Inhoud kennisdossier
- Nieuws
- Platform31 en de wooncoöperatie
- De wooncoöperatie: vraag en antwoord
- Gemeentelijk beleid
- Aan de slag
- Hernieuwd Actieprogramma 2020-2023
- Projectopzet
- Deelnemende pilots:
- Achterhoekse wooncoöperatie
- Centraal Wonen het Punt, Wageningen
- De Binnenhaven, Almere
- 1 2 3 Tiny Casade, Waalwijk
- Boschgaard, Den Bosch
- Leeuwenhoek, Delft
- WaddenWonen, Schiermonnikoog
- Wijland Woonpioniers
- OngeWoon, Haarlem
- Small Smart Living, Harderwijk
- Markvelde, Twente
- Klein Oers, Veldhoven
- De Nieuwe Meent, Amsterdam
- De Huisdieren, Dieren
De Huisdieren, Dieren
Pilot Hernieuwd Actieprogramma wooncoöperatie Platform31
Even voorstellen
Wij zijn een groep van 7 jonge, betrokken vrienden die op dit moment allemaal wonen, werken en studeren in de regio Amsterdam. We kennen elkaar onder andere via de studievereniging. Het werk dat we doen of waarvoor we worden opgeleid loopt nogal uiteen: van productontwerper tot onderzoeker en van programmeur tot klimaatadviseur.
Wat ons bindt is een gezamenlijke wens om geaard te wonen: minder anoniem en meer in verbinding met elkaar en de omgeving. Vanuit deze behoefte zijn we in de zomer van 2018 samengekomen om te kijken of we dit kunnen verwezenlijken. De afgelopen twee jaar zijn we regelmatig bijeen gekomen om de mogelijkheden uit te zoeken en te concretiseren wáár we naar op zoek zijn. Uiteindelijk zijn we gestuit op een project van de provincie “Mijn huis staat in Gelderland”; er stonden een aantal panden op hun website gepresenteerd waar je een mooi plan voor kon indienen. Inmiddels zitten we in een gevorderd stadium om een voormalige kleuterschool in Dieren aan te kopen. We noemen ons de Huisdieren.
Visie
Onze visie in één woord: ‘samen!’. Waarom? Allereerst, gewoon voor de gezelligheid. Maar daarnaast kan je samen ook meer bereiken, je kan elkaar inspireren, motiveren, voor elkaar zorgen en samen van dromen werkelijkheid maken. Samen voorzieningen, materialen en kennis delen, zullen ervoor zorgen dat er meer mogelijk is dan je als individu kunt bereiken. Je kan van elkaar leren, over elkaar leren, maar vooral ook met elkaar leren! Kortom, waarom niet samen?!
Daarnaast zien wij dat huidige woningen te veel afgesloten zijn van de buitenwereld. De sociale buurt is steeds zeldzamer. Wij willen juist een brug bouwen tussen woningen en in goede balans samen wonen met mens en natuur.
Financiën
Op dit moment richten we onze pijlen vooral het zelf kopen van het pand. Wij proberen het pand samen te kopen, hiervoor moeten we een vereniging oprichten samen met een notaris. Vervolgens kan je als (coöperatieve) vereniging proberen een hypotheek af te sluiten. Op dit moment hebben we een aanbieding gekregen van het ‘Nederlands Restauratie Fonds’ (NRF) voor een hypotheek.
De hypotheek dekt niet alle kosten, daarom leggen alle leden ook zelf geld in. Deze inleg groeit mee met de waarde van het huis en wanneer je verhuisd koopt de oude bewoner de nieuwe bewoner uit.
Meer informatie
Volgt.
Ontmoeten en ervaring uitwisselen?
Bij het opzetten en professionaliseren van een wooncoöperatie komt heel wat kijken. Alle feiten, weetjes en antwoorden vind je bij Cooplink, dé vereniging van alle wooncoöperaties en initiatieven.
Deel deze pagina: