Kennisdossier Woningmarkt

Er speelt veel op de woningmarkt en het thema wonen staat hoog op alle agenda’s. Er zijn tekorten aan woningen voor allerlei doelgroepen, uit de pan rijzende (huur/koop)prijzen en een forse bouwopgave. In de Nationale Woon- en Bouwagenda (maart 2022) spreekt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna BZK) de doelstelling uit dat in Nederland 900.000 extra woningen tot en met 2030 nodig zijn om de wooncrisis te ‘bezweren’. Van deze woningen moet 2/3 betaalbaar (sociale huur, middenhuur en betaalbare koop) zijn. Per jaar betekent dit een oplevering van 100.000 woningen.

BZK wil de regie op de woningmarkt terugwinnen om zo – op termijn – een eind te maken aan de wooncrisis. Hiervoor zijn zes programma’s – met bijbehorende actielijnen – opgesteld. (klik, open venster)

In juli 2023 heeft de rijksoverheid de doelstelling voor 2030 omhoog bijgesteld naar de toevoeging van in totaal 981.000 woningen. Deze bijstelling volgde na de Primos-prognose van ABF Research waarin het bureau vaststelt dat het woningtekort stijgt van 3,9 naar 4,8 procent. De woonopgave blijft dus onverminderd groot c.q. het thema ‘woningmarkt’ blijft een urgent onderwerp.

woningbouwopgave-2030
Figuur 1: Infographic van het ministerie van BZK waarop de gestegen bouwopgave grafisch wordt toegelicht. Bron: Rijksoverheid.nl

Platform31 en de G40 zijn breed aangehaakt op het thema woningmarkt. In dit kennisdossier focussen we op enkele belangrijke ontwikkelingen en vraagstukken. Per thema lees je wat er speelt, wat de achtergronden zijn, welke onderzoeken en projecten zowel Platform31 als andere partijen uitvoeren per thema, en wat de belangrijke inzichten daarvan zijn.

woningmarkt verandert snel