Small Smart Living, Harderwijk

Pilot Hernieuwd Actieprogramma wooncoöperatie Platform31

Dit initiatief bestaat eruit om 20 microwoningen, gemeenschappelijke ruimtes en tuin te realiseren in Harderwijk. Een kleine ontwikkelaar heeft al een koopovereenkomst getekend voor de grond met de gemeente Harderwijk. Er wordt op dit moment gewerkt aan het voorlopig ontwerp en er worden berekeningen gemaakt voor de constructie en installaties. De gemeente werkt aan de aanpassing van het bestemmingsplan. Er zijn op dit moment ongeveer 125 geïnteresseerden van verschillende leeftijden voor dit plan, zonder dat er veel ruchtbaarheid aan is gegeven.

Er zijn drie typen kleine woningen, van 32, 36 en 40 m2 g.o., allemaal met een extra verdieping op een entresol (die telt niet mee in de m2). De gemeenschappelijke ruimtes bedragen ongeveer 160m2 g.o. Bewoners beslissen samen over allerhande zaken als de inrichting van de gemeenschappelijke tuin, de gemeenschappelijke ruimtes en het gebruik van de parkeerplaats. Small Smart Living streeft naar een hechte gemeenschap waarin gemeenschappelijkheid en samen delen door iedereen als prettig ervaren wordt. Huren gaan variëren tussen de 640 euro en 760 euro per maand. Bewoners leggen gemiddeld circa 28.000 euro in.

Bewoners vormen samen een woonvereniging, nemen besluiten, kennen nieuwe leden toe en bepalen de huurhoogte. De woningen kunnen niet worden verkocht, waardoor ze altijd in de betaalbare huur zullen blijven.

Op dit moment is het onduidelijk of de plannen voor een wooncoöperatie door zullen gaan, of dat de twintig woningen afzonderlijk zullen worden verkocht. In het laatste geval komt er geen wooncoöperatie.

Small Smart Living

Meer informatie

Procesbegeleider: Gerben Kamphorst
Website: www.smallsmarthouses.nl

Ontmoeten en ervaring uitwisselen?

Bij het opzetten en professionaliseren van een wooncoöperatie komt heel wat kijken. Alle feiten, weetjes en antwoorden vind je bij Cooplink, dé vereniging van alle wooncoöperaties en initiatieven.