- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier de Wooncoöperatie
- Nieuws over de wooncoöperatie
- Taxatierichtlijn voor wooncoöperaties
Inhoud kennisdossier
- Nieuws
- Platform31 en de wooncoöperatie
- De wooncoöperatie: vraag en antwoord
- Gemeentelijk beleid
- Aan de slag
- Hernieuwd Actieprogramma 2020-2023
- Projectopzet
- Deelnemende pilots:
- Achterhoekse wooncoöperatie
- Centraal Wonen het Punt, Wageningen
- De Binnenhaven, Almere
- 1 2 3 Tiny Casade, Waalwijk
- Boschgaard, Den Bosch
- Leeuwenhoek, Delft
- WaddenWonen, Schiermonnikoog
- Wijland Woonpioniers
- OngeWoon, Haarlem
- Small Smart Living, Harderwijk
- Markvelde, Twente
- Klein Oers, Veldhoven
- De Nieuwe Meent, Amsterdam
- De Huisdieren, Dieren
Taxatierichtlijn voor wooncoöperaties
augustus 2023
Samen met taxateurs en deskundigen heeft Platform31 een richtlijn opgesteld voor de waardering van vastgoed of gronden voor wooncoöperaties. Deze bestond eerder nog niet. De richtlijn geeft handvatten aan taxateurs, overheden, (aspirant-)bewoners en verkopende partijen zoals een gemeente, een woningcorporatie en aan eigenaren van commercieel of maatschappelijk vastgoed.
De wooncoöperatie (of coöperatieve woonvereniging) is een relatief onbekend concept in Nederland. Dat is anders dan in buurlanden als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen. Er zijn tal van problemen bij Nederlandse gemeenten, banken en andere organisaties: onbekendheid, financiering, regelgeving, locaties, de mindset dat ‘het niet in ons werksysteem past’. Een vaak optredend probleem bij gemeenten is de taxatie van vastgoed dat (mogelijk) bedoeld is voor wooncoöperaties: hoe waardeer je iets dat bedoeld is om niet op de vrije markt te komen? Deze taxatierichtlijn geeft handvaten hiervoor.
Waardebepaling van wooncoöperaties
De marktwaarde wordt gebruikt als uitgangspunt voor de waardering van het vastgoed van een coöperatie. Als er binnen afzienbare tijd een nieuwe bestemming voor het gebouw wordt verwacht, wordt de waarde gebaseerd op toekomstig gebruik. Tot zover is dit vergelijkbaar met andere taxaties.
Wooncoöperaties hebben echter specifieke aspecten die de waardebepaling beïnvloeden. Deze bijzondere aspecten kunnen variëren, zoals de beoogde doelgroep, toewijzingsregels, huurvoorwaarden en bepalingen die de verkoop belemmeren. De taxateur moet het waarde-effect van deze bijzondere aspecten kwantitatief inzichtelijk maken om ervoor te zorgen dat de waardering marktconform is. Er zijn geen standaard rekenregels en kengetallen voor deze aspecten. Deze bijzondere aspecten maken dat de marktwaarde bij een wooncoöperatie lager zal uitvallen dan bij een commerciële marktwaarde.
Duidelijke richtlijnen
Deze taxatierichtlijn biedt duidelijke richtlijnen voor alle betrokken partijen bij het bepalen van de waarde van vastgoed voor coöperatief woongebruik. Daarmee is deze taxatierichtlijn de eerste in zijn soort. Wij hopen dat meer duidelijkheid leidt tot minder discussie over de waarde van een bepaald object, en dat de richtlijn op die manier bijdraagt aan een snellere realisatie van wooncoöperaties.
Download de Taxatierichtlijn wooncoöperaties