Vroegsignalering

Vroegsignalering is een verplichting voor gemeenten vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en heeft als doel om in een vroeg stadium betalingsachterstanden in beeld te krijgen en te voorkomen dat betalingsachterstanden en schulden verder oplopen en leiden tot beslaglegging of huisuitzetting. De gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is erop gericht om het vroeg signaleren van schulden makkelijker te maken. Dat draagt bij aan het voorkomen van problematische schulden en, indien nodig, het eerder inzetten van schuldhulpverlening.

Als betalingsachterstanden eerder worden gesignaleerd, kunnen bewoners sneller en makkelijker geholpen worden. Dit blijkt uit resultaten van pilots in verschillende gemeenten en onderzoek van Divosa. De gemeente zelf heeft er baat bij doordat er minder langdurige en kostbare trajecten nodig zijn, wat leidt tot minder ondersteuningskosten. Ook de vaste lasten organisaties hebben baat bij voegsignalering door minder incassokosten, minder huisuitzettingen en dus behoud van huurders. Woningcorporaties erkennen dit steeds meer en het tegengaan van financiële problemen bij huurder staat dan ook bij veel corporaties al jaren op de agenda.

De Monitor Vroegsignalering Schulden van Divosa ondersteunt gemeenten met een dashboard, bijeenkomsten en publicaties zodat zij vroegsignalering zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen inrichten en van elkaar kunnen leren. Bekijk de jaarrapportage 2022 van de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden.

Ook is er een onafhankelijk Keurmerk Sociaal Verantwoord Incasseren, dat toetst of een schuldeiser aan de richtlijnen van dit keurmerk voldoet.

De NVVK vergemakkelijkt en versnelt de samenwerking tussen gemeenten en vaste lasten partners met het Landelijk Convenant Vroegsignalering (een modelovereenkomst die zij kunnen gebruiken voor het maken en uniformeren van werkafspraken), de module Vroegsignalering en de community Vroegsignalering.

Platform31 publiceerde een drietal handreikingen over vroegsignalering:

Een interview met Annelies Nass over haar ervaringen met vroegsignalering en haar contact met inwoners vanuit o.a. de Kredietbank.

Platform31 en NVVK organiseerden in 2021 drie online themabijeenkomsten om woningcorporaties en gemeenten te inspireren en ondersteunen bij het goed en effectief toepassen van de gewijzigde Wgs.