Ontwikkel een visie op impact ondernemen

Een goede visie op impact ondernemen is belangrijk om te komen tot beleid dat werkt. En om collega’s in de organisatie mee te nemen.

Je kunt als direct aan de slag met het opstellen van een actieprogramma of beleid om het ecosysteem voor impact ondernemers te verbeteren. Wat gaan we doen? Wat willen we veranderen? Concrete acties die direct tot resultaat zullen leiden. Toch is de ervaring van verschillende andere gemeenten dat het zinvol is om eerst een concrete visie boven een actieprogramma of beleidsstuk te hangen. Doordat je een concreet doel of strategische richting formuleert, creëer je focus in het actieprogramma. Dit helpt om collega’s, bestuurders, raadsleden en andere stakeholders te verbinden aan de doelen. Een goede visie werkt inspirerend en motiverend. Omdat het slagen van een ‘actieprogramma impact ondernemen’ afhankelijk is van de inzet van (met name) jouw collega’s kan een goede en duidelijke visie daarom heel helpend zijn.

Tips voor het ontwikkelen van een goede visie op impact ondernemen:
1. Zorg dat de visie aansluit op bestaand beleid
2. Zorg voor experimenteerruimte
3. Durf groot te denken (stip op de horizon), maar wees wel concreet
4. Definieer de rol die je als gemeente of provincie wilt spelen

Wie betrek je bij het ontwikkelen van de visie?
Het is belangrijk dat de visie niet alleen goed aansluit bij de beleidsdoelstellingen van de gemeente of provincie, maar (juist) ook bij de wensen van impactondernemers en het maatschappelijk veld daaromheen. Daarom is het belangrijk om verschillende relevante partners te betrekken bij de ontwikkeling van de visie. Denk aan collega’s uit het sociale, fysieke en economische domein, impactondernemers en vertegenwoordigers van impactnetwerken. Onderzoek met elkaar waar de ambities liggen en verken ook direct waar een goede bodem ligt voor een vruchtbare samenwerking. Wanneer de visie staat is het belangrijk om deze goed te borgen in de organisatie. Collega’s moeten ervan afweten, maar nog belijker is om de raad en bestuurders goed mee te nemen in de visie. Vanuit de visie kun je aan de slag als gemeente.

Brede welvaart of SDG's als uitgangspunt

Groei van de economie wordt veelal gezien als één van de belangrijkste indicatoren voor de vooruitgang van een land. Desondanks is het gedachtegoed dat welvaart meer is dan groei van het BBP groeiende. Zo zijn er andere instrumenten ontstaan die behulpzaam zijn bij het in beeld brengen en begrijpen van de staat van de welvaart en het welzijn van mensen in een land, regio of gemeente. Nederland kent de Monitor Brede Welvaart en één op de drie gemeenten committeren zich aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het hanteren van brede welvaart of de SDGs als uitgangspunt van economisch beleid maakt beleid rechtvaardiger, eerlijker en toekomstbestendiger. Helpend daarbij is een portefeuillehouder die verantwoordelijk is voor brede welvaart.

De strategie en doelstellingen van impact ondernemers hebben vaak veel raakvlakken met de Social Development Goals en brede welvaart. Door instrumenten als de SDGs of brede welvaart in het hart van gemeentelijk beleid te laten landen wordt het eenvoudiger om de doelstellingen van impact ondernemers te koppelen aan gemeentelijk beleid. Ook bieden deze instrumenten de gemeente of provincie en de ondernemer een gemeenschappelijke taal. Dit vereenvoudigd de communicatie. Wanneer gemeenten of provincies rapporteren op de SDGs, brede welvaart of een ander instrument kan de impact van de samenwerking met impact ondernemers ook beter in beeld worden gebracht.

Tips:

  • Stel een portefeuillehouder aan die brede welvaart en/of SDGs coördineert en monitort
  • Zorg dat brede welvaart en/of de SDGs een plek vinden in het coalitieakkoord
  • Maak brede welvaart en/of SDGs onderdeel van de portefeuille van een wethouder (economie)

Voorbeelden:

  • Brede welvaart neemt in het coalitieakkoord van Apeldoorn een prominente plek in en het college heeft een wethouder economie en brede welvaart benoemt.
  • Amsterdam heeft sinds 2020 de ambitie om een donutstad worden.