- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier de Wooncoöperatie
- Nieuws over de wooncoöperatie
Inhoud kennisdossier
- Nieuws
- Platform31 en de wooncoöperatie
- De wooncoöperatie: vraag en antwoord
- Gemeentelijk beleid
- Aan de slag
- Hernieuwd Actieprogramma 2020-2023
- Projectopzet
- Deelnemende pilots:
- Achterhoekse wooncoöperatie
- Centraal Wonen het Punt, Wageningen
- De Binnenhaven, Almere
- 1 2 3 Tiny Casade, Waalwijk
- Boschgaard, Den Bosch
- Leeuwenhoek, Delft
- WaddenWonen, Schiermonnikoog
- Wijland Woonpioniers
- OngeWoon, Haarlem
- Small Smart Living, Harderwijk
- Markvelde, Twente
- Klein Oers, Veldhoven
- De Nieuwe Meent, Amsterdam
- De Huisdieren, Dieren
Deel deze pagina via:
Nieuws over de wooncoöperatie
De architectuur van wooncoöperaties
nai010, verschijnt april 2025
In deze publicatie analyseren de auteurs 10 succesvolle voorbeelden uit Duitsland, waar de woonvorm wooncoöperatie een lange traditie kent, naast recentere 5 Nederlandse projecten. Het boek toont hoe wooncoöperaties tot stand komen, worden beheerd en hoe ze op lange termijn worden ervaren door bewoners. Met plattegronden, tekeningen, uitgebreide projectdocumentaties, fotografie en interviews.
Wooncoöperatie de Torteltuin spreekt bij VN
Wooncoöperatie de Torteltuin is in oktober 2024 naar Genève afgereisd om voor de Verenigde Naties te spreken tijdens een workshop Betaalbare Huisvesting van de Committee on Urban Development, Housing and Land Management. Daar hielden zij een pleidooi om meer te doen om wooncoöperaties te steunen.
Terugblik WooncoöperatieDag
CoopLink, september 2024
Op 28 september 2024 heeft CoopLink weer een succesvolle WooncoöperatieDag georganiseerd. Hier waren ongeveer 250 mensen aanwezig, die in thema sessies verschillende aspecten van coöperatief bouwen en wonen verder uitdiepten. De aanwezigen zagen dat er nog veel winst te behalen valt bij hoe de gemeenten samenwerken met woningcoöperaties. Gemeenten kunnen een sturende rol nemen in het toekennen van grond aan collectieven, maar dan moeten ze die wel pakken. Ook vonden de aanwezigen het belangrijk dat politieke toezeggingen ambtelijk goed vastgelegd worden, zodat er bij wisseling van bestuur geen toezeggingen verloren gaan.
Meer informatie: een impressie van de deelsessies, de presentaties en een aftermovie.
Politieke aandacht voor wooncoöperaties
september 2024
In het hoofdlijnenakkoord Hoop, Lef en Trots van de coalitie PVV, VVD, NSC en BBB dat in september 2024 is gepresenteerd staat een nieuwe ambitie voor wooncoöperaties: “De bouw van nieuwe woningen wordt versneld door de volgende maatregelen: […] Het wegnemen van juridische en financiële belemmeringen voor een nieuwe derde sector: coöperatief wonen.” (p. 8)
Hoe het ministerie dit gaat uitwerken, is nog onbekend. Wel heeft CoopLink op 19 april de resultaten van een groot onderzoek naar belemmeringen bij woningcoöperaties aangeboden aan Tweede Kamerlid Pieter Grinwis.
Wooncoöperatie Akropolis IJburg heeft financiering rond. Nog zes initiatieven in de pijplijn
NUL20, 12 juli 2024
De komst van een vierde zelfbouw wooncoöperatie in Amsterdam is een feit. De aanneemovereenkomst voor Akropolis IJburg is gesloten. Akropolis IJburg gaat bestaan uit een mix van 31 sociale en middeldure huurwoningen, met een grote gemeenschappelijke ruimte en binnentuin. Het wordt een meergeneratieconcept met minstens de helft 55-plussers en minstens 20 procent gezinnen. Bijna een kwart van de appartementen heeft een sociale huur. Als financier treedt naast de Rabobank de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) op.
Kamerbrief over aanpak revolverend fonds voor wooncoöperaties
Ministerie van BZK, 24 juni 2024
Minister De Jonge informeert de Tweede Kamer over hoe hij 30 miljoen euro wil inzetten die door de Kamer extra is vrijgemaakt op de begroting voor een revolverend ondersteuningsfonds voor wooncoöperaties.
Van solo naar samen
Provincie Gelderland, april 2024
Voor dit werkboek interviewden de provincie tien Gelderse initiatiefnemers, bewoners en procesbegeleiders. Het geeft inzicht in de succesfactoren en de uitdagingen waar initiatiefnemers mee te maken krijgen. Hun verhalen laten ook zien hoe verschillend dit soort initiatieven zijn en hoeveel ze toevoegen: als initiatief van burgers, op het gebied van eigen verantwoordelijkheid en zeggenschap, gemeenschapszin en sociale cohesie, het delen van ruimtes, faciliteiten en spullen, en nog veel meer.
Lees verder (pdf)
Ecodorp Klein Oers wint prijs voor meest circulaire bewonersinitiatief van Brabant
Brabantse Milieufederatie, 13 maart 2024
Ecodorp Klein Oers heeft de Kringlogo-prijs overhandigd gekregen door de Brabantse Milieufederatie. De jaarlijkse prijs is bedoeld als steun in de rug voor het ambitieuze burgerinitiatief bij hun droom: het bouwen aan een duurzame toekomst. Milieuvriendelijk bouwen en het vormen van een community gaan in het Ecodorp hand in hand. De huizen zijn nu in aanbouw: er komen 24 sociale huurwoningen en 16 koopwoningen in de wijk Zilverackers, gemeente Veldhoven.
Er is een oplossing voor de wooncrisis: samen bouwen
Podcast van Josta van Bockxmeer – De Correspondent, 12 maart 2024
Wat als je geen huis kunt kopen of huren? Dan bouw je het zelf. Dat probeerde ik met een groep vrienden, maar er was een probleem: de financiering. Na eindeloze bankafspraken, berekeningen en slapeloze nachten waren wij de eersten bij wie het in Nederland lukte: een hypotheek voor een wooncoöperatie.
Luister verder (Spotify)
Zie ook: artikel Er is een oplossing voor de wooncrisis: samen bouwen. Maar dan moeten banken wel meedoen (De Correspondent)
Terug naar betaalbaar en gemeenschapsgericht wonen
Vereniging Toezicht Woningcorporaties, 1 februari 2024
Wooncoöperaties bieden een alternatief voor de ferme uitdagingen op het gebied van betaalbaarheid en gemeenschapsvorming. Coöperaties zoals De Warren laten zien dat het anders kan. Ze kunnen ons inspireren voor een toekomst van wonen in Nederland. Floor Milikowski schreef hierover in de essaybundel ‘Wonen en samenleving in verandering’.
Together: Ruimte voor collectief wonen
NUL20, 28 november 2023
Wat kunnen wooncollectieven in Europa doen aan het acute tekort aan betaalbare woningen, geconfronteerd met het falen van de markt en de staat? Dat was najaar 2021 de centrale vraag in het kennisprogramma Project Together! aan de TU Delft, waar deze publicatie uit voortkomt. Toegespitst op Nederland was de vraag wat er nodig is om collectief wonen te ontwikkelen tot een volwaardige derde sector, naast huren en kopen.
Taxatierichtlijn wooncoöperaties
30 augustus 2023
Wooncoöperaties passen maar moeilijk in het Nederlandse woonsysteem – anders dan in vele buurlanden. Een vaak optredend probleem is de taxatie van vastgoed of van een kavel: hoe waardeer je iets dat bedoeld is om niet op de vrije markt te komen?
Samen met taxateurs en deskundigen hebben we hiervoor een richtlijn opgesteld; die bestond nog niet. De richtlijn geeft handvatten aan taxateurs, aan overheden, aan (aspirant-)bewoners en aan verkopende partijen zoals een gemeente of een woningcorporatie en aan eigenaren van commercieel of maatschappelijk vastgoed.
Koninklijk bezoek aan pionierende wooncoöperatie Boschgaard
28 februari 2023
Op 23 februari bezocht koning Willem-Alexander de wooncoöperatie Boschgaard in Den Bosch. Dit is een bijzonder woonproject, met veel eigenaarschap en zelfwerkzaamheid van de (aanstaande) bewoners. Daarnaast is het circulair (84% bestaat uit zelf ‘geoogste’, hergebruikte materialen), en het is een centrum voor de buurt.
Brede steun voor wooncoöperaties
24 januari 2022
Op 20 januari presenteerden Arie Lengkeek en Peter Kuenzli hun boek Operatie Wooncoöperatie. Minister Hugo de Jonge nam de publicatie in ontvangst. De kersverse minister toonde zich heel positief over de wooncoöperatie binnen ons woonstelsel. Hij was enthousiast om burgers de kans geven om zelf een wooncoöperatie te vormen. Hij zegde ondersteuning en nieuwe regelgeving toe waardoor het gemakkelijker wordt om een wooncoöperatie op te richten.
Platform31 start nieuw pilotprogramma voor wooncoöperaties in 2022
24 november 2021
Platform31 start per direct een nieuw project, bedoeld om ondersteuning te bieden aan nieuwe ’wooncoöperaties in oprichting’. Het nieuwe programma loopt tot eind 2022. Het vormt een aanvulling op eerdere programma’s. Nieuwe kansrijke initiatieven kunnen nu meedoen!
Financiering voor wooncoöperaties op komst!
Financiering van initiatieven voor wooncoöperaties is een groot probleem waarvoor een oplossing hard nodig is. De verwachting is dat de Financieringsfaciliteit Wooncoöperaties in september opengesteld kan worden voor alle gemeenten, provincies en andere partijen. Er wordt nu hard gewerkt aan een aantal praktische uitwerkingen. Lees meer over Financiering voor wooncoöperaties op komst!
Eerste ‘Uuthuuskes’ in beheer bij de Achterhoekse WoonCoöperatie
Dinsdag 11 mei zijn de eerste flexwoningen in de gemeente Aalten geplaatst. Nu nog twee, maar er volgen er meer. De Achterhoekse WoonCoöperatie die deze woningen beheert, is een van de dertien deelnemende pilots aan het Hernieuwd Actieprogramma Wooncoöperaties van Platform31. Lees meer over Eerste ‘Uuthuuskes’ in beheer bij de Achterhoekse WoonCoöperatie
De wooncoöperatie, een derde weg in de volkshuisvesting
Trevor James constateert een groeiende behoefte aan een coöperatieve vorm van wonen. “Ik zie dat er bij dit soort initiatieven een grote betrokkenheid is bij het wonen, maar ook bij de omgeving. Dat uit zich bijvoorbeeld in de wens om op de allerduurzaamste manier te bouwen of te willen zorgen voor elkaar en de omgeving." Lees meer over De wooncoöperatie, een derde weg in de volkshuisvesting
Lees meer
- Met regelmaat verschijnt er nieuws over wooncollectieven in de media. Een overzicht vind je op de website van Cooplink.
Projectnieuws
Provincie geeft lening voor bijzonder woonproject in Zundert
Het project Hofstede aan de Dreef in Zundert ontvangt een hypothecaire lening van € 1,6 miljoen. Dit vernieuwende woonconcept combineert duurzaam collectief wonen met educatie, recreatie en natuur in en bij een oude langgevelboerderij.
Lees verder (provincie Noord-Brabant, 20 november 2023)
Woonwolk bouwt 53 woningen in Amsterdam Noord
Wooncoöperatie Woonwolk ontwikkelt voor een kavel in Buiksloterham in Amsterdam Noord een gebouw met 53 huurwoningen. Bovendien is er op de locatie tussen de Papaverweg en de Johan van Hassseltkade ruimte voor een ‘makers space’, een expositieruimte en diverse gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een klein openluchttheater op het dak.
Lees verder (NUL20, 25 oktober 2023)
Hoe De Nieuwe Meent toch haar businesscase rond kreeg
Een beter hypotheekvoorstel van de Rabobank en nieuwe financieringsstromen zorgen ervoor dat wooncoöperatie de Nieuwe Meent toch kan gaan bouwen aan het Archimedesplantsoen in Amsterdam Oost. De businesscase ging eerder onderuit door onvoorziene vertragingen in combinatie met snel stijgende rente en oplopende bouwkosten. Waarom lukt het uiteindelijk toch wel?
Lees verder (NUL20, 12 oktober 2023)
Nieuw plan voor Nieuw Delft: de Koploper
Met het innovatieve en duurzame plan ‘de Koploper’ wisten ontwikkelaar Kavel Vastgoed, Wearearchitects (WAA) TSA en Sant en Co Landschapsarchitectuur de wensen van de gemeente – seniorenwoningen, gecombineerd met commerciële en maatschappelijke (zorg)voorzieningen op de begane grond en een parkeergarage voor bewoners en omwonenden. – het best te vertalen naar een compleet concept en ontwerp. In een wooncoöperatie nemen de bewoners gezamenlijk verantwoordelijkheid over hun huisvesting.
Lees verder (Nieuw Delft, 4 oktober 2023)
Zie ook: website De Koploper Delft
Raad Almere akkoord met aangepaste grondprijs wooncoöperatie De Binnenhaven
De gemeenteraad van Almere is akkoord gegaan met een aangepaste grondprijs voor de realisatie van Wooncoöperatie De Binnenhaven in Almere-Haven. Hiermee is de realisatie van het winnende plan van de prijsvraag Who Cares uit 2017 een stap dichterbij gekomen. Het plan behelst een hofje met negentig woningen in diverse woonvormen die in coöperatieverband worden gerealiseerd.
Lees verder (Architectenweb, 14 november 2022)
Handboek wooncoöperaties Amsterdam
Clemens Mol en Tessa Buck hebben een digitale gids geschreven voor startende groepen of mensen die geïnteresseerd zijn in de wooncoöperatie. Je vindt er een schat aan informatie die je op weg helpt om jouw initiatief uiteindelijk de eindstreep te laten halen.Lees verder (stichting !WOON, september 2022)
Ellen (27) kocht met vrienden een woonboerderij: ‘We hebben alle scenario’s vastgelegd’
Lees verder (AD, 26 december 2020)
De Warren gaat bouwen
Wooncoöperatie De Warren gaat 36 duurzame sociale- en middeldure huurwoningen bouwen.
Lees verder (De Warren, 20 december 2020)
…Geen ruimte in Rotterdam
Het Rotterdams Woongenootschap is na drie jaar hard werken tot een treurige conclusie gekomen. Onder de huidige condities is er geen ruimte voor coöperatief wonen in Rotterdam. HRW heeft geen locaties meer voor concrete projecten.
Lees verder (Het Rotterdams Woongenootschap, 18 december 2020)
Wat is een wooncoöperatie? ‘Missie is goed alternatief voor huren en kopen’
Stel je voor: je kunt met vrienden of kennissen op een stuk grond jullie eigen droomhuizen bouwen. Samen zijn jullie eigenaar van het geheel. Zogenoemde wooncoöperaties zijn voor velen het ideaalbeeld van duurzaam, betaalbaar en verantwoord wonen.
Lees verder (AD, 5 december 2020)
Wooncoöperaties voor senioren. Zonder corporatie lukt het niet
Met behulp van woningcorporatie de Alliantie kon vereniging Akropolis haar lang gekoesterde wens voor een woongemeenschap voor senioren in vervulling laten gaan. Enkele vergelijkbare initiatieven hopen nu ook met steun van woningcorporaties hun plannen vlot te trekken.
Lees verder (NUL20, september 2020)
Amsterdam: Meer geld en ruimte voor wooncoöperaties
Het stadsbestuur van Amsterdam gaat vergaande maatregelen nemen om de groei van wooncoöperaties mogelijk te maken. Door een leenfonds van 50 miljoen euro en het vrijgeven van nieuwbouwkavels speciaal voor coöperaties, kunnen op de korte- en middellange termijn zo’n 15 tot 20 projecten starten. Dit staat in de gepresenteerde uitwerking van het eerder vastgestelde Actieplan Wooncoöperaties.
(Gemeente Amsterdam, 14 mei 2020) – nieuwsbericht staat niet meer online
Eerste Utrechtse wooncoöperatie van start
Woongroep Overhoop in Utrecht Overvecht tekent vandaag het koopcontract voor het pand dat ze nu huren van Mitros. Het is de tweede keer in heel Nederland dat een groep huurders collectief hun woning van een woningcorporatie koopt. Overhoop vormt sinds 2008 een christelijke, multiculturele woongemeenschap aan de Camera Obscuradreef in Overvecht-Zuid. De bewoners doen veel samen, zijn actief in de buurt en hebben naast een weggeefwinkel ook gastenkamers voor mensen die tijdelijk onderdak zoeken.
Lees verder (20 februari 2020)
Delft: Nieuwe woonvorm: de wooncoöperatie
Er komt mogelijk een nieuwe woonvorm in Delft: de wooncoöperatie. Bedoeld voor mensen met een kleinere beurs hebben of die niet in staat zijn om een woning te kopen. Wethouder Karin Schrederhof (Wonen) en Eric Amory en René Schalk van de Coöperatie middeldure huurwoningen Leeuwenhoek in oprichting hebben hiervoor een intentieovereenkomst ondertekend. De coöperatie wil 33 betaalbare huurappartementen in Nieuw Delft bouwen.
Lees verder (Gemeente Delft, 8 oktober 2019)
De woongroep: wonen als een rijke in Amsterdam
Wooncoöperatie De Nieuwe Meent moet straks laten zien dat Amsterdammers met een middeninkomen betaalbaar en goed kunnen wonen als ze bereid zijn in een woongroep te trekken. Ze werken aan een nieuw gebouw.
Lees verder (Het Parool, 2 oktober 2019)
Amsterdam: stimulans groei wooncoöperaties
De gemeente Amsterdam gaat de groei van het aantal wooncoöperaties in de stad stimuleren. De komende 2 jaar starten 15 tot 20 wooncoöperaties met huurwoningen in het sociale en middensegment. Het aantal coöperatieve woningen moet in de jaren daarna oplopen tot 7.000 in 2025 om daarna door te groeien tot 40.000 coöperatieve woningen in 2040.
(gemeente Amsterdam, 23 september 2019) – nieuwsbericht staat niet meer online
Meer informatie over wooncoöperaties in Amsterdam
Beleidsregel experiment verkoopregels wooncoöperaties
In 2016 heeft de toenmalige Minister voor Wonen & Rijksdienst met de ‘Beleidsregel experiment verkoopregels wooncoöperaties’ de grootste belemmeringen weggenomen. Het experiment is op 31 december 2018 afgelopen. Omdat per 1 januari 2019 slechts sprake was van een beperkt aantal voorbeelden van een succesvolle vervreemding van woongelegenheden met korting aan een opgerichte wooncoöperatie en hiermee een evaluatie niet mogelijk was is besloten om de beleidsregel te verlengen (tot 1 januari 2022) c.q. het experiment voort te zetten, teneinde de effecten ervan wel te kunnen evalueren. Daarnaast is besloten om de voorwaarden in de beleidsregel op enkele punten aan te passen en hiermee passende waarborgen te creëren zodat de kans op het weglekken van maatschappelijk bestemd vermogen wordt geminimaliseerd. Waardoor het experiment ook voor de verkopende toegelaten instellingen aantrekkelijker is gemaakt.
Lees verder (Ministerie van BZK, 15 juli 2019)
Maarten van Poelgeest aanjager Amsterdams Actieplan Wooncoöperaties
Het Amsterdams Actieplan Wooncoöperaties moet zorgen voor steun aan op te richten wooncoöperaties. Nu krijgen wooncoöperaties vaak te maken met financiële en organisatorische problemen. Maarten van Poelgeest is aangesteld als aanjager van dit plan, vanwege zijn betrokkenheid bij het landelijke actieprogramma Wooncoöperatie bij Platform31. Dat heeft het het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad laten weten.
Lees ook: Oud-wethouder moet wooncoöperaties aanjagen (Het Parool, 29 maart 2019)
Model-bestuursverklaring verantwoording intermediaire verhuur
Intermediaire verhuurders verhuren woningen voor corporaties. Zij mogen bij de verantwoording over de toewijzingen gebruik maken van een bestuursverklaring. Dat is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, staat in de toelichting bij de zogenoemde model-bestuursverklaring. Naast zorg- en maatschappelijke instellingen mogen sinds april 2018 ook leegstandbeheerders de verklaring gebruiken.
Lees verder (Autoriteit woningcorporaties, 18 februari 2019)
De Warren bewijst: wooncoöperatie als ontwikkelvorm werkt
De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie in Nederland. ‘De bank heeft vertrouwen, bewoners zijn niet overgeleverd aan de markt en bouwen als huurders van hun eigen complex vermogen op’, zegt het landelijk Expertteam Woningbouw.
Lees verder (Stadszaken, 5 november 2018)
Woongroep Boschgaard realiseert zelf sociale huurwoningen met wijkcentrum
Het is de droom van woongroep Boschgaard: het voormalige buurthuis De Patio aan het Mgr. Van Roosmalenplein omtoveren naar duurzame sociale huurwoningen voor groepswonen, mét wijkcentrum. Zayaz is eigenaar van De Patio, en onderzocht samen met Boschgaard of die droom haalbaar is. De uitkomst van dat onderzoek was positief.
Daarom ondertekenden beide partijen op 10 september een samenwerkingsovereenkomst.
Boschgaard voert zelf de ontwikkeling, bouw én het beheer uit. En wordt hiermee één van de eerste wooncoöperaties van Nederland.
(Persbericht Zayaz, september 2018)
Betaalbaarheid in coöperatieve woningbouw
Artikel over betaalbaarheid van wonen, met aandacht voor coöperatieve pioniers in Vlaanderen en voorbeelden in Zwitserland, Duitsland en Nederland.
Lees verder (pdf) (Vlaams vakblad Ruimte, mei 2018)
Wooncoöperatie De Warren geselecteerd voor zelfbouwpilot IJburg
Wooncoöperatie De Warren mag op het Centrumeiland van IJburg 20 sociale huurwoningen en 16 middeldure huurwoningen realiseren. De gemeente Amsterdam heeft de groep geselecteerd uit drie inzendingen voor een coöperatief woonproject op de nieuwbouwlocatie. De bouw start halverwege 2019.
Lees verder (NUL20, 18 april 2018)
Het Rotterdams Woongenootschap kan bouwen op de Lloydpier
Op de Lloydpier in het Lloydkwartier is grond gereserveerd voor fundamenteel anders wonen in Rotterdam. De Gemeente Rotterdam stelt er ruimte beschikbaar voor een nieuwe wooncoöperatie. Dat betekent in een notendop: betaalbaar én kwalitatief duurzaam wonen voor gezinnen, midden in de stad.
Lees verder (Rotterdams Woongenootschap, 11 april 2018)
Lees ook: Nieuw woonconcept moet middengroepen in Rotterdam vasthouden (Cobouw, 12 april 2018)
Copekcabana en Ymere: principeakkoord over beheer woonblokken Van der Pek
Nul20, 7 februari 2018
Copekcabana en Ymere hebben een principeakkoord gesloten voor het beheer van twee huizenblokken met in totaal dertig sociale huurwoningen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. De panden blijven eigendom van de corporatie. Wel nemen de leden van Copekcabana een aantal beheertaken over, zoals het onderhoud van de panden en de binnentuin. Voor het gebruik van de panden wordt een collectieve huur betaald.
Actie-onderzoek voor betere ondersteuning van collectief wonen
SURF, februari 2018
Hoe kunnen we de ontwikkeling van collaborative housing (wonen met een vorm van gezamenlijkheid) in Nederland ondersteunen, door te leren van Nederlandse pionierservaringen en van internationale voorbeelden? Dat is de hoofdvraag van het SURF-project van het onderzoeksteam van Vincent Gruis en Darinka Czischke (TUD).
De onderzoekers werken nauw samen met de Amsterdamse woningcorporaties De Key en Rochdale, de Amsterdamse organisatie voor bewonersondersteuning Woon! en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS).
Lees verder
Zie ook: website Co-Lab Research
Intentieovereenkomst Het Rotterdams Woongenootschap en Timpaan
Het Rotterdams Woongenootschap, 22 januari 2018
De stap van initiatief naar realisatie kan gezet worden voor eerste bouwproject van de nieuwe Rotterdamse wooncoöperatie: Het Rotterdams Woongenootschap heeft op 22 januari een intentieovereenkomst getekend met maatschappelijk ontwikkelaar Timpaan die is gericht op de ontwikkeling van circa 100 tot 200 aantrekkelijke, duurzame en betaalbare gezinsappartementen voor de middengroep in of rond het centrum van Rotterdam.
Coöperatieve woningbouw met aandeelhouderschap werkt in Antwerpen
Een proefproject in Antwerpen laat zien dat coöperatieve woningbouw ook in andere Europese landen potentie heeft.
Lees de blog van Clenn Kustermans en Nele Verdonck (ontwerpbureau OMGEVING, Antwerpen).
‘De Ymeres moeten van hun monopolie af’
Het Parool, 7 augustus 2017
Sociale verhuurders vergeten hun taak door niet mee te werken aan wooncoöperaties als Copekcabana, schrijft Adri Duijvestein, oud-lid van de Tweede en Eerste Kamer voor de PvdA.
Kamerbrief financiering (woon)coöperaties
Kamerbrief, 12 juli 2017
Steeds meer burgerinitiatieven ontwikkelen zich tot maatschappelijke ondernemingen, waarmee ook steeds meer geld gemoeid is. Als nieuwe instituties blijkt het echter niet zo makkelijk een lening te krijgen van een bank. De Tweede Kamer verzocht de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën daarom enige tijd geleden knelpunten en mogelijkheden voor overheidssteun te verkennen. Ook wooncoöperaties horen hiertoe, aldus een toezegging van de minister voor Wonen en Rijksdienst op een motie uit oktober 2016.
In de afgelopen anderhalf jaar zijn vanuit de ministeries verschillende onderzoeken uitgevoerd en activiteiten opgezet. Als afronding van dit proces stuurde minister Dijsselbloem van Financiën op 12 juli 2017 een brief naar de Tweede Kamer over de Financiering coöperaties met een maatschappelijk doel. De kamerbrief gaat in op zowel zorg-, woon- als energiecoöperaties en constateert dat het vinden van financiering voor initiatieven wordt bemoeilijkt door hun nieuwheid, gebrekkige kennis en ervaring en moeite met het rond krijgen van de businesscase. Deze bevindingen liggen in lijn met wat de deelnemers binnen het actieprogramma Wooncoöperaties ondervinden. Het programma van Platform31 beoogt hierin stappen te zetten, zoals ook aangegeven in de kamerbrief. Onder andere een werkgroep met de Rabobank, woningcorporaties, experts en het ministerie van BZK, werkt aan financieringsconstructies. Later dit jaar zal een eerste model, waarbij het experiment met de verkoopregels vanuit woningcorporaties cruciaal is, gepresenteerd worden. Hiermee kunnen veel van de huidige knelpunten voor initiatieven worden opgelost. Platform31 zet zich in ieder geval tot eind 2018 om de wooncoöperatie een positie te geven binnen de Nederlandse volkshuisvesting.
Lees de kamerbrief (pdf)
Deze huurders worden straks hun eigen huurbaas
NRC, 17 juli 2017
In de Haagse Roggeveenstraat kopen huurders hun eigen straat en redden daarmee hun huizen van de sloop. Huurders in andere steden willen dat ook wel. „Maar dan moet de corporatie wel meewerken.”
NOS bij start groot onderhoud Dekemahiem
Jirnsum, 11 juli 2017
De NOS was vorige week aanwezig bij de start van het groot onderhoud dat de Vereniging Doarpskorporaasje Jirnsum laat uitvoeren aan Dekemahiem. Het is nu een jaar geleden dat de VDJ de 25 woningen van Dekemahiem kocht van Elkien en daarmee van de sloop wist te redden. Landelijk gezien was dit een unieke gebeurtenis. Vorige week was het moment gekomen dat er gestart kan worden met het groot onderhoud aan de woningen.
De wooncoöperatie als nieuwe vorm van zelfbeheer
Omslag, maart 2017
Een wooncoöperatie is vorm van wonen waarin de zeggenschap en zelforganisatie van de bewoners voorop staat. Deze nieuwe vorm van (huur)wonen is in Nederland nog vrij nieuw, en er is nog veel kennis en ervaring nodig om de wooncoöperatie ook in ons land tot een succes te maken. Daarom organiseerde Omslag op 25 maart een Aanloopdag over wooncoöperaties, met medewerking van Bernard Smits. Zo’n 25 deelnemers beleefden een pittig-informatieve middag.
‘Woongroepen zijn onmogelijk geworden’
Het Parool,13 maart 2017
De regels in Amsterdam voor woningdelen zijn begin dit jaar ingrijpend veranderd. Woongroepen bestaan niet meer en worden aangemerkt als kamerhuurders.
Amsterdam: Gemeente lanceert grondprijzen voor huurders die zelfbouw willen
Het Parool, 29 november 2016
De zelfbouwwoning voor huurders in Amsterdam is in de maak. De stad gaat voor nieuwbouwwoningen met korting grond ter beschikking stellen aan wooncoöperaties van huurders met lage inkomens.
Autoriteit Woningcorporaties doet uitspraak over klacht wooncoöp Finsterwolde
Cooplink, 4 november 2016
De Autoriteit Woningcorporaties (AW), het orgaan vanuit de overheid dat toezicht houdt op de woningcorporaties, heeft Wooncoöperatie Finsterwolde (in oprichting) gelijk gegeven. Hun verhuurder Acantus had € 5000,- ter beschikking moeten stellen zodat de bewoners een wooncoöperatieplan kunnen opstellen.
Minister Blok wil MGE-regelingen voor wooncoöperaties toestaan
bron: NUL20 – 20 juni 2016
Minister Blok (Wonen) wil wooncoöperaties meer experimenteerruimte geven om deze nieuwe woonvorm meer kans van slagen te geven.
Een woningcoöperatie opzetten vergt een lange adem
bron: Follow the Money – 6 mei 2016
Sinds senator Adri Duivesteijn in 2013 de beheercoöperatie een wettelijke status wist te geven, krijgen ook andere typen woningcoöperatie meer aandacht. Zo’n huurderscoöperatie is een aansprekend idee, maar er zijn enkele serieuze knelpunten.
Volop interesse voor wonen in Finsterwolde
bron: Dagblad van Het Noorden – 22 april 2016
De interesse voor leegstaande- en vrijkomende huurwoningen in Finsterwolde is overweldigend. Dat zegt Coöperatie Finnewold die in korte tijd 125 aanmeldingen heeft.
Vluchtelingen krijgen toch woning van woningcoöperatie
bron: Het Parool, www.parool.nl – 1 maart 2016
Het plan van woningcoöperatie Samenwerking in Zuid om drie vluchtelingen een huurwoning te geven gaat gewoon door. Dat is maandag besloten door de ledenraad.
‘Coöperatie kan gat in woningmarkt dichten’
bron: Het Parool, www.parool.nl – 23 februari 2016
Overal willen groepen huurders hun eigen huis bouwen. Plannen voor ‘wooncoöperaties’ zijn er ook in Amsterdam, maar niet één is uitgevoerd. Zonde, zegt woningbouwexpert Erwin Beltman.
Er is nog een lange weg te gaan voor zelfbouwende huurders
bron: Het Parool, www.parool.nl – 31 januari 2016
Punt voor punt – Amsterdam stelt grond beschikbaar aan wooncoöperaties van huurders. Die kunnen hun eigen huis ontwerpen en beheren op het Archimedesplantsoen, Centrumeiland of het Havenstraatterrein. Toch hebben ze nog een lange weg te gaan.
Nog veel obstakels voor oprichten wooncoöperatie
bron: Woonbond – 15 december 2015
Tussen droom en daad liggen wetten in de weg en praktische bezwaren. Deze beroemde dichtregel van Willem Elschot gaat zeker op voor het oprichten van een wooncoöperatie, waarbij bewoners gezamenlijk het eigendom en/of beheer van hun woningen willen overnemen.
Experiment wooncoöperaties in grote steden
bron: Binnenlands Bestuur, www.binnenlandsbestuur.nl - 11 juli 2015
Kennisorganisatie Platform31 gaat de komst van nieuwe wooncoöperaties stimuleren. Huurders hebben met de komst van de nieuwe Woningwet per 1 juli meer mogelijkheden gekregen om zelf een coöperatieve vereniging op te richten. Doel is meer mensen eigen verantwoordelijk te geven voor hun woning én woonomgeving.
Actieprogramma voor woningcorporatie van huurders in grote steden
bron: Nu.nl, www.nu.nl – 11 juli 2015
Een groeiende groep Nederlanders wil zelf het beheer van woningen overnemen om zo meer zeggenschap te krijgen. Kennisorganisatie Platform31 experimenteert al langer met groepen mensen die dergelijke initiatieven nemen. Nu komt er een actieprogramma in vijf grote steden.
De Woningwet gaat pijn doen in de leefbaarheid van wijken!?
Blog Vera Beuzenberg, Platform31
Wonen Limburg start proef wooncoöperatie
Op 1 juli 2015 gaat de herziene woningwet in werking. Hierin krijgen huurders de mogelijkheid het een wooncoöperatie te vormen, mits zij organisatie en financiering rond krijgen. Wonen Limburg, een van de grootste corporaties in de provincie, wil dit niet afwachten en start op eigen initiatief een proef met een wooncoöperatie.
Doelgroep zijn jongeren die graag in hun dorp willen blijven wonen, maar geen geschikte woningen kunnen vinden. De corporatie heeft met de provincie, gemeenten en banken een constructie ontwikkeld waarmee starters een woning kunnen kopen. Of het in de praktijk gaat werken, valt nog te bezien maar Wonen Limburg loopt in elk voorop in de ontwikkelingen.
Politiek wisselgeld pakt voor wooncoöperatie uit als startkapitaal
Eric Harms, Tijdschrift voor de Volkshuisvesting – oktober 2014
Aantredend senator Adri Duivesteijn lanceerde in maart 2013 de wooncoöperatie als instrument om de zeggenschap over het wonen weer bij de mensen zélf te krijgen. En bracht haar eind 2013 in als middel voor minister Blok om de goedkeuring van de PvdA in de Eerste Kamer voor het Woonakkoord binnen te halen. Inmiddels kan het concept van de wooncoöperatie rekenen op enthousiaste reacties én serieuze aandacht. Wat zich liet aanzien als politiek wisselgeld blijkt nu dus wel degelijk startkapitaal te zijn. Nu alleen de feitelijke uitwerking nog.
Pilot wonen in zelfbeheer van start
bron: Nederlandse Woonbond, www.woonbond.nl – 14 oktober 2014
Op het Woonbondsymposium over zelfbeheer in de volkshuisvesting op 21 juni in Arnhem, kondigde de Woonbond aan wonen in zelfbeheer actief te gaan bevorderen. De bond gaat huurders ondersteunen in het opzetten van zelfbeheerprojecten en wooncoöperaties en het Woonbond Kennis- en Adviescentrum start hiertoe een pilot. Op 1 oktober is ‘Twee Blokken Stad’ in Rotterdam uitgekozen als proefproject.
Kleine woningcoöperaties in de lift
bron: NOS.nl – 27 september 2014
De interesse bij particulieren in het opzetten van een eigen woningbouwvereniging stijgt. Er zijn nu zo’n honderd initiatieven. Dat zegt Platform 31, een kennisinstituut op het gebied van bouwen en wonen. Het platform begeleidt veertien van dit soort projecten.
Ontmoeten en ervaring uitwisselen?
Bij het opzetten en professionaliseren van een wooncoöperatie komt heel wat kijken. Alle feiten, weetjes en antwoorden vind je bij Cooplink, dé vereniging van alle wooncoöperaties en initiatieven.