- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Armoede en schulden
- Publicaties
- Meer onderzoek (2015-2014)
Inhoud kennisdossier
deel deze pagina via:
Meer onderzoek (2015-2014)
Geldzaken in de praktijk 2015
Sinds 2005 doet het Nibud één keer in de drie jaar onderzoek naar de manier waarop Nederlanders met hun geld omgaan en hun geldzaken organiseren.
Dit rapport geeft een actueel beeld van hoe het anno 2015 met de financiële zelfredzaamheid van consumenten gesteld is en hoe die zich in de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld.
Voor dit onderzoek zijn 1.444 Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar ondervraagd.
Armoede en Sociale Uitsluiting 2015
Het aantal huishoudens dat in hoge mate op een uitkering steunt, is tussen 2008 en 2014 gestegen.
Mede als gevolg van de economische crisis steeg het aandeel uitkeringsafhankelijke huishoudens de laatste jaren.
Het aandeel huishoudens dat langdurig sterk uitkeringsafhankelijk was, volgde een gelijke ontwikkeling. Deze hardnekkige situatie is al jaren aan de orde voor ongeveer 400.000 huishoudens.
Online webdossier Wat werkt bij schuldhulpverlening
In dit online dossier vindt u een combinatie van wetenschappelijk onderzoek en praktijkkennis op basis van evaluatieonderzoeken en de input van deskundigen.
In het dossier worden aanwijzingen geboden voor wat werkzame elementen zijn in schuldhulpverlening.
De vicieuze cirkel van armoede en ontbering doorbreken
Europa wil de armoede bestrijden. Het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) is een manier om dit te bereiken. In maart 2014 werd het fonds in het leven geroepen met als belangrijkste doel de vicieuze cirkel van armoede en ontbering te doorbreken door niet-financiële bijstand te verlenen aan de meest kwetsbare mensen in de EU.
“Voor mijn gevoel had ik veel geld”
Jongvolwassenen en schulden
Panteia heeft i.o.v. het ministerie van SZW de omvang en kenmerken van de schuldenproblematiek bij jongvolwassenen van 18 tot en met 27 jaar onderzocht. Het onderzoek kijkt naar de omvang en kenmerken van schulden, verschillen tussen groepen jong volwassenen en de oorzaak en beleving van schulden.
Lees meer
Omgaan met armoede
Frontliniewerkers aan het woord
In de frontliniepeiling 2014, ‘Omgaan met armoede’, vertellen frontliniewerkers over hun praktijkervaringen met armoede en hun opvattingen over dit groeiende probleem. De uitkomsten laten zien dat zij bezorgd zijn en vinden dat op een aantal fronten meer aandacht moet komen voor een effectieve aanpak van armoede.
Lees meer
De eindjes aan elkaar knopen
Cruciale vragen bij financiële problematiek
in de wijk
Deze handreiking helpt generalisten, beleidsmedewerkers en wethouders op weg bij het vormgeven van een integrale aanpak. Het boek geeft antwoord op vragen als: Hoe beïnvloeden schulden het gedrag van mensen? Welke risico’s lopen klanten bij bepaalde schulden? Hoe ga je over schulden in gesprek en hoe motiveer je de klant om zijn schulden echt aan te pakken?
Lees meer
It’s not like I’m poor
How Working Families Make Ends Meet in a
Post-Welfare World
In Amerika ruilen veel armen uitkeringen in voor laag betaalde arbeid. Daardoor krijgen zij recht op een belastingteruggave (earned income tax credit) en andere voorzieningen. Dit jaarlijkse financiële duwtje in de rug biedt gezinnen perspectief op een betere toekomst. Op basis van diepte-interviews met 115 families hebben de auteurs bekeken hoe gezinnen deze middelen gebruiken.
Lees meer
Het pauperparadijs
Een familiegeschiedenis
In Het Pauperparadijs beschrijft journalist Suzanna Jansen aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis hoe armoede van generatie op generatie wordt overgedragen. Ze beschrijft het armoede-mechanisme als een ‘onzichtbaar elastiek’ dat drie generaties in zijn greep houdt.
Lees meer
De brievenbus van mevrouw De Vries
Gekmakende post van onze (semi)overheid
Naar schatting heeft 80 procent van de problemen die terecht komen bij het sociaal wijkteam hebben te maken met post van (semi)publieke instanties. Met zijn oude, gehandicapte buurvrouw, mevrouw De Vries, als casus, beschrijft Stephan Steinmetz een Kafkaësk systeem waarbij de verzorgingsstaat kwetsbare burgers bestookt met brieven vol jargon en kluitjes in het riet.
Lees verder