Brede welvaart of SDGs als uitgangspunt

Groei van de economie wordt veelal gezien als één van de belangrijkste indicatoren voor de vooruitgang van een land. Desondanks is het gedachtegoed dat welvaart meer is dan groei van het BBP groeiende. Zo zijn er andere instrumenten ontstaan die behulpzaam zijn bij het in beeld brengen en begrijpen van de staat van de welvaart en het welzijn van mensen in een land, regio of gemeente. Nederland kent de Monitor Brede Welvaart en één op de drie gemeenten committeren zich aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het hanteren van brede welvaart of de SDGs als uitgangspunt van economisch beleid maakt beleid rechtvaardiger, eerlijker en toekomstbestendiger. Helpend daarbij is een portefeuillehouder die verantwoordelijk is voor brede welvaart.

De strategie en doelstellingen van impact ondernemers hebben vaak veel raakvlakken met de Social Development Goals en brede welvaart. Door instrumenten als de SDGs of brede welvaart in het hart van gemeentelijk beleid te laten landen wordt het eenvoudiger om de doelstellingen van impact ondernemers te koppelen aan gemeentelijk beleid. Ook bieden deze instrumenten de gemeente of provincie en de ondernemer een gemeenschappelijke taal. Dit vereenvoudigd de communicatie. Wanneer gemeenten of provincies rapporteren op de SDGs, brede welvaart of een ander instrument kan de impact van de samenwerking met impact ondernemers ook beter in beeld worden gebracht.

Tips:

  • Stel een portefeuillehouder aan die brede welvaart en/of SDGs coördineert en monitort
  • Zorg dat brede welvaart en/of de SDGs een plek vinden in het coalitieakkoord
  • Maak brede welvaart en/of SDGs onderdeel van de portefeuille van een wethouder (economie)

Voorbeelden:

  • Brede welvaart neemt in het coalitieakkoord van Apeldoorn een prominente plek in en het college heeft een wethouder economie en brede welvaart benoemt.
  • Amsterdam heeft sinds 2020 de ambitie om een donutstad worden.