- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Woningmarkt
- Ontwikkelingen in de middenhuur
Inhoud kennisdossier
Verdieping
Ontwikkelingen in de middenhuur
De Nederlandse woningmarkt bestaat voornamelijk uit twee grote blokken: de sociale huursector en de koopsector (samen goed voor 86 procent van de woningvoorraad). Een klein deel (14 procent in 2023) van de Nederlandse woningen betreft particuliere huur. Het aandeel particuliere huur is de afgelopen jaren wel sterker gestegen dan de andere onderdelen van de Nederlandse woningmarkt (een stijging van 31 procent in tien jaar tegenover 9 procent van de totale woningvoorraad).1
Zowel de sociale huursector als de koopsector hadden na de Tweede Wereldoorlog veel beleid makende vrienden waar de particuliere huursector deze niet had. Dit had ook te maken met de slechte reputatie die de particuliere huursector in de loop der jaren had opgebouwd. Huisjesmelkers, verwaarlozing, uitbuiting en leegstand zorgden voor een stigma dat deze sector geen goed heeft gedaan. Als gevolg hiervan heeft de Nederlandse woningmarkt zich de afgelopen vijftig jaar met name ontwikkeld in ‘twee smaken’: koopwoningen en sociale huurwoningen. Daarmee werd de ‘derde smaak’, de particuliere huursector, langzamerhand steeds verder gemarginaliseerd tot 10 procent van de totale woningmarkt in 2015. Dit terwijl particuliere huur tot in de jaren vijftig de grootste sector was in Nederland. De particuliere huursector wordt, door zijn brugfunctie tussen de sociale huur en koopsector, ook wel beschouwd als de smeerolie tussen de sociale huursector en de koopsector.
De groei van de particuliere sector en de druk op de woningmarkt hebben het aantal ongewenste situaties op de woningmarkt en huurmarkt doen oplopen. Als gevolg hierop en het sentiment richting de particuliere verhuurmarkt zijn er verschillende veranderingen in het zogenoemd middensegment: de middelhuur en betaalbare koop.
In deze tekst en de artikelen hieronder maken we gebruik van verschillende termen rondom de woningmarkt. In afbeelding xxx worden deze termen gevisualiseerd voor de huurmarkt. Op de huurmarkt zijn er (platgeslagen) twee soorten verhuurders, woningcorporaties en particuliere verhuur. Daarnaast is de huurmarkt is qua prijsklasse verdeeld in drie delen:
- Het laagsegment: sociale huur tot en met kale huurprijs overeenkomend met 143 WWS-punten (tot 879,66 euro). Hierbij gaat dit bij zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders om sociale huur.
- Het middensegment: middenhuur met een kale huurprijs tussen overeenkomend met 144 tot en met 186 WWS-punten (879,66 euro tot 1.157,95 euro). Daarnaast is de groep middelhuur dezelfde prijsklasse. Alleen is deze specifiek gericht op woningen verhuurt door particuliere verhuurders.
- Het hoogsegment: het hoogsegment in de verhuur is gericht op woningen met een huurprijs hoger dan 187 WWS-punten (vanaf 1.157,95 euro).
1. We gebruiken de term particuliere huurwoning hier voor alle private of commerciële woningen van winst beogende instellingen, dus alle huurwoningen die niet van een woningcorporatie zijn. De huurprijs is daarvoor niet relevant.