- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier de Wooncoöperatie
- Nieuws over de wooncoöperatie
- Wooncoöperatie de Torteltuin spreekt bij VN
Inhoud kennisdossier
- Nieuws
- Platform31 en de wooncoöperatie
- De wooncoöperatie: vraag en antwoord
- Gemeentelijk beleid
- Aan de slag
- Hernieuwd Actieprogramma 2020-2023
- Projectopzet
- Deelnemende pilots:
- Achterhoekse wooncoöperatie
- Centraal Wonen het Punt, Wageningen
- De Binnenhaven, Almere
- 1 2 3 Tiny Casade, Waalwijk
- Boschgaard, Den Bosch
- Leeuwenhoek, Delft
- WaddenWonen, Schiermonnikoog
- Wijland Woonpioniers
- OngeWoon, Haarlem
- Small Smart Living, Harderwijk
- Markvelde, Twente
- Klein Oers, Veldhoven
- De Nieuwe Meent, Amsterdam
- De Huisdieren, Dieren
Wooncoöperatie de Torteltuin spreekt bij VN
14 november 2024
Wooncoöperatie de Torteltuin is in oktober 2024 naar Genève afgereisd om voor de Verenigde Naties te spreken tijdens een workshop Betaalbare Huisvesting van de Committee on Urban Development, Housing and Land Management. Daar hielden zij een pleidooi voor een internationaal publiek van burgemeesters, beleidsmakers en gezagsdragers om meer te doen om wooncoöperaties te steunen. Zo kan volgens hen de overheid meer land beschikbaar stellen voor wooncoöperaties en kunnen banken en overheden een groter gedeelte van de woonprojecten financieren via leningen.
De Torteltuin verwacht begin 2025 te gaan starten met de bouw van hun houten wooncomplex in Amsterdam, waarin 40 duurzame en betaalbare woningen worden gerealiseerd en meerdere gemeenschappelijke ruimtes. Ze werken hier al 4,5 jaar hard aan met een groep enthousiaste jonge mensen, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Het totaalbedrag van iets meer dan 12 miljoen euro voor het gebouw moet voor een gedeelte uit eigen zak betaald worden. Dat bedrag van rond de 1,4 miljoen euro verzamelt de groep door crowdfunding-campagnes te starten, subsidies aan te vragen, leningen met impactinvesteerders aan te gaan en door de verkoop van obligaties aan familie, kennissen en geïnteresseerden. Maar voor een groep jonge starters blijft dit bedrag bij elkaar krijgen natuurlijk een grote financiële opgave.
Onder aanwezigen in Geneve was grote interesse voor de wooncoöperatie als voorbeeld van betaalbare huisvesting, waarin ook oog is voor gemeenschap en burgerschap. In Genève benadrukten de sprekers namens de Torteltuin echter ook hoeveel tijd het opzetten van een wooncoöperatie kost. De groep heeft afgelopen 4,5 jaar gezamenlijk zo’n 22.000 uur aan vrijwilligerswerk geleverd (dat zijn 12 fte’s voor een heel jaar!). Daarmee is het opzetten van een wooncoöperatie nog (te veel) een prestatie voor doorzetters. Als beleidsmakers deze woonvorm serieus willen nemen, zal er ook meer steun moeten komen vanuit overheden, en het hele proces veel gemakkelijker maken. Deze boodschap heeft de Torteltuin in ieder geval helder verwoord aan de VN.