- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Impact ondernemen
- Ecosysteem van impact ondernemen
- Verbeteren impact ecosysteem
Inhoud kennisdossier
Verbeteren impact ecosysteem
Er is winst te halen in het verder ontwikkelen en optimaliseren van het maatschappelijke ecosysteem waarin impact ondernemers een steeds prominentere rol spelen. Maar hoe zorg je als gemeente voor een ‘sociaal-ondernemersvriendelijk’ ecosysteem? Hoe breng je de juiste mensen en organisaties samen?
Impact ondernemers behoren in Nederland tot relatief nieuwe spelers in het maatschappelijk ecosysteem. Met de verschuiving van de verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving, is meer ruimte ontstaan voor impact ondernemende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De infrastructuur van het ecosysteem blijft echter achter. Dat komt onder andere doordat de overheid, ondernemers en kapitaalstromen elkaar onvoldoende weten te vinden. Om dit te verbeteren is er in opdracht van de City Deal Impact Ondernemen een toolbox ondersteuning impact ondernemen geschreven.
Meer informatie
- Kapitaal voor de buurt – toegang tot financiering voor bewonersbedrijven in kaart gebracht, publicatie (pdf) (Social Enterprise NL, oktober 2021)
Social Enterprise NL en LSA Bewoners maken duidelijk hoe bewonersbedrijven gebruik kunnen maken van financiering, maar ook tegen welke obstakels ze aanlopen. Het rapport bevat zowel aanbevelingen voor bewonersbedrijven en intermediairs als voor de overheid en financiers. Een groeiende bottum-up beweging van actieve bewoners verenigen zich in bewonersbedrijven op een ondernemende wijze aan de slag te gaan met maatschappelijke uitdagingen. Toegang tot financiering is een belangrijke component om deze maatschappelijke doelen te kunnen behalen. In het rapport wordt onderzocht hoe de financieringsmarkt voor bewonersbedrijven eruit ziet, welke mogelijkheden bewonersbedrijven hebben en waar kansen voor verbeteringen liggen.
- Route naar maatschappelijk ondernemen (pdf) (december 2020)
Uitgewerkt routeplan met acht stappen om als gemeente maatschappelijk ondernemen aan te kunnen jagen.
- Enterprises as Influencers of the Broader Business Community (Social Enterise NL, november 2020)
- Hoe creëer je een duurzame organisatie? (Platform31, september 2020)
Vijf tips om je eigen organisatie te verduurzamen.
- Versterken sociaal ondernemerschap (juli 2020)
Rapport van BMC over knelpunten die sociaal ondernemers tegenkomen en voorstellen voor maatregelen om deze weg te nemen.
- Zakboek voor ambtenaren (pdf) (september 2019) (september 2019)
Zakboek voor gemeenteambtenaren van Social Enterprise om sociaal ondernemerschap te steunen. Met handige beschrijving van de verschillende rollen die je als gemeente op je kan nemen.
- Inzetten van ondernemerstalent voor maatschappelijke vooruitgang (whitepaper KplusV, juni 2019)
Whitepaper waarin uitgebreid wordt ingegaan op hoe de overheid de randvoorwaarden kan scheppen voor sociaal ondernemerschap.
- Boosting social entrepreneurship, OECD, 2019
De Organisatie voor Samenwerking en Economische Ontwikkeling (OESO) uit Parijs heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar het beleid voor sociaal ondernemerschap in Nederland. Sociaal ondernemers creëren nieuwe banen en zorgen voor innovatieve oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Sociaal ondernemerschap past bij Nederland, staat in het rapport, maar wordt in vergelijking tot andere Europese landen beperkt gefaciliteerd door de overheid.
Meer lezen
- Sociaal ondernemerschap brengt overheid en burger dichter bij elkaar (KplusV, 28 maart 2018)