- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier de Wooncoöperatie
- Nieuws over de wooncoöperatie
- Koplopersgroep wooncoöperaties
Koplopersgroep wooncoöperaties
In de eerste plaats worden een aantal nieuwe initiatieven in Nederland die concreet werken aan coöperatief wonen, bijeengebracht. Binnen dit praktijkexperiment wisselen ze kennis en ervaringen uit en zal gezocht worden naar oplossingen voor de knelpunten waar zij tegenaan lopen.
Uit de 21 aanmeldingen bij Platform31 zijn voorlopig 14 koplopers gekozen voor deelname aan een Community of Practice. Daarbij is gelet op het type wooncoöperatie, de fase van het initiatief, draagvlak en diversiteit. Zo omvat de koplopersgroep verschillende projecten die een voorbeeld kunnen zijn voor vergelijkbare initiatieven in Nederland.
Klik hier voor de 14 geselecteerde initiatieven
1. VVE Oosterpark, Assen
Eigenaren van het appartementencomplex zijn van plan vervangende nieuwbouw te plegen. Vanwege het collectief particulier opdrachtgeverschap en de energieoplossing in het gebouw wordt een coöperatieve vereniging verkozen, naast een VVE.
2. Vereniging Kleine Kernen Achterhoek
Plan voor renovatie en herbestemming van leegstaande boerderijen voor particuliere verhuur door deze onder te brengen in een coöperatie. Toekomstige bewoners moeten zich als lid inkopen en krijgen zo een aandeel in de vereniging.
3. Woongroepenoverleg Leeuwarden
Omdat hun bestaan vanwege nieuwe regelgeving bedreigd wordt, willen drie Centraal Wonen projecten en een woongroep zelfstandig verder gaan. Momenteel wordt gehuurd van een woningcorporatie die bereid is mee te gaan in de verkenning.
4. Wooncoöperatie Zoetermeer
Voorstel van lokale ondernemers om bestaande huurwoningen, deels het bezit dat afgestoten wordt door corporaties, onder te brengen in een wooncoöperatie. Doelgroep zijn de middeninkomens die door een spaarproduct tevens risicovrij vermogen kunnen opbouwen.
5. Hof van Moeder Aarde, Lochem
Initiatief voor een kleinschalige, duurzame woon-werkgemeenschap met collectief eigendom en beheer. De coöperatieve vorm waarborgt de rechten en plichten van de leden-bewoners.
6. Wooncooperatie Finsterwolde
Samenwerking van de Stichting Belangengroep Finsterwolde en het lokale actiecomité tegen de voorgenomen sloop van sociale huurwoningen in het dorp. Het plan voor oprichten van een wooncoöperatie wordt ondersteund door corporatie Acantus en de gemeente.
7. Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG)
Verkenning van de mogelijkheid de hele organisatie van Toegelaten Instelling naar een wooncoöperatie om te zetten. WBVG is een kleinschalige corporatie met grote mate van zelfbeheer waar de coöperatieve vorm beter bij zou passen.
8. Woningcorporatie Talis
De corporatie merkt dat huurders steeds meer behoefte hebben aan zelfbeheer en zelfbestuur. Binnen het bezit van Talis zijn enkele woonprojecten die zich lenen voor overdracht naar een wooncoöperatie.
9. Knarrenhof, Zwolle
Initiatief van een groep senioren voor de bouw van een hofje met levensloopbestendige woningen voor lage en middeninkomens, zowel in huur als koop. Nadruk ligt op gezamenlijkheid en zelfredzaamheid. Interesse bestaat inmiddels ook elders in Nederland.
10. Coöperatief Wonen
Plan van enkele professionals in de volkshuisvesting voor kleinschalige woningbouw in gemeenschappelijk eigendom op verschillende locaties in de Randstad. Leden kopen zich in met een aandeel in hun woning en voeren gezamenlijk beheer op het pand.
11. Gemeente Almere en woningcorporatie Goede Stede
Nieuwbouwproject in de vorm van een wooncoöperatie voor senioren met een laag inkomen. Huren dienen derhalve in de sociale sector te liggen. Bewoners voeren deels zelf beheer.
12. Gemeente Almere en woningcorporatie De Key
Nieuwbouwproject voor 20 appartementen in het Homeruskwartier, Almere Poort. Beoogd is een vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap binnen het programma ‘Ik Bouw Betaalbaar’ in Almere, bedoeld voor zelfbouw door lage inkomens.
13. Huurdersvereniging van der Pekbuurt, Amsterdam
Binnen de renovatie van de buurt willen een aantal woonblokken een vorm van sociale collectieve verhuur op coöperatieve basis ontwikkelen. Dit gebeurt in samenwerking met woningcorporatie en eigenaar Ymere.
14. De Groene Gemeenschap, Amsterdam
Bewoners van een complex met zelfstandige sociale huurwoningen en een gemeenschappelijke ruimte willen de reeds bestaande zelforganisatie nog verder vergroten. In overleg met corporatie Rochdale wordt onderzocht hoe het collectief eigendom van de woningen is te verweven, waarbij de bewoners gaan huren van de wooncoöperatie.
Ontmoeten en ervaring uitwisselen?
Bij het opzetten en professionaliseren van een wooncoöperatie komt heel wat kijken. Alle feiten, weetjes en antwoorden vind je bij Cooplink, dé vereniging van alle wooncoöperaties en initiatieven.