- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Impact ondernemen
- Ecosysteem van impact ondernemen
- Wat is het: sector in beeld
Inhoud kennisdossier
Wat is het: sector in beeld
De omvang van impact ondernemerschap als sector is aan het groeien. Schattingen lopen uiteen van 6.000 (McKinsey, 2016) tot 4.000 á 5.000 (ABN AMRO, 2017) impact ondernemingen. De belangenorganisatie van impact ondernemingen Social Enterprise NL bedient in 2024 bijna 450 betalende leden. Het aantal leden neemt nog altijd jaarlijks toe.
Groei
Hoewel in Nederland nog op betrekkelijk bescheiden schaal ervaring wordt opgedaan met impact ondernemerschap, valt de snelle groei in de sector op. Uit de Social Enterprise Monitor van 2019 blijkt dat meer dan de helft van de ondernemingen in staat is om onafhankelijk van donaties, giften en subsidies in de eigen continuïteit te voorzien. Desondanks ondervinden impact ondernemingen ook een aantal obstakels om te kunnen groeien (zie social enterprise monitor 2023/2024)
Continuïteit van sociale ondernemingen
In 2017 schatte ABN AMRO in dat ongeveer 90% van de ondernemers zich in de eerste of tweede fase van ontwikkeling bevindt. Deze fase wordt gekenmerkt door lage omzet en bijna geen werknemers in dienst. Uit de Social Enterprise Monitor van 2023/24 (148 sociale ondernemers vulden de vragenlijst in) blijkt echter dat sociale ondernemingen zich steeds verder hebben doorontwikkeld. Ruim 90% van de ondernemingen is de opstartfase voorbij en is ten minste in de vroege implementatie- en/of groeifase beland. Ook is de omzet gegroeid naar gemiddeld 2,2 mln. per jaar. In de praktijk zien we dat impact ondernemingen een meer dan gemiddeld lange aanloopperiode nodig hebben om een levensvatbare omzet en bedrijfsresultaat te halen. De mate waarin initiatieven worden ondersteund met subsidies, donaties, giften en sponsorgelden in aanvulling op het basis verdienmodel, is sterk afhankelijk van de waarde die partners toekennen aan de gewenste impact. Ten opzichte van ‘gewone’ bedrijven valt wel op dat de overlevingskracht van deze nieuwe bedrijven relatief hoog is. Een eerste inschatting van ABN AMRO is dat 80% van de starters na vijf jaar nog altijd actief is. Dat is een hoog percentage ten opzichte van het gemiddelde.
Werkgelegenheid
Het aantal banen is volgens McKinsey & Company (2016) in de periode 2010-2016 gegroeid met 60%: van 40.000- 50.000 naar 65.000-80.000 banen. Deze banen kwamen in een tijd waarin ongeveer 75.000 banen verdwenen in andere sectoren. De omzet nam in deze periode toe van 2 miljard in 2010 naar 35 miljard in 2016. Uit cijfers van de Social Enterprise monitor van 2023/24 blijkt dat de sector van impact ondernemingen in de lift zit. Zowel het aantal ondernemingen als de werkgelegenheid en omzetcijfers nemen toe.
Impact
De impact van impact ondernemers varieert van arbeidsparticipatie (de Verbinding) tot voedselverspilling (zoals Kromkommer) tot invulling van de circulaire economie (bijvoorbeeld de Buurman). Kijkend naar de Sustainable Development Goals zien we dat impact ondernemers vooral scoren op de goals ‘Eerlijk werk en economische groei’, ‘Goede gezondheid en welzijn’, ‘Ongelijkheid verminderen, ’Verantwoorde consumptie en productie’ (Social Enterprise Monitor 2021).
Meer lezen
- Zelf impact maken? Lees het rapport van MVO Nederland Aan de slag met sturen op maatschappelijke impact
- De staat van Impact Ondernemingen In Nederland. Lees de Social Enterprise monitor 2023/24 (pdf)
Social Enterprise Monitor
Social Enterprise NL publiceert jaarlijks de Social Enterprise Monitor. Dit onderzoek laat de ontwikkelingen bij sociale ondernemingen in Nederland zien. De meest opvallende uit de monitor van 2023/24:
- sociale ondernemingen zijn de opstartfase voorbij
In 2021 groeiden ondernemingen in omzet naar een gemiddelde omzet van ruim 2,2 mln. Ruim 90% is de opstartfase voorbij; - Impact ondernemers willen een plek aan de beslistafel
Samenwerken met de overheid is voor de ondernemingen belangrijk. Tegelijkertijd ervaren impact ondernemers te weinig politieke steun. Impact ondernemers willen graag meedenken aan de beslistafel. - Sociale ondernemingen zijn vormers van de eerlijke economie
Sociale ondernemingen dragen bij aan meerdere SDG’s. Met name sociaaleconomische doelstellingen, maar ook ecologische. Bovendien willen sociale ondernemingen reguliere bedrijven beïnvloeden om aan oplossingen bij te dragen.
Lees hier het volledige onderzoek
Interviews
Platform31 heeft in een interviewreeks in beeld gebracht welke voorbeelden van impact ondernemers in Nederland actief zijn en op welke wijze zij bijdragen aan maatschappelijke doelen. Zo ook met impact ondernemer Toine van Bijsterveldt van De Verbinding bv.
Zicht op duurzame samenwerking
Zicht op duurzame samenwerking (pdf) (Social Enterprise NL en PwC, november 2020)
In hun vervolgonderzoek geven Social Enterprise NL en PWC antwoord op de vragen: waar staat de samenwerking tussen gemeente en impact ondernemer? Welke knelpunten zijn er en welke kansen blijven liggen? Wat is de impact van de coronacrisis op deze samenwerking? En hoe kunnen gemeenten impact ondernemerschap verder faciliteren en tegelijkertijd invulling geven aan gemeentelijke doelstellingen?
Prille kansen
Uit onderzoek van PwC (2018) blijkt dat er kansen liggen om de samenwerking tussen gemeenten en impact ondernemers te verbeteren. Zie rapport Prille kansen: de samenwerking tussen sociale ondernemingen en gemeenten in Nederland (pdf).