Actueel

2e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie

NPLW, 8 oktober 2024

In de 2e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI) is 674 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van 286.000 woningen van woningeigenaren en bewoners in gemengde vve’s. Gemeenten moeten de SpUk LAI uiterlijk 31 oktober 2024 aanvragen. De SpUk LAI is onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma.

Lees verder


TNO brengt ernst en verschillen in energiearmoede in kaart

TNO, 17 september 2024

In 2023 kampten naar schatting 400 duizend huishoudens met energiearmoede, zo bleek eerder uit de Monitor Energiearmoede van TNO en het CBS. TNO deed in een nieuwe studie voor het eerst onderzoek naar de mate van energiearmoede bij huishoudens. Door de zogenoemde energiearmoedekloof te meten wordt voor het eerst het niveau van energiearmoede in kaart gebracht. De studie ging uit van verschillende energieprijsniveaus (laag, midden en hoog) zonder compensatiemaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat bij een midden energieprijs de totale energiearmoedekloof 250 miljoen euro per jaar bedraagt.

Lees verder


Armere huishoudens investeren minder in zonnepanelen

ESB, 14 augustus 2024

Bijna tachtig procent van de eigenaren van een eengezinswoning gaf in 2023 aan in zonnepanelen te hebben geïnvesteerd of dat te overwegen. Daarbij zijn duidelijke verschillen zichtbaar naar de welvaartspositie van deze huishoudens. Huishoudens uit lagere welvaartkwartielen hebben minder vaak zonnepanelen dan huishoudens met hogere welvaartsposities, en ze overwegen minder vaak een investering in de komende twee jaar.

Lees verder


Start internetconsultatie over wijziging Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Volkshuisvesting Nederland, 26 juli 2024

De internetconsultatie over de voorgestelde wijziging van de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). is gestart. Doel van de wijziging is de regeling aantrekkelijker en passender te maken voor private verhuurders. In de gewijzigde SVOH zijn verbetervoorstellen van verhuurders, marktpartijen en belangenorganisaties verwerkt. Tijdens de internetconsultatie kan iedereen op de voorgestelde wijzigingen reageren. Dat kan tot en met 23 augustus 2024.

Lees verder


Tijdelijk Noodfonds Energie geeft steun aan 110.000 huishoudens

Noodfonds Energie, 25 juli 2024

Het Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) heeft van begin januari 2024 tot eind maart 2024 steun geboden aan huishoudens in energiearmoede. Huishoudens met een laag inkomen (tot 200% van het sociaal minimum) en een hoge energierekening kwamen in aanmerking voor steun. In totaal hebben 194.033 huishoudens een aanvraag gedaan. Daarvan zijn 110.937 aanvragen goedgekeurd met een gemiddeld steunbedrag van € 97 per maand.

Lees verder


Meer geld voor woningisolatie kwetsbare huishoudens

RVO, 18 juli 2024

Gemeenten kunnen extra budget aanvragen voor een doe-het-zelfaanpak voor woningisolatie. Dit gaat vanuit de 2e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SPUK LAI). Sinds 1 juli is hiervoor 25,5 miljoen euro beschikbaar.

Lees verder


Compensatie en energiebesparing remden energiearmoede

CBS, 2 juli 2024

Naar schatting 400 duizend huishoudens kampten in 2023 met energiearmoede. Dat zijn er 70 duizend meer dan in 2022. Ondanks deze stijging was het aandeel huishoudens met energiearmoede duidelijk lager dan in de jaren ervoor. Deze ontwikkeling hangt samen met de steunmaatregelen vanuit de overheid en de energiebesparing door huishoudens in reactie op de hogere energieprijzen. Zonder deze steunmaatregelen zou de energiearmoede groter zijn geweest. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS.

Lees verder


Energiehulp met lokale inbedding het meest effectief

TNO, 28 juni 2024

Veel gemeenten ondersteunen hun bewoners die te maken hebben met energiearmoede door de inzet van energiecoaches, energiefixers en energieadviseurs. Deze energiehulpen ondersteunen bijvoorbeeld door het treffen van energiebesparende maatregelen, het verbeteren van het wooncomfort en het adviseren over te nemen verduurzamingsmaatregelen. TNO onderzocht welke kenmerken van deze energiehulp het meeste effect sorteren op de leefsituatie van de bewoners.

Lees verder


SCP: ‘Anders denken en doen om kwetsbare inwoners te bereiken’

Gemeente.nu, 26 juni 2024

Gemeenten weten mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben nog niet altijd goed te bereiken. ‘Ze denken nog teveel vanuit het aanbod en niet vanuit behoefte. Kwetsbare inwoners kunnen zo in grotere problemen komen. Er is daarom een omslag nodig.’ Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) na recent onderzoek.

Lees verder

Zie onderzoek Zien, luisteren en helpen (SCP)


Betaalbaarheid energie weer op niveau van voor de energiecrisis

De Nederlandse Bank, 7 juni 2024

De energierekening wordt weer beter betaalbaar. Gemiddeld genomen geven huishoudens de komende drie jaar naar verwachting 4% van hun besteedbare inkomen uit aan energie. Dat liep na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne op tot een piek van 7%. Ruwweg één op de drie huishoudens in de laagste inkomenscategorie is nog altijd financieel kwetsbaar voor stijgende energiekosten, hoewel dit een stuk lager is dan de 55% in 2022.

Lees verder


Gemeenten: “Kleine energiebesparende maatregelen helpen, maar grondige woningverbetering blijft nodig”

TNO, 4 juni 2024

Energiearmoedebeleid staat hoog op de politieke agenda en gemeenten spannen zich in om huishoudens bij te staan. Uit de monitor energiearmoedebeleid wordt duidelijk hoe zij vinden dat het gaat met de aanpak van energiearmoede, waar ze tegen aanlopen, en wat er beter kan.

Lees verder


Bijna alle huiseigenaren kunnen verduurzaming eigen woning financieren met spaargeld of lening

De Nederlandse Bank, 22 april 2024

Het overgrote deel van de huiseigenaren kan een serieuze verduurzaming van de eigen woning financieren met spaargeld of een lening. Het gaat dan om een woningisolatie tot energielabel B en een warmtepomp. Huiseigenaren verduurzamen hun woning meer de laatste jaren, maar toch blijft het verduurzamen van woningen achter op de doelstelling. Dit komt vooral doordat huishoudens eraan twijfelen of de investeringen zich wel terugbetalen, en doordat relatief weinig mensen gebruikmaken van beschikbare subsidies en gunstige leenvoorwaarden.

Lees verder


Vanaf 1 februari kunnen gemeenten ISDE-subsidie aanvragen én ontvangen namens woningeigenaren

1 februari 2024

Doordat gemeenten nu de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) namens woningeigenaren kunnen aanvragen en ontvangen, wordt het makkelijker voor – met name kwetsbare – huishoudens om hiervan gebruik te maken. Woningeigenaren hoeven dan zelf niet meer de subsidie aan te vragen. Daarnaast kunnen gemeenten de financiering voorschieten wanneer zij bijvoorbeeld de ISDE-aanvraag combineren met de extra middelen voor de lokale aanpak vanuit het Nationaal Isolatieprogramma. Gemeenten besluiten zelf op welke manier zij deze nieuwe werkwijze inzetten.

Lees verder (Volkshuisvesting Nederland)

Lees ook:


Energierekening blijft naar verwachting hoog

Berenschot, 5 februari 2024

De energierekening voor huishoudens blijft naar verwachting hoog tussen 2023 en 2035. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot in opdracht van Essent. Hogere belastingen op aardgas, stijgende netbeheerkosten en structureel hogere energieprijzen zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. Naast het onderzoek heeft Berenschot ook een discussiepaper gepubliceerd waarin zij reflecteert op de uitkomsten en aanbevelingen doet voor beleidsmakers.

Lees verder


Pak energiearmoede aan door in vertrouwen te investeren

15 december 2023

Een effectieve campagne, via sleutelpersonen achter de voordeur komen en het goede gesprek voeren. Dat zijn de drie belangrijkste tips uit gesprekken met verschillende initiatieven die zich inzetten om bewoners in kwetsbare posities te bereiken en energiearmoede te bestrijden. Wat deze tips verbindt, is dat ze allemaal bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen tussen de bewoner en diens omgeving.

Lees verder (Platform31)


Sleutelpersonen in de wijk helpen bij aanpak van energiearmoede

6 december 2023

Het aanpakken van energiearmoede begint bij een buurt waarin mensen naar elkaar omzien. Vanuit dit besef werkt het initiatief BuurtBaan in Amsterdam aan de sociale cohesie binnen verschillende wijken en stadsdelen. Sleutelpersonen uit de wijk komen in loondienst bij een welzijnsinstelling als BuurtBaner: iemand die contact onderhoudt met bewoners in een kwetsbare positie en zorgt voor een betere verbinding tussen bewoners en maatschappelijke instanties.

Lees verder (Platform31)


Energiearmoede aanpakken: een goede campagne is het halve werk

20 november 2023

Veel gemeenten hebben een aanpak die zich richt op het tegengaan van energiearmoede. Maar één van de vragen waar bijna alle gemeenten nog steeds mee worstelen is hoe ze de juiste huishoudens kunnen vinden. Zodra die in beeld zijn luidt de volgende vraag: hoe komen we achter de voordeur? In Dordrecht denken ze als marketeer. Van mond-tot-mondreclame tot een consistent ‘merk’.

Lees verder (Platform31)

Meer over dit onderwerp

Zie voor een uitgebreid overzicht van artikelen over de Energietransitie en Bestaanszekerheid en armoede op de website van Platform31.

En verder ook: Energiearmoede (Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie)

energiearmoede