website van Platform31
- Leerkring Omgevingswet G40 en G4
- Leergang Op dezelfde leest
- Informatiepunt Leefomgeving
Achtergrond
Dit kennisdossier wordt mogelijk gemaakt door:
Deel deze pagina via:
Actueel
Opstellen van programma’s: hoe krijg je iedereen mee?
18 december 2024
Steeds meer gemeenten zijn begonnen met het opzetten van verschillende thematische programma’s, zoals onder de Omgevingswet hoort. Bij het opstellen van programma’s zijn er vaak wel nog uitdagingen, zoals het goed betrekken van de gemeenteraad. Het college stelt het programma immers vast en is niet verplicht de raad hierbij te betrekken. Dit artikel beschrijft verschillende gemeenten die dat wél doen bij het vaststellen of wijzigen van hun programma’s. Apeldoorn heeft bijvoorbeeld een werkgroep waarin ambtenaren samen met raadsleden ontwikkelingen rond de warmtetransitie bespreken.
Werken met de Omgevingswet lukt tot nu toe
2 augustus 2024
De invoering van de Omgevingswet is op 1 januari 2024 zonder grote tegenslagen verlopen. Om inzicht te krijgen in hoe de wet is geland in verschillende gemeenten interviewden wij de omgevingswetmanagers van de gemeenten Den Haag en Zaanstad. Daaruit trekken we de conclusie dat ondanks dat er geen grote tegenslagen zijn geweest, de invoering nog lang niet klaar is. Vooral het Digitaal Stelsel Omgevingswet werkt nog niet goed.
De verschillende fasen naar een definitief omgevingsplan
20 februari 2024
Alle gemeenten hebben door de inwerkingtreding van de Omgevingswet automatisch een omgevingsplan sinds 1 januari 2024. Om tot een definitief omgevingsplan te komen, moeten er nog een aantal dingen gebeuren. Dit artikel beschrijft hoe je een transitieplan kunt opstellen, hoe je stapsgewijs het omgevingsplan tot een definitieve versie kunt brengen en hoe je deze weer kunt wijzigen.
Gebiedsontwikkeling realiseren tijdens de overgangsfase Omgevingswet
12 januari 2024
Door de invoering van de Omgevingswet ontstaat een overgangsfase voor de manier waarop een gemeente een gebiedsontwikkeling juridisch mogelijk kan maken. Het wijzigen van het omgevingsplan kan technisch gezien nog lastig zijn. Het gebruik van de buitenplanse omgevingsactiviteit (BOPA) biedt mogelijkheden om initiatieven toch te realiseren. In dit artikel geven we gemeenten drie praktische tips om deze buitenplanse activiteiten te kunnen realiseren.
Meer over dit onderwerp
- Zie voor een uitgebreid overzicht van artikelen over de Omgevingswet de website van Platform31.
- Een overzicht van artikelen over de G40 en G4- leerkring Omgevingswet.