Inhoud kennisdossier
Meetinstrumenten
Er zijn verschillende instrumenten die helpen bij het meten of berekenen van impact. Ook zijn er keurmerken die aantonen dat een onderneming een ‘impact onderneming is. Hieronder vind je een overzicht:
De instrumenten zijn voor verschillende doelen en doelgroepen geschikt. Volg onderstaande keuzeboom om te ontdekken welk meetinstrument bij jou past. In de vervolgtekst diepen we een aantal meetinstrumenten uit.
(klik op titel)
1. Code Sociaal Ondernemingen
De Code Sociale Ondernemingen is gebaseerd op de grondslag van impact ondernemen: ‘impact first’. De Code omvat 5 principes, die tezamen laten zien waar impact ondernemen voor staat. Elk van de 5 principes wordt in de Code gevolgd door een praktische uitwerking. De impact ondernemer kan ervoor kiezen die principes – en daarmee de Code – te onderschrijven. Voegt de onderneming ook echt de daad bij het woord en doorstaat deze de beoordeling door de Review Board, dan wordt de sociale onderneming opgenomen in het Register Sociale Ondernemingen. Meer informatie
2. MAEX – social handprint
De MAEX – social handprint is ontwikkeld voor sociaal ondernemers om te kunnen visualiseren op welke impact gebieden zij impact maken. De impact wordt gevisualiseerd aan de hand van de zeventien Sustainable Development Goals. De tool is momenteel geschikt voor bedrijven die impact maken als hoofddoel hebben en hier ook de relevante gegevens over bijhouden. De tool maakt het mogelijk om de impact van een bedrijf snel te visualiseren. Op dit moment wordt de tool doorontwikkeld voor het reguliere MKB. Deze zal meer toegespitst zijn op de organisatie van een bedrijf en biedt ruimte voor het meenemen van externe activiteiten die niet vallen onder de ‘core business’ van een bedrijf. De social handprint is niet bedoeld als keurmerk, maar kun je meer zien als een tegenhanger van de ‘footprint’. De social handprint helpt een organisatie om de focus van winst te verleggen naar impact. Ook kan de tool een gesprek over impact op gang brengen tussen een bedrijf en een inkoper. Meer weten? Kijk op socialhandprint.com.
3. Economy for the Common Good (ECG)
De Economy for the Common Good (ECG) is een snel groeiende internationale beweging. De kern van deze beweging is dat de economie niet wordt gezien als middel om geld te vergaren, maar om als samenleving een goed leven te ervaren. De beweging heeft een software systeem ontwikkeld waarin een bedrijf of organisatie wordt beoordeeld op verschillende onderwerp (die verbonden zijn aan de SDGs, GRI standaarden en EMAS). Je kunt per onderwerp zowel positieve of negatieve punten behalen en dit levert uiteindelijk een certificaat met een label. De ECG is bekend bij de Europese Unie en deze hoopt het systeem te kunnen versterken. De ECG biedt een bedrijf veel ruimte om het ‘eigen verhaal’ te vertellen en wordt gezien als een holistisch meetinstrument. Meer weten? Kijk op ecogood.org.
4. Impact Weighted Accounts Frameworks
Impact-weighted accounts (IWA’s) hebben als doel het gemis aan een internationale standaard voor impactrapportage in te vullen. Met een IWA’s kunnen organisaties hun impact kwantitatief beoordelen. Het Impact-Weighted Account Framework (IWAF) ondersteunt organisaties in het opstellen van een IWA. Het framewerk bestaat uit vijf documenten introduction, conceptual framework, IWAF, Monetary Valuation Factors en Guidance. Het IWAF werkt samen met de Harvard business school, Singapore management university, Rotterdam school of management en impact institute.
5. Certified B Corporation
De internationale non-profitorganisatie B Lab verleent het keurmerk certified B corporation aan bedrijven die een hoge standaard hebben op het gebied van transparantie, duurzaamheid en ethiek. Je moet als bedrijf op vijf kernpunten goed scoren om in aanmerking te komen voor certificering: duurzaamheid, arbeidsrechten, transparantie, klanten en de (lokale) gemeenschap. Na het invullen van een B Impact Assesment wordt je als bedrijf beoordeeld door B Lab. Je moet minimaal 80 van de 200 punten scoren in het Assesment. Ook moeten de sociale en duurzame waarden verankerd zijn in de statuten van je bedrijf. Een B-corp certificering is niet gratis, maar het invullen van de Impact Assesment wel waardoor je vast een indruk krijgt of jouw bedrijf voldoet aan de standaarden.
Factsheet
Platform31 inventariseerde welke lessen er te leren zijn bij het opzetten van een Social Impact Bonds en maakte de factsheet Do’s & Don’ts van een Social Impact Bond (pdf).
Health Impact Bonds
Er zijn ook Social Impact Bonds waarbij gezondheid centraal staat, de zogenaamde Health Impact Bonds, zie ook het bericht: Gezocht: gemeenten voor ontwikkeling Health Impact Bond