- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Impact ondernemen
- Interne organisatie gemeente
- Inrichten team verantwoordelijk voor impact ondernemen
Inhoud kennisdossier
Inrichten team verantwoordelijk voor impact ondernemen
De gemeente, maar ook de provincie, zijn voor impactondernemers een essentiële partner. De gemeente als directe dienstverlener en beleidsmaker. De provincie als beleidsmaker en als verbindende partner in de regio. Toch is het voor impactondernemers vaak lastig om de juiste ingang of de juiste personen in de gemeentelijke of provinciale organisatie te vinden. Hiermee gaan kansen aan beide kanten verloren.
Impactondernemers hebben andere vragen dan reguliere ondernemers. Ook raken impactondernemers vaak veel verschillende domeinen. Wanneer een gemeente of provincie expertise in huis heeft op het gebied van impact ondernemen, zal een impactondernemer sneller de juiste hulp krijgen en kunnen er meer kansen gecreëerd worden voor impactondernemers.
De organisatorische oplossingen die verschillende gemeenten of provincies kiezen verschillen. Soms kiest de gemeente of provincie voor één aanspreekpunt met korte lijnen naar andere domeinen. In andere gevallen kiest zij voor een afdelingsoverstijgend team dat ondernemers verder helpt. Omdat goed accountmanagement gericht op impact ondernemen juist gaat over het verbinding leggen tussen domeinen (op het niveau van beleid én uitvoering), heeft een integraal team de voorkeur. Gezien de schaal van impact ondernemen is het echter niet altijd mogelijk voor gemeenten of provincies om direct een team in te richten. In dat geval kun je er ook voor kiezen één ‘makelaar met mandaat’ aan te wijzen. Belangrijk is vooral om te starten, zeker wanneer de motivatie bij één of meer collega’s hoog is.
Wat is dat eigenlijk? Een makelaar met mandaat voor impact ondernemen?
Een makelaar is een bemiddelaar tussen twee partijen. In de functie ‘makelaar voor impact ondernemen’ leg je de verbinding tussen impact ondernemen in de stad (de impactondernemer) en de interne organisatie van de gemeente of provincie. Je bent een pleitbezorger voor impact ondernemen. Met andere woorden: een pleitbezorger voor ondernemers die op ondernemende wijze bijdragen aan sociale en duurzame vraagstukken. Mandaat betekent dat je de bevoegdheid hebt gekregen om te kunnen handelen. Een makelaar met mandaat voor impact ondernemen heeft dus van de organisatie (gemeente of provincie) de taak gekregen om impact ondernemen in de stad aan te jagen. ‘Makelaar met mandaat’ is een nieuwe term die veelvuldig wordt gebruikt in de City Deal Impact Ondernemen. Andere gemeenten of provincies gebruiken ook ‘impactcoördinatoren’ of ‘innovatieteam voor impact ondernemen’ voor de term ‘makelaarsteam met mandaat’.
Wat doet een makelaarsteam met mandaat?
Je kunt je als gemeente op twee vlakken inzetten voor impact ondernemen. Aan de ene kant kun je je richten op het verbeteren van de persoonlijke ondernemersdienstverlening voor impactondernemers. Aan de andere kant kun je je als gemeente richten op het verbeteren of aanpassen van gemeentelijk of provinciaal beleid om het ondernemersklimaat voor impactondernemers te versterken. Als makelaar(s) (team) met mandaat heb je op beide gebieden verschillende rollen en taken.
Ondernemersdienstverlening
Denk aan:
- Persoonlijke gesprekken en persoonlijk contact om individuele vragen te behandelen en ook informeel betrokken te zijn
- Online helpdesk
- Aanbieden cursussen
- Verbinden impactondernemers met de juiste personen bij de juiste beleidsafdelingen
- Versterken netwerk impactondernemers
Gemeentelijk of provinciaal beleid
Denk aan:
- Verbeteren inkoopbeleid
- Zichtbaar maken impactondernemers
- Ontwikkelen inkoopplatform
- Agenderen impact ondernemen
- Ontwikkelen financieringsinstrumenten
- Beschikbaar maken vastgoed voor impactondernemers
Sommige gemeenten of provincies kiezen ervoor om alleen met gemeentelijk of provinciaal beleid aan te slag te gaan, anderen gaan aan de slag met zowel ondernemersdienstverlening als beleid. Ook wordt er vaak gekozen om bepaalde onderdelen wel of juist niet te doen. Dit is meestal afhankelijk van de grootte, het budget en de capaciteit van een gemeente of provincie, het aantal impactondernemers in de regio en de energie (bestuurlijk, intern en extern) op het thema.
Verbinden – enthousiasmeren – doorzetten
Als makelaar met mandaat is het belangrijk om impact ondernemen niet alleen te positioneren in de gemeente of provincie, maar ook om ruimte (in de organisatie) te creëren waarin je kunt experimenteren en vernieuwen. De vraagstukken gaan vaak niet alleen over (het veranderen van) beleid (in de praktijk kan vaak al heel veel!), maar ook over de manier van werken in een organisatie. Een medewerker bij de afdeling inkoop is wellicht nog niet gewend om maatschappelijke waarde mee te laten wegen in een inkooptraject. Een collega bij de afdeling armoede en schulden is wellicht niet gewend om intensief samen te werken met ondernemers. Ook werken impactondernemers vaak domeinoverstijgend, terwijl gemeenten of provincies vaak nog verkokerd zijn. Aan de makelaar met mandaat de belangrijke taak om over hokjes heen te kijken, verbindingen te leggen en deze te onderhouden. In de praktijk kost dit de teams vaak de meeste tijd!