- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier de Wooncoöperatie
- Nieuws over de wooncoöperatie
- Eerste Utrechtse wooncoöperatie van start
Inhoud kennisdossier
- Nieuws
- Platform31 en de wooncoöperatie
- De wooncoöperatie: vraag en antwoord
- Gemeentelijk beleid
- Aan de slag
- Hernieuwd Actieprogramma 2020-2023
- Projectopzet
- Deelnemende pilots:
- Achterhoekse wooncoöperatie
- Centraal Wonen het Punt, Wageningen
- De Binnenhaven, Almere
- 1 2 3 Tiny Casade, Waalwijk
- Boschgaard, Den Bosch
- Leeuwenhoek, Delft
- WaddenWonen, Schiermonnikoog
- Wijland Woonpioniers
- OngeWoon, Haarlem
- Small Smart Living, Harderwijk
- Markvelde, Twente
- Klein Oers, Veldhoven
- De Nieuwe Meent, Amsterdam
- De Huisdieren, Dieren
Eerste Utrechtse wooncoöperatie van start
Persbericht Woongroep Overhoop, 20 februari 2020
Woongroep Overhoop in Utrecht Overvecht tekent vandaag het koopcontract voor het pand dat ze nu huren van Mitros. Het is de tweede keer in heel Nederland dat een groep huurders collectief hun woning van een woningcorporatie koopt.
Overhoop vormt sinds 2008 een christelijke, multiculturele woongemeenschap aan de Camera Obscuradreef in Overvecht-Zuid. De bewoners doen veel samen, zijn actief in de buurt en hebben naast een weggeefwinkel ook gastenkamers voor mensen die tijdelijk onderdak zoeken.
Groene renovatie
Met de koop en verplichte renovatie voorkomen ze de sloop van het pand, dat aan een flinke opknapbeurt toe is. Ze willen deze zomer beginnen aan een grondige renovatie waarbij ze het hele gebouw inpakken met isolatie en van het gas af gaan, zo veel mogelijk met gebruikte bouwmaterialen. Het gebouw zal dan bestaan uit twee winkels en zes woningen. De renovatie voeren ze uit met hulp van professionals en een grote groep vrijwilligers.
Het is nog maar één keer eerder een groep huurders gelukt om als wooncoöperatie eigenaar te worden van hun woning, sinds de Woningwet in 2015 de mogelijkheid creëerde. De eerste was een groep bewoners van de Haagse Roggeveenstraat die samen hun hele straat kochten. Financiering is het grote struikelblok. Het is in Nederland voor een woonvereniging bijna niet mogelijk om een hypotheek te krijgen.
Vrienden
‘Wij hebben aan vrienden gevraagd om allemaal duizend euro te lenen’, vertelt Frank Mulder, een van de initiatiefnemers. ‘Zo kregen we 2,5 ton bij elkaar. Toen stapte ook de Protestantse diaconie in met een lening en vervolgens een Duitse duurzame bank. We hebben nog één ton nodig, om die te lenen zijn we nu in gesprek met de gemeente Utrecht.’
Bij het plan, waar vier jaar aan is gewerkt, kreeg Overhoop hulp van Gerben Kamphorst, specialist op het gebied van innovatieve ruimtelijke plannen. De levering vindt plaats zodra de financiers en de Autoriteit Woningcorporaties hun handtekening hebben gezet.
Waarom is Overhoop christelijk? “Ons geloof helpt ons om als imperfecte en zwakke mensen samen te leven”, zegt Shima Sabghi, een bewoonster van Iraanse afkomst. “We zijn allemaal heel verschillend, maar door de liefde die God geeft zijn we toch een familie. En daar kunnen dan ook weer andere mensen uit Overvecht aan meedoen, van wat voor geloof of achtergrond ook.”
Meer informatie
Ontmoeten en ervaring uitwisselen?
Bij het opzetten en professionaliseren van een wooncoöperatie komt heel wat kijken. Alle feiten, weetjes en antwoorden vind je bij Cooplink, dé vereniging van alle wooncoöperaties en initiatieven.