- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Energiearmoede
- Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE)
Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE)
Sinds 2016 bestaat de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De subsidie is voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers voor energiebesparende of duurzame maatregelen in hun woning of bedrijfspand. Onder de subsidieerbare maatregelen zijn naast isolatiemaatregelen ook nog zonneboilers, warmtepompen, elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. De hoogte van het toegekende bedrag hangt af van de maatregel en de energieprestatie daarvan. De ISDE loopt tot 2030 en jaarlijks is er nieuw budget beschikbaar (in 2024 is dat 600 miljoen euro).
Omdat de ISDE alleen achteraf aangevraagd kan worden en lang niet alle particuliere eigenaren die voorfinanciering kunnen doen, kunnen gemeenten de subsidie ook voor hun bewoners aanvragen én sinds 2024 ook het subsidiebedrag namens hen ontvangen. Hierdoor kunnen ze bewoners nog meer ontzorgen, bijvoorbeeld via collectieve wijkaanpakken. In de praktijk zien we echter dat nog weinig gemeenten dit van plan zijn om te doen. Met name omwille van beperkte capaciteit.
Ook bij het ISDE wordt er door de hogere inkomens relatief vaker een aanvraag gedaan, maar het verschil met lagere inkomens is in de eerste helft van 2023 kleiner geworden.
Deze verschillende hierboven beschreven financieringvehikels zijn ook met elkaar te combineren. Zo wil de gemeente Haarlem bijvoorbeeld de financieringsmogelijkheden voor de bewoners bundelen, door één aanspreekpunt te creëren. Hiervoor zet de gemeente een marktpartij in om het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) uit te voeren en huiseigenaren daarbij volledig te ontzorgen. De huiseigenaren krijgen dan één aanspreekpunt voor alle isolatiemaatregelen die zij willen doen; de NIP-korting, de ISDE-subsidieaanvraag en andere financieringsmogelijkheden.
Lees meer over dit voorbeeld uit Haarlem.