- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Impact ondernemen
- Interne organisatie gemeente
- Verbinding aangaan met andere stakeholders
Inhoud kennisdossier
Verbinding aangaan met andere stakeholders
Veel impactondernemers werken in meerdere gemeenten. Vaak hebben die diverse gemeenten verschillende regels op het gebied van arbeidsparticipatie en andere maatschappelijke opgaven. Voor ondernemers kan deze verschillende regelgeving in de weg staan om effectief impact te maken. Ook kunnen de afzonderlijke regels en procedures per gemeente de administratieve last van een ondernemer vergroten. Zo moet de werkgeversvergoeding vanuit de Participatiewet worden aangevraagd in elke afzonderlijke gemeente waar de werknemer woont (en dus niet in één keer bij één loket). Het uniformiseren van beleid kan hierbij helpen. Samenwerken op regionaal niveau kan dus zinvol zijn. Ook kun je door samen te werken krachten bundelen. Niet alle gemeenten of provincies hebben al een ‘volwassen’ ecosysteem rondom impact ondernemen tot hun beschikking. Samenwerking tussen gemeenten, arbeidsregio’s en provincies kan dus helpen om de positie van impactondernemers te versterken.
Samenwerken in de regio kan op verschillende niveaus. Soms kiezen een aantal gemeenten om gezamenlijk stappen zetten rondom impact ondernemen. Dit kan ook binnen een bepaalde arbeidsmarktregio of bijvoorbeeld op provinciaal niveau. In Noord-Nederland wordt er middels Impact Noord zelfs samengewerkt binnen drie provincies: Groningen, Friesland en Drenthe. Het is als makelaar(s)(team) met mandaat belangrijk om goed te kijken welke scope zinvol is voor jouw specifieke context. Dit kan beïnvloed worden door:
- al bestaande samenwerkingen in een bepaalde regio;
- je persoonlijke netwerk;
- waar de energie en motivatie zit;
- beschikbare capaciteit en middelen;
- hoeveelheid impactondernemers;
- al bestaande ecosystemen waarbij je kunt aansluiten.
Thematische samenwerking
Regionale samenwerking kan goed beginnen rondom een specifiek thema. In Drenthe is er bijvoorbeeld gekozen om ondernemersdienstverlening, voor zowel regulier als impact-first ondernemers regionaal te organiseren in plaats van individueel per gemeente. Door zo’n concreet onderwerp regionaal aan te pakken, kun je efficiënt omgaan met wellicht beperkte capaciteit en tijd. Ook levert het natuurlijk andere voordelen op, zoals kennisdeling, verbreding van het netwerk en inspiratie. In andere regio’s, bijvoorbeeld in Groningen en Haarlem, wordt er specifiek samengewerkt rondom het thema inkoop. Het opzetten van bijvoorbeeld een inkoopplatform en het ontwikkelen van een visie en richtlijnen hieromheen kost veel tijd. Bovendien zijn er middelen nodig om een platform up-to-date te houden. Daarnaast zijn er wellicht helemaal nog niet genoeg impactondernemers in een specifieke gemeente om zo’n platform mee te vullen. Door dit regionaal aan te pakken, heb je meer kracht. Regionaal samenwerken hoeft overigens niet altijd over een concreet thema te gaan, zoals gemeenschappelijke dienstverlening of beleid. Kennisdeling kan ook een belangrijke motivator zijn. In dat geval hoeft de samenwerking niet per se regionaal gezocht te worden, maar kan het nuttig zijn om te kijken naar gemeenten met een vergelijkbaar karakter.
City Deal Impact Ondernemen
Met het instrument City Deal Impact Ondernemen spreken overheden, kennispartners en ondernemers het commitment uit om samen aan deze praktijkopgave te werken. De City Deal 2.0 werkt aan zeven thema’s. Ben je benieuwd naar de resultaten uit deze City Deal of wie de partners zijn? Neem een kijkje op de website!