- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Armoede en schulden
- Wet- en regelgeving
Inhoud kennisdossier
deel deze pagina via:
Wet- en regelgeving
Brede Schuldenaanpak
In de Brede Schuldenaanpak werkt het kabinet met een groot aantal partners aan maatregelen om de schuldenproblematiek aan de pakken. De belangrijkste doelen in deze aanpak zijn:
- Preventie en vroegsignalering
- Effectieve schuldhulpverlening
- Sociale incasso
Om deze doelen te bereiken zijn er vier, inmiddels afgeronde, wetgevingstrajecten ter ondersteuning van het voorkomen en oplossen van schuldenproblematiek.
Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
In de Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is vastgelegd dat vroegsignalering van schulden een wettelijke taak is voor de gemeente. De wetswijziging staat gemeenten expliciet toe om vroegtijdig informatie over betaalachterstanden te ontvangen van samenwerkingspartners zoals woningcorporaties of drinkwaterbedrijven. Gemeenten kunnen mensen met bijvoorbeeld huurachterstanden daardoor beter en sneller vinden en vervolgens helpen. Door het faciliteren van de uitwisseling van persoonsgegevens wordt de dienstverlening tevens verbeterd en ontstaan er kortere doorlooptijden.
Per 1 juli 2023 is de aflosperiode voor nieuwe schulden in de minnelijke schuldregeling natuurlijke personen (Msnp) verkort van 36 naar 18 maanden. Deze aanpassing is een gevolg van een wijziging van de Faillisementswet, waardoor de looptijd van de wettelijke schuldsaneringsregeling (Wsnp) is verkort naar 18 maanden. Het is belangrijk dat de Msnp en Wsnp op elkaar aansluiten omdat het minnelijke traject voorafgaat aan het wettelijke traject.
Om gemeenten te ondersteunen de vroegsignalering zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten heeft Divosa de Monitor Vroegsignalering Schulden. Meer informatie over deze wet vind je bij de VNG.
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
De beslagvrije voet moet voorkomen dat een te groot deel van het inkomen opgaat aan het aflossen van schulden. Per 1 januari 2023 is de wet gewijzigd. Zo kunnen onder andere nu meer mensen met beslag op hun inkomen en hoge woonkosten in aanmerking komen voor (tijdelijke) ophoging van de beslagvrije voet. Alle wijzigingen vind je terug in Factsheet 1 januari 2023 (pdf).
Meer informatie over deze wet vind je bij de VNG.
Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)
Gemeenten zijn verantwoordelijk om passende ondersteuning bij schulden te bieden aan hun inwoners. Om dit goed te kunnen doen is samenwerking tussen gemeenten, rechters en beschermingsbewindvoerders belangrijk. Daarom hebben gemeenten adviesrecht in de gerechtelijke procedure rondom schuldenbewind.
Meer informatie over het adviesrecht vind je bij de VNG.
Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd)
De Wskd is in het leven geroepen voor een betere borging van het bestaansminimum van mensen met schulden en het voorkomen van ophoging van schulden met onnodige kosten. De wet regelt een verbeterde uitwisseling van gegevens tussen beslagleggende partijen bij samenloop van beslagen en verrekeningen.
Meer informatie over deze wet vind je bij de VNG.