Platform31 nieuws

Pieter Pot in de problemen? Ons ondernemersklimaat zit in de problemen!

20 februari 2023

Opinie (Annemiek van Tol). Een paar jaar terug vertelde mijn buurvrouw over het Rotterdamse initiatief Pieter Pot. De online verpakkingsvrije winkel stond op het punt zijn grenzen te verleggen en zocht klanten buiten de stad die bereid waren te investeren in het concept. Verpakkingsvrije boodschappen thuisbezorgd. Ik was direct verkocht en deed mee aan de crowdfundingactie. Als enthousiaste klant doet het bericht dat het snel gegroeide bedrijf (inmiddels 50.000 klanten in Nederland en België) het financieel lastig heeft me pijn.

Lees verder


Het Rikx-platform maakt impact in Rotterdam betaalbaar

20 februari 2022

Bij de impact onderneming Puik Werkt in Rotterdam krijgen jongeren ‘van de straat’ binnen veertien dagen een contract en opleiding tot ambachtsman. Het salaris en het contract motiveert jongeren, waardoor Puik de hoogste competentie uit de jongeren kan halen. Op deze manier worden zij ‘echte vaklui’ die niet in de productie verdwijnen. Impact ondernemers bieden vaak onconventionele oplossingen met een hoge maatschappelijke impact. Financiering vinden om de oplossingen ook daadwerkelijk uit te voeren is echter lang niet altijd eenvoudig. Daarom werkt de gemeente Rotterdam sinds kort samen met Rebel aan de pilot platform Rikx.

Lees verder

Lees alle artikelen over Impact ondernemen op de website van Platform31.

Uitgelicht

City Deal Impact Ondernemen 3-pager

Met het instrument City Deal Impact Ondernemen spreken overheden, kennispartners en ondernemers het commitment uit om samen aan deze praktijkopgave te werken. Volg de laatste ontwikkelingen van de City Deal in de 3-pager (pdf).

Lees ook

Ondernemers in actie in het sociaal domein

Hoe kun je samen met inwoners, organisaties en ondernemers vorm geven aan de noodzakelijke veranderingen in zorg en welzijn binnen de gemeente? In Groningen draait dit jaar voor de derde keer de Sociale Ondernemers Challenge. Een succesvol programma waarmee de gemeente ondernemers uitdaagt en ondersteunt bij het starten van een sociaal initiatief. In dit artikel lees je hoe ze dat aanpakken, waarom het zo goed werkt en wat het oplevert.

3 tips voor een actieplan sociaal ondernemerschap

Hoe krijg je ondernemingen en organisaties zo ver dat zij zich ook inzetten voor sociale issues? Gemeente Groningen komt daarvoor met een speciaal actieprogramma: Groningen kiest voor ondernemen met impact! Actieprogramma 2019-2022. Simon Poelstra, adviseur stedelijke economie en coördinator impact-ondernemerschap, legt in dit artikel uit wat de gemeente gaat doen en geeft drie tips.

Deze bijdragen zijn geschreven door externe auteurs.