- kennisvanstadenregio
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Woningmarkt
- Good practices
Good practices
Passende huisvesting in de Stedendriehoek
Good Practice thema Passend Toewijzen
De woningcorporaties in de regio Stedendriehoek (onder meer de gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen) hebben het passend toewijzen gezamenlijk opgepakt en uitgewerkt. In de regio wordt al gewerkt met een gezamenlijk woonruimteverdeelsysteem (Woonkeus Stedendriehoek). Vanuit deze samenwerking hebben de corporaties gekozen voor het gezamenlijk maken van afspraken over passend toewijzen. De partijen spraken af welke huishoudens op welke woningen mogen reageren en hoeveel woningen per categorie nodig zijn om aan de vraag te voldoen.
Lees verder
Coalitie Laak – nieuwe partners in leefbaarheid
Good Practice thema Investeren in leefbaarheid
Gemeente Den Haag merkte een afname in leefbaarheidsinvesteringen door de corporaties. Daardoor besloot ze samen te werken met meer partijen dan corporaties. Samen met woningcorporatie Staedion, de Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, Stichting Mooi, Coöperatief Eigenwijzer er het Esloo College startten zij in juli 2015 Coalitie Laak. Samen verbeteren ze stadsdeel Laak. Inmiddels doen meerdere partijen mee met de coalitie.
Lees verder
Op zoek naar de redelijkheid van het bod in Den Haag
Good Practice thema Inzicht in financiën corporatie
Gemeente Den Haag heeft een volkshuisvestelijke agenda (VH-agenda). Daarin staan de ambities op het gebied van woningbouw voor de komende 4-5 jaar. De VH-agenda, een concretisering van de sociale paragraaf uit de Haagse Woonvisie, diende als uitgangspunt voor het maken van prestatieafspraken. De agenda bevatte 8 speerpunten: over betaalbaarheid, de kernvoorraad, nieuwbouw, verduurzaming, woningverbetering, bijzondere doelgroepen, veiligheid en zelfstandig thuis wonen.
Lees verder
Het tripartite-overleg in Maastricht
Good Practice thema Woonvisie en prestatieafspraken
In Maastricht zijn de 3 partijen (gemeente, 3 corporaties en 3 huurderverenigingen) het gesprek aangegaan over de werkwijze voor de prestatieafspraken. Ook lieten de gemeente en de corporaties een onderzoek uitvoeren naar de manier waarop de huurdervertegenwoordiging wil en kan deelnemen. Op basis daarvan stelde Maastricht zij de werkwijze op voor de prestatieafspraken.
Lees verder